Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
Aftonbladetit
SÖNDAG 28 FEBRUARI 1999
  

402 HÅRRESANDE PRIS Visserligen är nya Pentium III både snabb och bra, men du får punga ut med hela 30 000 kr för paketet.
Foto: STEFAN NILSSON

Lite snabbare – dubbelt så dyr
Aftonbladet har kollat in Pentium III-processorn
Här är den snabbaste pc:n just nu: Pentium III 500 MHz.
  För runt 30 000 kr är datorn värstingarnas värsting också prismässigt.
  Värt pengarna? Nej, men nu kan du köpa nästan lika bra datorer till vrakpris.
  Det som är nytt är alltså processorn – datorhjärnan. Den har några nya funktioner och arbetar snabbare – har högre klockfrekvens – än någon pc på marknaden tidigare.
  Namnet Pentium III antyder att det är en helt ny generation från tillverkaren Intel som slår ut Pentium II. Men – som en datorförsäljare säger till Aftonbladet – det är mer en marknadsföringsgrej än en revolution att sätta dit en ”trea”.

Folk vill handla trots ett högt pris
  Trots få nyheter och högt pris lär datorerna sälja bra. Företag som vill göra personalköp är en stor kundgrupp.   – De efterfrågar kanske inte just Pentium III, men vill ha det snabbaste. Och sedan finns det hela tiden ”frontrunners”, personer som köper det senaste, säger Mats Hultgren på tidningen Mikrodatorn som har gjort ett omfattande test av processorn.
  Testet visar att vanliga program som ordbehandling inte blir mycket snabbare.
  Pentium III är byggd för att klara 3d-grafik bättre, fullskärmsvideo och röstigenkänning och i program som utnyttjar det är resultatet mer imponerande.
  Men inga av de här nya funktionerna är egentligen några måsten ännu. I dagens hemmadatorer är det snarare tillbehören som avgör snabbheten.
För att sköta hemmakontoret behövs nu inget mer än de billigaste lågprisdatorerna. Alla datorer på marknaden klarar ordbehandling, bokföring, e-post och surfning smidigt.
För att surfa på nätet sitter proppen i uppkopplingen mot internet. Ett nyare modem eller en snabb uppkoppling som t ex ISDN gör underverk.
För att spela de hetaste spelen krävs speciella 3d-kort för att visa komplicerad grafik snabbt. Eftersom 3d-kortet tar över det mesta av processorns arbete går spelen lika bra på en dator för under halva priset.

Lågprismaskinerna bra för hemmet
  Här intill finns ett bra datoralternativ för den vanlige användaren – för 13 000 kronor. Med introduktionen av den nya processorn lär priserna pressas ännu mer.
  Och håll också ögonen öppna efter de nya, billigare alternativen för hemmamarknaden som Intels Celeron och AMD:s K6-II. Här kryper priserna neråt till så låga nivåer som 10 000 kr.
  – För några år sedan var lågprismaskinerna utgående produkter. Men nu är de speciellt anpassade för hemanvändaren och mycket prisvärda, säger Nicolas Persson, säljansvarig på Lappower.
Henrik Rudin
henrik.rudin@aftonbladet.se

Lika bra dator för halva priset
Superdatorn som klarar allt:
Processor: Pentium III 500MHz
Minne: 128 MB.
Hårddisk: 13,6 GB hårdisk.
Skivspelare: DVD ROM III med Soft DVD.
Grafikkort: STB Nvidia NV4 16MB.
3D-kort: 12MB 3DFX Voodoo 2.
Övrigt: Ljudkort med surroundsystem. Modem. 19” monitor.
SUMMA: 30 000 kr

Budgetdatorn som klarar allt:
Processor: AMD K6 II på 400 MHz eller Pentium II på 350 MHz.
Minne: 64 MB.
Hårddisk: 6 GB.
Skivspelare: 30–40x cd-romspelare.
Grafikkort: 8 MB.
Övrigt: Ljudkort och högtalare. Modem. 17” monitor.
För snabba spel: Köp ett Voodoo 2-kort för 1 000 kr eller ett Riva TNT-kort för 1 500 kr.
För multimedia: DVD-spelarna är på väg att ta över. Byt ut cd-spelaren för 1 000 kr till.
SUMMA: ca 13 000 kr