Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKvinna
TORSDAG 27 JANUARI 2000
  

De gav stöd åt Hitler under kriget


Foto: AFTONBLADET
Redan under tidigt 1920-tal bildades de första fascistiska och nationalsocialistiska organisationerna i landet.
  Mellan 1924 och 1945 fanns cirka 90 fascistiska och nazistiska organisationer i landet med cirka 30 000 medlemmar och ännu fler sympatisörer. Den första nazistiska kvinnoorganisationen bildades i mitten av 1920-talet och fick namnet Kristina Gyllenstierna , efter Sten Sture den yngres hustru som ledde försvaret av Stockholm år 1520.
  Inom de tre största nazistiska partierna: Svenska Nationalsocialistiska partiet, SNSP, Nationalsocialistiska Arbetarepartiet/ Svensk Socialistisk Samling, NSAP/SSS och Nationalsocialistiska Blocket, NSB, bildades Kristina Gyllenstierna-organisationer. 1936 hade SNSP 4 549 medlemmar varav 406 var kvinnor och 1943 hade Riksförbundet Sverige-Tyskland 3007 medlemmar. Av dem var 490 kvinnor. Medan männen deltog på möten och diskussioner drev kvinnorna insamlingar till partikassan och reparerade uniformer, fanor och armbindlar. Ibland användes kvinnor som lockbete vid offentliga möten och när folk samlats klev den manlige talaren upp.

Trots att kvinnoorganisationerna var små var de viktiga för partierna, inte minst ekonomiskt. NSAP/SSSs Kristina Gyllenstierna räddade vid ett antal tillfällen lokalavdelningar från ekonomisk konkurs.
  NSAP/SSS hade även en ungdomsorganisation – Nordisk Ungdom. En av organisationens mest hängivna medlemmar på västkusten var Majken , från Göteborg. På 1930-talet fick hon smeknamnet Solvargen för sitt sätt att engagera andra.
  – Jo visst var jag med i Nordisk Ungdom. Jag gick med någon gång under skoltiden och man gick väl med för att kompisarna gjorde det, säger Majken i dag.
  Majken deltog också vid det årliga påsklägret 1937 hos godsägare Franzén i Hökerum. Under lägret brände deltagarna en docka föreställde den judiske bankiren Olov Aschberg, journalisten Robert Aschbergs farfar, som nazisterna förföljde.
  I dag säger sig Majken inte minnas något av tiden i Nordisk Ungdom. Och att det var en nazistisk organisation visste hon inte.
  – Äh, det visste inte vi. Vi trodde det var en scoutförening.
  – Allt är sånt som man förträngt och glömt.
  Det har funnits flera framträdande kvinnor inom den svenska nazismen:

Den enda riktiga kvinnliga nazistiska ideologen var advokaten Hilma Hansegård , född 1884.1933 gick hon in i NSAP/SSS och blev den mest framträdande kvinnan inom partiet. Hon skrev mängder av artiklar i nazistiska tidningar och var även andranamn på partiets kandidatlista inför riksdagsvalet 1936.

Andra kvinnor tog aktiv del i arbetet för det tredje riket. Minst två kvinnor tjänstgjorde vid Radio Königsberg i Berlin – en propagandasändare under Goebbels kontroll riktad mot Sverige. När Aftonbladet ringer upp en av de kvinnor som arbetade vid stationen för att be om en intervju avböjer hon.
  – Jag var där 14 dagar men jag kommer inte att tala om den tiden. Jag var förlovad med en tysk soldat som stupade. Det var tråkiga saker och jag gjorde det för att förtjäna mitt uppehälle där. Jag vill verkligen inte tala om det här.

Grevinnan Lili Hamilton kom att bli överklassnazismens kvinnliga ansikte i Sverige. Hennes livsverk blev Hjälpkommittén för Tysklands Barn, som grundades 1944. Kommittén bestod av nazister och därför vägrade näringslivets granskningsnämnd organisationen ett postgiro 1945. Insamlade pengar kom att finansiera nynazistiska rörelser i Tyskland och Sverige. Lili Hamilton fortsatte arbetet långt efter krigsslutet och förnekade bland annat gaskamrarna.

Nora Torulf ledde kvinnoorganisationer inom Sveriges Nationella Förbund och Nysvenska Rörelsen. 1937 skrev hon häftet ”Kvinnlig samhällstjänst” och ansvarade för kvinnofrågor på tidningen Vägen Framåt.

peter.oholm@aftonbladet.se



epost: kvinna@aftonbladet.se
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805