Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
LÖRDAG 25 DECEMBER 1999
  

Solhatt gör mig friskare

ULRIKA LÖNNÅ Ulrika Lönnå är lite skeptisk till naturmedel men echinacea tycker hon fungerar bra.
Foto: PETER HAMBERG
Då ska du inte använda röd solhatt
Om du har en immunologisk sjukdom av kronisk karaktär bör du fråga din läkare innan du testar preparat med echinacea. Det gäller till exempel multipel skleros, leukemi och tuberkulos.
Personer som är allergiska mot röd solhatt, prästkrage, maskros, gråbo eller andra korgblommiga växter bör också vara försiktiga.
Preparaten ska heller inte användas av gravida, ammande kvinnor eller barn under tolv år.

Ett preparat godkänt Ett preparat som innehåller röd solhatt har blivit godkänt som naturläkemedel. De andra på marknaden får säljas i väntan på att Läkemedelsverket utreder.
  — Det kommer säkert fler godkända medel med echinacealängre fram, säger Katarina Hörnfeldt Olson , chef för särbehandlade läkemedel på Läkemedelsverket.
  1993 kom en ny läkemedelslag som slog fast att alla naturmedel måste bli godkända som naturläkemedel för att få säljas i Sverige. De icke godkända preparat som finns i handeln nu är sådana som blev frilistade och får säljas i väntan på Läkemedelsverkets utredning.
  — De nya ansökningarna som kommer in till oss måste få godkänt först innan de får säljas alls. De gamla utreds så snart vi hinner och kan antingen bli godkända eller få avslag.
  Läkemedelsverket ställer lika höga krav på kvaliteten på naturläkemedlen som på vanliga läkemedel.

röd solhatt

En svag misstanke räcker.
När textilkonstnärinnan Ulrika Lönnå anar att en förkylning är i antågande använder hon röd solhatt för att hejda den.
— För mig har det fungerat. Jag tror att medlet kan lindra och skulle en del av det vara placebo-effekt så är väl inte det att förakta det heller.
Ulrika Lönnå arbetar som textilkonstnär och har ateljé hemma i Sundsvall och jobbar mest ensam. Största risken att dra på sig förkylningar är när hon sjunger i Sundsvalls Kammarkör.
  — Så fort jag känner att något är på gång eller misstänker att jag kan ha smittats börjar jag med Echinagard, berättar Ulrika.

Tre gånger om dagen
  
Första dagen är behandlingen som intensivast, 20 droppar echinacea varannan timme. De följande dagarna nöjer hon sig med att ta dropparna tre gånger om dagen.
  — Jag har testat med C-vitamin och vitlök också och de tror jag nog har effekt. Men jag har inte fortsatt, förmodligen blev det så att jag fortsatte med Echinagard bara för att effekten kändes så pass tydlig. Och så luktar ju vitlöken rätt rejält också, tillägger Ulrika.
  Echinacea är en blomma som kallas röd solhatt på svenska och Echinacea purpurea på latin. Första gången Ulrika stötte på den röda solhatten var i USA. En bekant fick henne att prova men den gången gick det inget vidare, förkylningen hade redan fått god styrfart.

Röd solhatt lindrar
  
— Echinagard är ingen dundermedicin som klarar allt. Det är jag för resten ett levande bevis på just nu eftersom jag är förkyld trots att jag tagit den. Har sjukdomen väl fått fäste så går den inte att stoppa. Där emot tycker jag att echinacean lindrar, säger Ulrika.
  1995 blev Echinagard som innehåller röd solhatt godkänt som naturläkemedel i Sverige och började säljas på apotek under rubriken ”traditionellt använd för lindring av symtom vid förkylning”.
  — Jag är i grunden väldigt skeptisk till hälsokostprodukter men när medlet såldes på apoteket kändes det tryggare och mer beprövat. Jag testade en gång till och har fortsatt sedan dess, säger Ulrika.


Echinacea biter inte på influensa Röd solhatt kan hejda en begynnande snuva och lindra en som redan fått fart.
Det visar en svensk pilotstudie utförd av Olav Hoheisel, företagsläkare i Falköping. När preparatet Echinacea godkändes som naturläkemedel 1995 fick han frågor han inte kunde besvara.
  — På företaget Kinnarps Kontorsmöbler undrade de om inte Echinagard skulle kunna spara in sjukdagar åt företaget.
  120 personer fick testa antingen echinacea-preparatet eller placebo och trots att testgruppen var så pass liten tyckte företaget att resultatet räckte för att kosta på arbetarna gratis echinacea-medicin.
  Förkylning bröt ut hos 58,3 procent av dem fick placebo men bara hos 38,3 procent av dem som fick aktiv substans. När förkylningen väl var ett faktum var de som fick placebo sjuka i snitt i nio dagar. Echinagard-gruppen blev bättre redan efter sex dagar.
  — Men det finns förbehåll för att det ska fungera. Det ska vara en hederlig förkylning, inte influensa eller en bakterieinfektion och helst ska behandlingen sättas in alldeles när man känner första symtomen, säger Olav Hoheisel.
  Med hjälp från Arbetsmiljöinstitutet har nu Olav Hoheisel räknat på det ekonomiska i att ge anställda gratis echinacea-behandling.
  — Enligt mina beräkningar skulle det ge företagen en nettobesparing som är 2–3 gånger högre än kostnaden för ett halvårs behandling.