Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
LÖRDAG 22 MAJ 1999
  

Spa på finska – hett och härligt

Vinn en helg på spa i Finland
Din guide till finsk njutning.
Att bada bastu är en finsk tradition som är välgörande för både kropp och själ. Blodcirkulationen ökar, hormonerna påverkas och musklerna slappnar av.
Foto: KRISTER HANSSON
Bastufakta
Idealtemperaturen i en bastu ligger mellan 70 och 100 grader.
Cirka 3,5 av Finlands 4,7 miljoner invånare bastar minst en gång per vecka.
Man går ner cirka 500 gram i vikt av att ta ett bastubad.
Extremt bastande kan göra att man tappar fem procent av sin kroppsvikt.
Kroppen förlorar ungefär två gram salt av att ta ett bastubad.
Det kan vara skadligt att äta en rejäl måltid och dricka alkohol före bastun.
Bastun spelar huvudrollen på de finska badhotellen
Finland är inte bara de 1 000 sjöarnas land.
  Här finns även en uppsjö av hälsoinriktade badhotell.
  Alla har de ett gemensamt – den nyttiga bastun.
  alternativen 
Sisådär 3,5 miljoner finnar kan inte ha fel när de hävdar att bastubad är bra för hälsan. Saunans lov har sjungits sedan urminnes tider. Den sägs stimulera organismen och den mjukar upp både spända muskler och sinnen.
  Under årens lopp har man också studerat bastandets medicinska effekter. Och visst påverkas kroppen. Astmatiker andas lättare, personer med psoriasis får mjukare hud och mindre klåda, och värk i leder lindras. Dessutom har det visat sig att man sover bättre efter ett besök i bastun.

Sätter fart på blodet
  
Hemligheten med bastun är självklart värmen. Efter cirka fyra minuter i bastun har hudens temperatur stigit till 40 grader och man börjar svettas. Värmen sätter fart på blodcirkulationen.
  Hjärtat slår snabbare, blodkärlen vidgas och blodtrycket sjunker något. Mätningar visar att även hormoner påverkas av bastubad. Bland annat ökar halterna av välbefinnandehormonet endorfin, men även halten av hormoner som sätter fart på ämnesomsättningen ökar.
  Det är ingen slump att idrottsmän ofta och gärna badar bastu efter ett träningspass. Värmen får musklerna att slappna av och bli mjuka.
  
  När man gjort undersökningar på överansträngda idrottsmän har man sett att de somnar fortare och sover djupare om de får basta på kvällen.
  Det faktum att finnar piskar sig med björkris i bastun är inte heller en slump. Björkbladen innehåller bland annat eteriska oljor, sockerämnen och fenoler. Deras effekt är bland annat att de mjukar upp huden samtidigt som fenolerna har en antiseptisk verkan.

Avslappningen är bra
  
– Jag rekommenderar ofta ett bastubad. Den totala avslappningen är bra, bland annat för den som har besvär med muskler, kramper och värk, säger Bertil Dahlgren, läkare på Tallmogårdens hälsohem.
  Några entydiga bevis för att bastun är ett mirakel för hälsan finns dock inte.
  – Det beror delvis på att det inte är lätt att göra dubbelblinda vetenskapliga studier i en bastu. Jag tycker dock att man ska utnyttja bastun mer, säger Bertil Dahlgren.
Finns det då någon som ska undvika att sätta sig i bastuvärmen?
  – Nej, inte generellt. Hjärtsjukdom behöver inte vara ett hinder. Men det är bäst att prata med sin läkare först. Och känner man att man får hjärtklappning, yrsel och börjar må illa ska man avbryta bastandet, säger Bertil Dahlgren.