Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
Aftonbladetit
TISDAG 7 NOVEMBER 2000
 
 

WEBBKRÖNIKAN

- Jag vill ha en digital slav!
VECKANS KRÖNIKÖR
Stefan Hallgren är är delägare och affärsutvecklare i Östersundsbaserade företaget Global Minds och är nästan alla andra dagar en fredlig och snäll kille.

TYCK TILL
Behöver du också en digital slav, eller tycker du att Stefan överdriver? Vad står högst upp på din önskelista?
Kommentera krönikan



Jag har 12 mailadresser, fyra uppkopplingsabonnemang, 23 olika medlemskap på olika e-handelsplatser, ett login på banken, ett på försäkringsbolaget, ett på aktiesiten, ett för pensionssparande, ett annat på communitysiterna, ett hos Telia, ett på både Torget och Passagen, är med i ett otal maillistor, får mellan 200 och 500 mail om dagen, får hur mycket kvalificerat skit som helst i erbjudanden från "mp7.com" och "Letsbajsit","Tuga", "Simo" och såna ställen, i tunga HTML-mail, jag ska betala räkningarna, göra premiepensionsvalet och dessutom hinna nöjessurfa lite och...och...och...och GAAAAAAAHHHHHH!!!!
Jag vill inte vara mailslav längre, lida av lösenords-alzheimer, vara e-handelsföretagens uppmätta och databas-hanterade konsumtionsfnask, göra bankernas jobb åt dem och samtidigt vara en vandrande informations-sil som medvetet eller omedvetet måste värdera tusentals reklambudskap om dagen!
Det har alltså blivit så att den tid som skulle frigöras av "Informationsrevolutionen" i stället pinkar in varenda millisekund av ens lediga tid då alla andra har sparat in på personal och lagt jobbet i MITT knä istället!
  Det skulle vara skönt om någon kunde komma med ett svar på det som ligger högst upp på min önskelista just nu:
  En digital slav.

Ett avancerat program jag kan tala med, som filtrerar och sorterar allt åt mig. En liten dosa att bära på sig som kommunicerar med alla andra datorer och stora system i närheten, som talar till mig med en såndär mjuk, förstående och skön röst som datorerna har i Star Trek, där man bara talar rakt ut i luften så hanterar programmet önskemålen åt en. Tänk er: "Betala hyran" - Klart! "Läs upp bara mail som är direkt till mig från mina vänner" - Klart! "Sök reda på billigaste stället som säljer Fevens nya skiva och beställ hem den till mig." - Klart!

Det måste bli så i framtiden, att vi skaffar oss en buffert, en digital betjänt mellan oss själva och all information och alla händelser vi nu gör manuellt på Internet. Annars vet jag inte hur det ska gå. Nu ska jag sätta mej och betala mina räkningar. Bankdjävel.


epost: it@aftonbladet.se
fax: 08-56252837
växeln: 08-725 20 00