Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
LÖRDAG 8 MAJ 1999
  

Social fobi – ett dolt handikapp

Att vistas i trängsel, hålla föredrag, ringa telefonsamtal och att försöka inleda intima relationer är situationer som kan ge ångest.
Foto: BÖRJE THURESSON

Var åttonde får ångest
Testa
dig här!

Har du social fobi? Här är ett skattningstest.
Tänk efter hur du den senaste veckan reagerat eller skulle ha reagerat på följande 24 situationer.
  Skatta graden av oro eller rädsla du kände eller skulle ha känt eller hur ofta du undvikit eller skulle ha undvikit situationen.
  Ange graden genom att anteckna passande siffra 1-4.

Rädsla:
1=Aldrig
2=Lite
3=Måttligt
4=Uttalat

Undvikande:
1=Aldrig
2=Tillfälligt
3=Ofta
4=Vanligen

SITUATION
1. Använda en offentlig telefon.
2 . Delta i ett litet grupparbete.
3. Äta offentligt.
4. Dricka offentligt.
5. Tilltala en chefsperson.
6. Agera inför åskådare/åhörare.
7. Gå på en bjudning.
8. Arbeta när någon iakttar dig.
9. Skriva när någon iakttar dig.
10. Ringa någon du inte känner väl.
11. Tala ”ansikte mot ansikte” med någon du inte känner väl.
12. Möta främlingar.
13. Urinera på offentlig toalett.
14. Gå in i ett rum när andra redan satt sig.
15. Vara i centrum för uppmärksamhet.
16. Tala oförberedd på ett möte.
17. Göra ett anlags/kunskapstest.
18. Uttrycka ogillande eller avvikande mening inför någon du inte känner.
19. Se någon du inte känner ”rakt i ögonen”.
20. Avge muntlig rapport inför grupp.
21. Försöka lära känna någon för att uppnå en intim relation.
22. Lämna tillbaka varor i en affär för att få tillbaka pengar.
23. Ordna en bjudning.
24. Stå emot en pockande försäljare.

Kommentar till testresultatet:
– Har man svarat ”ofta”, ”vanligen” och ”uttalat” på flera av situationerna kan det röra sig om social fobi. Det ska bedömas individuellt, säger Christer Allgulander, docent i psykiatri vid Karolinska institutet och expert på social fobi.
Har du svårt att äta tillsammans med andra? Undviker du att gå på fest, föräldramöten och delta i grupp?
  Det kan vara tecken på social fobi – ett stort dolt handikapp.
  hjärnan 
– De flesta söker hjälp för sent. När man väl söker kan det vara för depression eller alkoholproblem. Många försöker också klara av sin fobi genom att ikläda sig en roll som läkare eller skådespelare, säger docent Christer Allgulander, som forskar på social fobi på Karolinska institutet.
  Sjuklig blygsel eller folkskräck hette det förr. Social fobi är i dag en dold folksjukdom som drabbar cirka en miljon svenskar.
  – Det kan röra sig om allt från blygsel och rampfeber till svåra problem då man kanske bor isolerat ute i skogen. Man har en skräck för situationer där man är eller riskerar att hamna i centrum för andras uppmärksamhet, säger Christer Allgulander.

Rädd att göra bort sig
  
Många med social fobi genomlider skräckfyllda situationer, fast de mår mycket dåligt av det. Andra får ångest vid blotta tanken och undviker situationerna helt. Man är i centrum för allas blickar, tror man, och håller sig därför i bakgrunden.
  Man är rädd att bli utsatt för kritisk granskning, rädd att göra bort sig, bli förlöjligad eller förödmjukad. Man tror att man ska svimma, få hjärtklappning, skaka, kräkas eller börja svettas.
  Problemet kan ha uppstått i barndomen, till exempel när man läst högt eller grupparbetat i skolan. Det kan förvärras av att samhället i dag ställer större krav på just social kompetens, att kunna vara tillsammans och samarbeta med andra personer.
  – Det finns personer som avbryter sin utbildning på grund av tentamensskräck. Begåvade personer planar ut sin karriär. Vissa väljer att jobba natt för att det innebär ett mindre socialt engagemang. Andra kan välja yrken ”i uniform” som militär, läkare eller skådespelare. Då går man in i en roll och kan bättre klara av sin fobi.

Orsaken inte känd
  
Man vet inte orsaken bakom social fobi. Det kan finnas en ärftlig faktor. Barn och nära släktingar till någon med social fobi har större risk att få det.
  Många med social fobi självmedicinerar med hjälp av alkohol, tror Christer Allgulander.
  – Många som behandlas på alkoholklinik lider sannolikt av social fobi i grunden.
  Kunskap om social fobi håller på att byggas upp, framför allt inom Paniksyndromsällskapet, som kan hänvisa till var behandling finns att få.
Vad är skillnaden mellan social fobi och panikångest?
  – Vid panikångest kommer ångesten som en blixt från en klar himmel. Man kan vakna av det på natten, få det när man står i kö eller befinner sig i en buss. Det handlar om att man vill undvika den fysiska situationen av att bli instängd. När det gäller social fobi undviker man ångestfyllda situationer av blygsel.
Vad är bästa behandlingen för social fobi?
  – Det är kognitiv beteendeterapi, helst i grupp. I de svåraste fallen finns medicin att ta till innan man börjar sådan terapi. Var tredje patient blir fri från sin fobi utan behandling.
  Kognitiv beteendeterapi innebär i korthet att man lär sig att se sitt beteende och tränar sig att tänka i positivare banor. Successivt utsätter man sig för situationer som man upplever som obehagliga. Läkemedel som används är antidepressiva medel som ökar omsättningen av serotonin i hjärnan.

ann-cathrine.bjornor.carlsson@aftonbladet.se

Fotnot: Paniksyndromsällskapet har telefon 08/650 70 79. Fax: 08/654 28 29.
Hemsida: www.panik.a.se