Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
 
  

Tyck till! Var med
i Sveriges största
sexundersökning

Är du nöjd med ditt sexliv? Vad är viktigast? Och hur jämställt är det i sängen?
  Nu är kvinnornas tur att tycka till i Sveriges största sexundersökning. Var med du också!

Hallå kvinna, här kan du tycka till om ditt sexliv

”Prata med varandra. I en bra relation är jobbiga känslor utvecklande,” säger sexologen Malena Ivarsson.
  - Jag tror kvinnor håller på att kasta av sig mäns projektioner av vad det innebär att vara kvinna. Alltså uppdelningen i hora/madonna. Det ställer vi inte upp på längre, säger Malena Ivarsson, sexolog.
  Kvinnor tar för sig sexuellt i dag. Samtidigt vill kvinnor bli respekterade som mödrar, människor och yrkesarbetande. Och allt detta sker i ett extremt stressigt, kroppsfixerat samhälle.
  Så förklarar Malena Ivarsson spelplatsen för kvinnors sexualitet i dag.
  - Vi lever i en brytningstid. Var och en får pröva ut sin egen sexualitet och variant av förhållande, säger Malena Ivarsson.
  - Samtidigt har vi inte samma trygghet som förr, när man gifte sig och så fick det vara bra med det. I dag har vi kravet att må bra och bli tillfredsställda i förhållandet, tillägger hon.
Vad är det viktiga för kvinnors sexualitet? Prova nya ställningar?
  - Nej, testa nya ställningar och utforska sex har mer att göra med mäns sexualitet. Män ser möjligheten att utveckla sig själva genom sex. Om kvinnor vill utforska sex handlar det om att utveckla en relation och hålla den levande, säger Malena Ivarsson.
Hur vill kvinnor älska?
  - Så att det ger så mycket närhet som möjligt, och det innebär oftast missionärsställningen. Även om det inte ger maximal stimulering av clitoris, säger Malena Ivarsson.
  - Närhetsbehovet och bekräftelsebehovet är det viktigaste. När man frågar kvinnor vad de tänder på hos män, svarar de ofta möjlighet till närhet, säger Malena Ivarsson.
  I dagens stressiga samhälle har både kvinnor och män problem med lusten.
  - Både kvinnor och män lever i ett kastrerande samhälle. Vi jobbar mycket, och har många krav på oss, säger Malena Ivarsson. För kvinnor tillkommer också stress på grund av kroppsfixeringen i samhället.
  - Det är svårt för en kvinna att känna lust när hon tänker på att hon inte är vacker och fräsch. Perfektionskraven leder till ökad stress, säger Malena Ivarsson.
  - Och lust är något av det första som försvinner vid ökad stress, tillägger hon.
  Men allt det här går att förbättra. Det viktigaste för ett bra sexliv är fortfarande att våga prata med varandra. Prata om hur man vill ha sexlivet. Och även ta upp sånt man inte är nöjd med, som mannens skitiga skjorta han lämnat på badrumsgolvet.
  - Våga lyssna på intuitionen. Lägg inte band på känslor. Ta intuitiva signaler på allvar, säger Malena Ivarsson.
  I bra förhållanden pratar man öppet om vad man känner och går inte i försvarsställning. Även om det handlar om jobbiga känslor.
  - Att välja bort att ta in jobbiga känslor skulle vara som att välja bort natten från dygnet. Att bara välja dagen. I en bra relation är jobbiga känslor utvecklande, säger Malena Ivarsson.

Cina Rönn


Hallå man, här kan du
tycka till om ditt sexliv

Hittills har 45000 svarat på männens sexundersökning. Om du är man, klicka här och tyck till du också

epost: kvinna@aftonbladet.se
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805