Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
Aftonbladetit
SÖNDAG 3 JANUARI 1999
  

Det är morgonen efter nyårsafton 1999. Det är en morgon du aldrig ska glömma. Välkommen till år 2 000.
Århundradets mardröm
En kortnovell av Arne Norlin

Du vaknar på nyårsdagen år 2000 av att barnen står och hoppar och skriker i sovrummet:
  – Det går inte att sätta på tv:n!
  Du tittar på väckarklockan på sängbordet: halv tio.


Saker och ting är inte riktigt som vanligt när du vaknar...
  Huvudet känns som om någon har försökt trycka ner en alldeles för liten hjälm på det. Det blev visst sent i går. Och glatt.
  Nåja, ungarna sov i alla fall längre än de brukar.
  Du vacklar iväg mot badrummet. Du spolar, men eftersom du inte är riktigt vaken än så märker du inte att behållaren i toaletten inte fylls på.
  Barnen har rätt. Tv:n fungerar inte. Du råkar titta på videon. Den är också mörk. Du kollar med golvlampan i vardagsrummet. Den fungerar inte heller.
  – Det är antagligen strömavbrott, säger du till barnen.
  – Det ordnar sig om några timmar. Spela något spel så länge. Och ät frukost.
  Du dukar fram mjölk och flingor åt barnen i köket. Och dricker några djupa klunkar ur en avslagen läsk från kylskåpet. Men du tänker inte på att läsken är ljum, liksom mjölken. fortfarande bakis vacklar du tillbaka till sängen. Vad hände egentligen i natt? Det var en kul nyårsfest, så mycket minns du. Jovisst, musiken tystnade klockan tolv. Men då stod ni på balkongen och kollade fyrverkerierna. Hur kom ni egentligen hem? Det fanns inga taxibilar. Du kommer svagt ihåg att du försökte ringa, men att mobilen inte fungerade. Ute på stan försökte ni hejda bilar, men alla var upptagna. Ni gick, hela vägen, barnen med. Det var fint. Himlen lystes upp av sena fyrverkerier. Fortfarande brann marschaller i många portar. Men var det inte väldigt mörkt? Din hustru sätter sig huttrande upp i sängen:
  - Jag fryser!
  - Du är bara bakis...
  - Nej, det är iskallt här inne.

Sån´t har hänt förr...
  Hon har faktiskt rätt. Det är kallt i sovrummet. Du känner på elementet. Iskallt. Utetermometern i köksfönstret står på minus fem.

Nog är det lite kallare än vanligt i huset...
Temometern i hallen visar tolv grader. Batteriradion i köket sprakar. Det enda som går att få in är några utländska stationer på AM-bandet. Ni enas om att det måste vara ett stort strömavbrott, som förmodligen drabbat hela stan. Blöt snö på ledningarna, kanske. Sådant har hänt förr. Det är nog svårt att få ut folk att jobba en helgdag som det här. Men om några timmar är det säkert ordnat. Men dagen går och strömmen kommer inte tillbaka. Och vad värre är: det rinner inget vatten ur kranarna heller. När grabben gått och bajsat går det inte att spola. Det enda som fortfarande fungerar är gasspisen. Ni hinner precis värma upp en burk soppa innan lågan flämtar till och dör. Du ringer på hos några grannar. De vet inte mer än du, men några tror att det har med år 2000 att göra. Ingen har ström eller vatten. Eftersom varken radion eller tv:n fungerar kan ni inte få några besked. Och någon tidning kommer inte på nyårsdagen.
  På eftermiddagen börjar situationen bli jobbig. Ni vuxna längtar mest efter kaffe. Ni tar en tur runt kvarteret för att försöka hitta ett öppet kafé. Men alla är stängda och mörka. Deras kaffemaskiner fungerar ju inte heller utan ström. Ni ser folk som skopar upp snö i hinkar för att ta hem och smälta. Hemma igen slås ni av stanken. Det luktar illa från toaletten. Något måste göras. Men du fasar inför att behöva sleva upp vad alla i familjen har gjort där inne. Till sist säger din fru de förlösande orden:
  - Vi åker till mormor.
Mormor bor i ett hus en bit från stan. Där har hon öppen spis och egen brunn. Dessutom brukar hon ha skinka och annan julmat kvar långt in på det nya året. Bilen fungerar i alla fall. Men det är ganska litet bensin i tanken. När ni är nästan framme vid mormor svänger ni av mot macken. Men där hänger skyltar på alla pumpar: ur funktion. Och hela mackanläggningen är mörk och stängd. bensinen tar slut en knapp kilometer innan ni är framme. Sista biten får ni gå. Då slås du av en förfärlig tanke. Tänk om mormor är borta? Ni har ju inte kunnat ringa och berätta att ni skulle komma. Men mormor är hemma. Hon står ute på gårdplanen och skopar upp vatten ur brunnen med en hink som hon bundit fast vid ett kvastskaft.
  - Tur att man varit med ett tag, säger mormor.
I hennes kök sprakar veden i spisen. Ni får äntligen mat och kaffe. Och var sin varm säng att sova i.

Kaos i hela landet
  På måndagen kommer strömmen tillbaka. Du kan hämta bilen, fylla på bensin, skjutsa hem familjen och åka till jobbet. Men trafiken flyter trögt. Trafikljusen blinkar gult i hela stan. På arbetsplatsen står hissarna med dörrarna öppna på bottenvåningen. Du får gå alla åtta trapporna upp.
Telefonerna är fortfarande döda, men mobilen fungerar. Du ringer din fru. Hon berättar gråtande om kaoset hemma. Allt i frysen

"Allt i frysen måste slängas"
måste slängas. Hela köksgolvet var fyllt av vatten. Koden i ytterdörren fungerar inte. Hon fick inte ut några pengar på bankomaten. Det har varit inbrott i tobaksaffären på hörnet. I affären hade de varken mjölk, fil eller youghurt. Barnen ville titta på video, men inställningen mot tv:n funkar inte. Du lovar att köpa mjölk på vägen hem och fixa tv:n. livet går sakta tillbaka till det vanliga. Telia får igång telefonerna. Reparatören fixar hissarna. Tack och lov klarade sig de stora avloppssystemen. Men tv:s nyheter berättar om kaos i hela Sverige.
  Fast ännu värre är det i Asien. Börskrisen 1998 var bara en viskning mot det som händer nu. Länder som Taiwan, Kina, Malaysia och Filippinerna är mer eller mindre på väg att gå omkull. Det börjar gå besvärliga rykten på jobbet. Kamrater från golvet säger att stor del av fabriken står, eftersom en av underleverantörerna inte har klarat att leverera. Folk från admininstrationen skvallrar om att ekonomichefen kan inte betala räkningarna. Och inte en enda fax på företaget fungerar.

Konkurs hotar
  Efter några veckor kallar vd till möte i personalmatsalen. Företaget har stora problem. De admininstrativa systemen går inte att få igång. Eftersom underleverantören inte kan leverera riskerar driften att stoppas redan om några dagar. Före månadsskiftet måste stora delar av personalen permitteras. Och han är inte ens säker på att det är möjligt att betala ut januarilönen.
  - Snart går företaget i konkurs, säger han.
Du vaknar av att barnen står och hoppar och skriker i sovrummet.
  - Det går inte att sätta på tv:n!
Nej, du stängde av tv:n genom att trycka på knappen i går kväll. Då fungerar inte fjärrkontrollen.
Tack och lov är det inte år 2000 än.
Bara söndagen den 3 januari 1999.


Veckans it:

Det magiska året kommer allt närmare.

NÄTGUIDEN:
Sajter för fattiga stackare
Jessica Ritzén tittar djupt i plånboken och listar dessutom...
Toppen och Botten

Bäst och sämst på nätet just nu.
Århundradets mardröm
Läs Arne Norlins kortnovell.

Frågor och svar
Är du orolig? Kunskap kan lugna dig.

Myterna
Kommer hissarna verkligen att stanna?

Tidigt ute
Hälsa på i Falköping där man redan testat det nya århundradet.

Dessutom...

Nu kommer lågprisdatorerna
Paketen ner under 8000 kronor.

Gott nytt spelår
Nyheterna under 1999.

Världens enklaste html-skola
Del 7: Lär dig stilmallar.

KRÖNIKA:
Cyberhem, ljuva, smarta cyberhem

Läs och diskutera Helle Kleins nätkrönika.