Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
ONSDAG 27 SEPTEMBER 2000
 
  

Läkare stödjer 18-årsgräns för silikonbröst
Man ska vara minst 18 år för att få silikonbröst.
  Det anser ordföranden i de norska plastikkirurgernas etiska utskott.
  Men i Sverige finns ingen åldersgräns för skönhetsoperationer.
  – Det vore rimligt att det fanns en åldersgräns även i Sverige säger skolöverläkare, Sophie Ekman.

Ska det finnas en åldersgräns för plastikoperationer?
Ja Nej
Bryr mig inte
Se resultat
  – Det finns ingen lag som reglerar skönhetsoperationer i Sverige. Här styr föräldrabalken som innebär att ansvarig vårdnadshavare, det vill säga förälder ska ge sitt samtycke innan 18 års ålder, säger Ann Bonair, enhetschef på socialstyrelsen i Stockholm till Aftonbladets nätupplaga.
  Men föräldrabalkens instruktioner är motsägelsefulla. Samtidigt som vissa beslut kräver målsmans medgivande så förespråkar den hänsyn till vad de unga själv vill.

”Förutsätter sunt förnuft”
– Naturligtvis ställer de svenska reglerna höga krav på att alla plastikkirurger ska vara observanta och man får väl förutsätta att de flesta har sunt förnuft men det är klart att vissa vill tjäna pengar till vilket pris som helst, säger Ann Bonair.

I Norge går man ett steg längre och kräver en artonårsgräns för kosmetisk kirurgi. Vore det en lösning även i Sverige?
– Om de inför det i Norge så vore det väl rimligt att vi hade det även i Sverige, säger skolöverläkare Sophie Ekman till Aftonbladets nätupplaga.
  I Sverige finns inga officiella siffror på hur många unga kvinnor som plastikopererar sig varje år men antalet intresserade ökar takt med kroppsfixeringen.
– Man blir förvånad att det inte finns en åldersgräns redan. Jag känner en oro speciellt i de fall där flickor lider av anorexia samtidigt som det perfekta kroppsidealet förespråkar stora bröst. Eftersom anorexi medför små bröst kan en plastikoperation bli enda utvägen, säger Sophie Ekman, skolöverläkare.
  Sven Bremberg, samhällsmedicin på Huddinge sjukhus ser en annan möjlig risk med att alltför unga flickor opererar sig.

”Ett klart glapp”
– Socialt sett är en 18-åring mycket yngre i dag än för 50 år sedan. Den sociala vuxenheten kommer ofta inte förrän runt 25 år. Den biologiska mognaden däremot blir lägre och barn uppfattar sig som sexuella varelser mycket tidigare idag. Där finns ett klart glapp, säger Sven Bremberg.
  På kliniken Kosmetisk kirurgi I Stockholm har man trots föräldrabalken en policy att de som opereras ska vara fyllda 18 år.
– Vi har haft några fall där föräldrarna skrivit under innan dess men där handlar det mer om utstående öron eller bröstförminskning. Det bedöms ytterst restriktivt om de är under 18 år mycket för att de inte hunnit växa färdigt då, säger Gullan Björk, ekonomiansvarig på företaget.





epost: kvinna@aftonbladet.se
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805