Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
LÖRDAG 18 DECEMBER 1999
  

Så slipper du alla extrakilon efter jul

Foto: BÖRJE THURESSON
Lär dig undvika de värsta fettfällorna kring jul.
Aftonbladet/hälsa guidar dig till en lättare jul - och nyårshelg.
– Ät mer fibrer, säger hälsopedagogen Irene von Arronet.
Samma sak varje år. Vi äter julmat i flera dagar i sträck. Ibland från och till hela december ut. Ångest för vissa och glädje för andra. Men för kroppen är det inte alltid glädje. Inte framåt nyår och i början av januari åtminstone.
  Allt socker och fett vi sätter i oss måste ju ta vägen någonstans och det måste hinna brytas ner på vägen. Oftast går vi upp något kilo under jul och så blir vi ledsna och deprimerade över det.
  För visst har väl allas nyårslöfte någon gång varit att vi ska börja träna?
  Och till alla gymägares glädje säljs det träningskort som aldrig förr i januari. Men gör dig själv en tjänst i år. Ät med måtta och med förnuft.
  Hälsopedagogen Irene von Arronet tipsar dig om de sex enklaste sätten att klara dig igenom julfirandet utan att gå upp i vikt.
  Träna, drick vatten, ät fibrer, skippa smöret, drick äppelcidervinäger och ät ett tidigare julbord.

Tidigt julbord
Julbord efter Kalle Anka. Det är bättre att lägga julbordet lite tidigare på dagen. För om vi äter för nära läggdags sjunker vår ämnesomsättning när vi sover och gör att vi lättare går upp i vikt.

Drick vatten
Vatten. Det är alltid bra att dricka mycket vatten. Det späder ut sockernivåerna i kroppen. Det är särskilt bra vid allt glögg- och snapsdrickande. Plus att om du dricker ett glas vatten före maten så blir du inte lika hungrig.

Skippa smöret
Smör. Det enklaste sättet att klara sig från att gå upp i vikt under julen är naturligtvis att välja bort de allra fetaste grejerna.
  – Men vill man absolut äta det ändå kan man i alla fall skippa smöret på brödet, säger Irene. Det är ett väldigt enkelt sätt att spara många kalorier.

Äppelcidervinäger. Häll en tesked äppelcidervinäger eller molkosan (vassle) i ditt vattenglas före maten och efter maten. Det ökar ämnesomsättningen och aktiverar de enzymer i kroppen som bränner fett.

Ät fiberrik mat
Fibrer. Fibrer har en förmåga att suga åt sig överflödigt socker och reglera blodsockret. Det sväller även i magen. Så äter du fiberrik kost blir du dels mindre sockersugen dels fortare mätt. Vetekli i müslin, frukt, grönsaker, fullkornsbröd och knäckebröd för att bara nämna några fiberrika livsmedel. Det är många som tror att pasta innehåller fibrer, men det är alltså helt fel. Om du inte äter fullkornspasta vill säga.
  – Pasta är det mest överreklamerade livsmedel som finns, säger Irene von Arronet. Det är bara tomma kolhydrater och tom energi som saknar nästan alla viktiga vitaminer och mineraler.

Håll i gång
Träna. När vi tränar får vi en jämnare blodsockernivå. Du får alltså bättre koll på sockersuget samtidigt som du bränner fett. Kroppen använder kolhydrater (som omvandlas till socker) som bränsle när vi tränar.
  – Det behöver inte vara någon våldsam träning utan en rask promenad gör susen, säger Irene.