Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
  

forts: ”Jag vet att jag är bäst i världen”


Nej, Therese Alshammar raggar inte upp tyskar på barer och enligt egen utsaga har hon heller inte håriga ben eller en affär med vårt manliga OS-hopp, Lars Frölander.
Hur såg mobbningen i skolan ut?
  - Det där är lite överdrivet... men jag hade jätteutstående tänder, använde tandställning i 5-6 år. Jag har en ställning kvar, under. (Visar.) Jag blev kallad hartand av en del killar, mellan trean och sexan. Men jag hade tjejkompisar hela tiden. Det där är inget jag vill älta.
Grät du?
  - Nej... eller jo, hos mamma när jag kom hem, men aldrig inför någon annan. Men så är det med alla, det märker jag med mina småsystrar, alla är elaka mot varandra men ingen visar att de blir ledsna. Så många fattar inte vad de håller på med.
Är det verkligen sant att du ”bestämde dig för att bli något stort på grund av mobbningen”, eller är det en efterhandskonstruktion?
  - Kanske, jag kommer inte riktigt ihåg. Men jag fick nog en del av min tävlingsinstinkt av det. Jag märkte att jag kanske inte var snyggast i klassen men då kunde jag ägna mig åt simningen, på så vis fick jag respekt och kompisar. Jag valde gäng och när jag var 14 vann jag SM-guld och då var det yeah! En revanschgrej.
Vad hade hänt med dig om du inte blivit en simmare i världsklass?
  (tänker länge)
  - Jag tror att jag gjort något annat inom sport, eller så hade jag pluggat vidare. Jag vet inte, när jag gick i sjuan ville jag bli jurist eller advokat.
Hade du svårt eller lätt att få killar när du gick i skolan?
  - Lätt, tror jag. När jag gick i ettan var jag ihop med en kille i sexan! Det var min lärares son. Många var nog avundsjuka, haha!
När hade du din första riktiga kille?
  - I ettan på gymnasiet var jag kär för första gången på riktigt.
Han var den första du hade sex med?
  - Mm. Vi var tillsammans i tre år.
Hur många killar har du haft?
  - Jag räknar inte.
Men hur många förhållanden?
  - Kanske... jag har inte haft många förhållanden alls, inga mer långvariga.
Mer kortvariga?
  - Ja ett par stycken, typ några veckor. Men jag vill inte ha en pojkvän.
Men om du blir kär då?
  - Ja, då skulle jag ju försöka att få det att funka, men det är ju svårt eftersom jag reser så mycket och bor utomlands.
Har du svårt att få killar i dag?
  - Nä, det tror jag inte, om jag skulle vilja.
Raggar du upp killar på tyska barer?
  - Haha! Nä, det har inte fallit mig in. Jag går inte ut därför.
Raggar de på dig?


Jag kan vara cynisk och elak, jag slår under bältet
  - Nej inte direkt, jag går ju ofta ut med mina två rumskamrater, två killar från England.
Jag misstänker att du och Lars Frölander (vårt manliga OS-hopp i simning) har nåt på G?
  (Förläget skratt)
  - Nä... det är nog bara rykten. Nä det har vi inte, vi är jättegoda vänner.
Men ni har hånglat?
  - Haha... hörru, det är inte Hänt Extra det här.   Therese hävdar att hon skrattade av uttrycket ”på G” eftersom de känt varandra så länge. Hon säger att hon inte tror att de någonsin kommer att bli ett par.
Är du vän med ditt enda riktiga ex?
  - Ja. Jag kan vara cynisk och elak. Jag slår under bältet, jag är bra på att hitta svaga punkter och jag använder dem i krig. Så med honom var det riktigt ugly ibland, men nu är vi vänner.
Ångrar du någonsin att du sa att du ”alltid vetat att du är sexig”?
  - Nej.
Men så får man ju inte säga i Sverige.
  - Jag säger det inte för att få en reaktion, det är något som jag tycker. Jag har ju bott utomlands, men den sommaren jag var hemma märkte jag mer positiva reaktioner än negativa.
Det är ju skillnad på idrottarna förr och nu speglar ditt uttalande - och andra kaxiga, oftast kvinnliga - svenska idrottare det nya samhället, att det blivit mer individualistiskt?
  - Ja kanske, svårt att säga. Men jag tror att om man ska göra sig själv till en stjärna i dag krävs det mycket mer än vad det exempelvis gjorde för Björn Borg för flera år sedan. Då vann han tennisturneringar och blev världsstjärna. I dag finns det så mycket mer i samhället, mer att konkurrera mot för att märkas. Det krävs mer. Hypen på att vara känd i Sverige är väldigt stor, man måste prestera något och lansera sig. Och är det något jag vill göra är det att bygga upp min grupp av fans, dessutom måste jag tjäna pengar och bli sponsrad.
Har du ett bra självförtroende även privat?
  - Jag går inte omkring och är kaxig hela tiden! I går morse var jag deppad för att jag inte hade lyckats på träningen, sedan blev jag skitsur, sedan blev jag arg och började gråta, av frustration. Då gick jag till min massör Anne Christianssen och grät, snackade och fick massage.
  - Men utan min idrott skulle jag inte gå omkring och vara kaxig, utan den skulle det inte finnas något att vara kaxig över. Jag vet att jag är bäst i världen, det ger ett visst självförtroende. Ibland kan det komma ut som kaxighet.
Är du kompis med de andra framgångsrika idrottstjejerna?
  - Ja sådär, Kajsa Bergqvist var ihop med en simmare så vi känner varandra bra. Erika Johansson har jag träffat i olika tv-program, men det är inte så att vi umgås.
Får du dricka alkohol?
  - Jag får göra vad jag vill, röka, dricka, bara jag är i tid till träningen och klarar vad Dirk vill att jag ska klara. Så det är frihet under ansvar.
När var du senaste berusad?
  - I lördags, vi käkade middag och drack en flaska vin och kollade in olika barer. Jag snubblade inte hem men jag var berusad. Jag klarade löpträningen på söndagen.
Har du testat droger?
  - Nej.
Du har sagt att killar är mindre komplicerade än kvinnor. Det stämmer ju inte!
  - Jo, det tycker jag. Killar är rakare och säger till om de är sura. Jag bor med killar nu, då säger man åt folk att fixa disken, bor man med tjejer så blir det ett diskberg och alla är sura och sedan blir det utbrott, haha! Killar är bättre på att säga direkt vad ni tycker och funderar inte så mycket på onödiga saker som man ändå inte kan göra något åt.
Du läser mycket. Är det tunga grejor eller mest Gennäs och Drougge?
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Lovar spotta upp sig i OS. Tessan siktar på världsrekord i september.
  - En del, Susanna Tamaro gillar jag, en italiensk författare som skriver om livets mening, svarta saker. ”Brott och straff” (Dostojevski) försökte jag läsa men min mamma snodde den! Sedan älskar jag ”The beach” av Alex Garland, men jag vill inte se filmen för Leo DiCaprio är inte alls min bild av huvudpersonen. Vad kommer han ifrån, liksom, en liten löjlig, kort sak?
Är idrottsmän dumma?
  - Nej, det tror jag inte, jag tror att de väljer att spendera sin tid på andra saker. Och det är ju inte så att jag alltid läser böcker. Jag själv har valt att inte sätta mig in i politik för jag känner att jag inte har tid, då väljer jag sånt som jag får nöje av. Så är det med de flesta tror jag.
  - Jag tror jag att de flesta idrottsmän är mycket smartare än vad de utger sig för att vara. När de väl bestämmer sig för något så lyckas de med det. När de väl slutar med idrotten kan de lyckas med vad som helst.
Vad är livets mening?
  - Alla har nog sin egen bild av det, det gäller nog att komma på den. Men jag vill inte komma på det ännu, jag tror att vägen är mer än målet.
Att vinna OS?
  - Haha! Nä det tror jag inte, då skulle jag ju dö i oktober!

Fredrik Virtanen




arkiv Malin Therese Alshammar
Ålder: Född Solna 26 augusti 1977. Uppvuxen i Sundbyberg.
Bor: Hamburg.
Familj: Mamma Britt-Marie (polis, blev 6:a i sim-OS 1972), pappa Krister (målare och fotbollsspelare), yngre systrarna Lina, 17, och Petra, 15.
Yrke: Simmerska.
Aktuell: EM och OS.
Längd: 179, 5 (”den där halva är viktig”).
Vikt: 62 till 64 kg.
Kläder: Mina egna. Gillar Lovisa Burfitt, Prada, Patrizia Pepe.
Äter: Vitt kött.
Bästa vän: Destiny Laurén.
Bästa film: Gudfadern.
Författare: Louise Boije af Gennäs, Unni Drougge, Susanna Tamaro.
Musik: Hiphop. Blacknuss III, Superfunk och Christian Falks ”Quel Bordel”.


Läs fler intervjuer
Singel-Pernilla Pernilla Wahlgren om nya karriären och skilsmässan Emilio
Victorias nya liv Hur blir hennes nya liv i Sverige? Journalisten Åsa Mattson porträtterar kronprinsessan
Modiga Alexandra Pascalidou om kollapsen, sitt nya liv och kärleken till Sverige.
Glamour-lantisen Malin Malin Berghagen om släktforskning och satsningen på en ny karriär - i Hollywood.
Sagan Izabella om depressionen, skilsmässan och kärleken till dottern Julia
Vilda Marika! Skådespelerskan Marika Lagercrantz om de vilda åren, Hollywood och längtan till Dramaten
Sveriges sexigaste ögon är tillbaka Nu talar Lena Philipsson för första gången ut om comebacken i höst, mordhotet och anorexi-ryktena.




epost: kvinna@aftonbladet.se
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805