|
Maten som ger dig en ny start i livet
75 g fetaost (16 %) några droppar olivolja basilika 1 krm svartpeppar 3 dl couscous 3 dl vatten en fjärdedels buljongtärning 1/2 purjolök 1 röd paprika 1 gul paprika 1 ask cocktailtomater Ta bort skinnet från laxen. Lägg i ugnsfast form. Mosa fetaost och blanda med olja, finhackad basilika och peppar. Bred ovanpå laxen. Stek i ugn, 225 grader i 10-15 min. Koka vatten och buljong. Lägg i couscous, lägg på lock och låt dra i 5 min. Finfördela grönsakerna och rör ner i couscousen. En portion ger 494 kalorier. Parmesangratinerad aubergine och squash 1 aubergine 2 små squash 3 röda lökar 4 stora tomater 2 msk olivolja 75 g färsk parmesan 1 kruka färsk oregano 2 stora vitlöksklyftor några droppar olivolja 1-2 tsk örtsalt couscous eller ris bröd Skiva aubergine, squash, lök och tomat. Strö lite salt på auberginen. Torka av vätskan efter några minuter. Vänd auberginen och gör likadant på andra sidan. Lägg grönsakerna tätt intill varandra i en ugnssäker form. Ringla över olivolja. Stek i 225 grader i en dryg timma. Riv osten, finhacka oreganon och pressa vitlöken. Blanda alltsammans med några droppar olja. Bred ut kryddblandningen över grönsakerna. Gratinera i 250 ca 15 minuter. Salta. Servera med bröd och couscous eller ris. En portion ger 462 kalorier. Shepherds pie potatismos: 1 kg potatis 1 msk margarin 1-2 dl mjölk salt och peppar köttfärssås: 1 gul lök 1 msk margarin 300 g köttfärs 1 msk vetemjöl 2 krm salt 2 krm peppar 1 burk krossade tomater 1/2 tsk oregano 1/2 tsk basilika ev lite vatten 200 g broccoli och 2 lätt kokta morötter Skala potatisen och koka den tills den är mjuk. Häll av vattnet och tillsätt margarin, mjölk, salt och peppar. Kör med en elvisp. Tillsätt ev mer mjölk. Hacka löken och fräs den i margarinet i en stekpanna eller en järngryta. Tillsätt färsen och stek den så att den får färg. Strö på mjöl. Rör. Tillsätt salt, peppar, tomater och örtkryddor. Låt koka i 10 minuter. Lägg köttfärssåsen i en smord form. Bred potatismoset ovanpå. Gratinera i 250 grader tills moset fått färg. Servera med broccoli och morötter. En portion ger 467 kalorier. Makaronipudding 5 dl makaroner 2 l vatten 2 tsk salt 200 g rökt skinka eller bog i bit 1 purjolök 1 msk margarin 2 dl riven 17 % - ig ost äggstanning: 3 ägg 4 dl mellanmjölk 1/2 tsk salt 2 krm peppar sallad på 2 rivna morötter, 100 g riven vitkål, 1 dl gräddfil, en nypa socker, 1 tsk dragon, salt och peppar Koka makaronerna i rikligt med vatten och salt. Skär köttet i tärningar. Skär purjolöken i tunna skivor och fräs den mjuk i lite margarin. Blanda makaroner, kött, purjolök och ost i en stor smord form. Blanda äggstanningen och slå den över. Grädda makaronipuddingen i 200 grader i ca 35- 40 minuter. Servera med salladen. En portion ger 503 kalorier. Torsksoppa 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 1 msk margarin 1-2 msk curry 6 potatisar 1 fänkål 1 l fiskbuljong 400 g fryst eller färsk torsk 1 dl kaffegrädde ev salt 1 dl gräddfil färsk koriander bröd Hacka all lök. Fräs den i margarinet i en gryta. Strö över curry. Skala potatis och skär den i tärningar. Ta bort vipporna på fänkålen. Skär fänkålen i tärningar. Tillsätt potatis, fänkål och buljong. Låt koka i ca 15 minuter. Skär fisken i bitar och tillsätt den tillsammans med kaffegrädden. Sjud soppan i några minuter. Rör inte för mycket! Servera med gräddfil, klippt koriander och bröd. En portion ger 421 kalorier. Panerad fetaost med myntasås och feferoni 150 g fetaost i bit (16 %) 1 ägg 1 dl vetemjöl 1 dl ströbröd 2 msk olja sås: 4 dl mild yoghurt naturell 1 tsk torkad eller 1 msk färsk mynta någon droppe äppelcidervinä- ger salt och peppar 1 tsk pressad citron sallad: 1 ask blandad sallad 1 rödlök ca 20 st svarta oliver ca 10 st feferoni bröd Skär osten i 4 tunna skivor. Vispa upp ägget något och vänd sedan osten i ägget och därefter i mjölet. Vänd osten återigen i ägget och sedan i ströbrödet. Häll oljan i en ugnsfast form. Lägg i osten. Stek i 225 grader i 10 minuter. Vänd osten efter halva tiden. Såsen: Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter i en halvtimma. Blanda den med smulad mynta, lite vinäger, salt, peppar och citron. Bred ut salladsbladen på 4 tallrikar. Lägg på den varma osten, skivad rödlök, oliver och feferoni. Ringla över myntasåsen. En portion ger 485 kalorier. Texmexbiffar 400 g nötfärs 1 skiva vitt formbröd 1/2 dl vatten 1 ägg 2 tsk chilipulver 1/2 tsk curry 1/2 tsk spiskummin 1 krm chilipeppar 1/2 tsk salt lite svartpeppar 1 msk olja potatismos: 1 kg potatis 1 msk margarin 1-2 dl mellanmjölk salt och peppar 75 g soltorkade marinerade tomater 10 g rostade pinjenötter sallad på ekbladssallad, en halv knippe rädisor, 1 dm purjolök Smula brödet i bunke. Tillsätt vatten, färs, ägg och kryddor. Rör färsen och forma 8-10 biffar. Stek dem. Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och tillsätt margarin, mjölk, salt, peppar och hackade tomater. Servera med rostade pinjenötter och sallad. En portion ger 509 kalorier. Sardell- och olivfylld kycklingfilé 4 kycklingfiléer 8 sardellfiléer ca 20 gröna oliver 1 msk margarin 8 potatisar 1 msk olja till potatisen lite salt 4 tomater 1/2 msk olivolja till tomaten salt och peppar 1 slanggurka 1 rödlök 1/2 msk olivolja till gurkan och löken tomatsås: 2 dl passerade tomater 2 dl vitt matlagningsvin 1/2 buljongtärning 1/2 tsk socker 1/2 tsk basilika 1 tsk äppelcidervinäger 2 tsk arrowrot 2 msk vatten Skär ett snitt i kycklingfiléerna. Finhacka sardeller och oliver och fyll filéerna med blandningen. Förslut med tandpetare. Stek så de får färg. Efterstek i ugn, 225 ca 15-20 min. Skala och klyfta potatisen. Lägg den i en långpanna. Pensla med olja och salta. Stek i ugn, 225 grader i 40 min. Dela tomaterna i halvor. Pensla med olja, krydda och stek i långpannan i 20 minuter. Skär gurkan i tärningar. Skiva löken. Stek gurka och lök snabbt i oljan. Krydda. Såsen: Blanda tomater, vin, buljongtärning, socker, basilika och vinäger i kastrull. Koka i 10 min. Blanda arrowrot och vatten i redningsbägare. Skaka och häll i det i såsen samtidigt som du rör. Koka upp. En portion ger 499 kalorier. Kycklingsallad 1 grillad kyckling 1 ask blandad sallad 1 röd paprika 2 bananer 1 rödlök 1 mango dressing: 2 dl gräddfil 1-2 msk sweet chili sås salt och peppar Rensa och dela kycklingen i små bitar. Lägg ut salladsbladen på ett fat. Finfördela paprika, bananer, rödlök och mango och lägg det med kycklingen ovanpå salladen. Gör dressingen. En portion ger 465 kalorier. Jordärtskockssoppa 1 rödlök 1 msk margarin 400 g jordärtskockor 3 morötter 1 l vatten 2- 2 1/2 hönsbuljongtärningar någon tsk citron 1 dl kaffegrädde 200 g rökt lax i tunna skivor bladpersilja bröd Hacka löken. Fräs den i margarinet i en gryta. Skala jordärtskockorna och morötterna. Skär dem i bitar och tillsätt dem till grytan. Tillsätt vatten och buljong. Koka i ca 20 minuter. Kör med en stavmixer eller elvisp så att soppan blir slät. Smaka av med citron och grädde. Servera lax, persilja och bröd till soppan. En portion ger 387 kalorier. Efterrätt Frukt i cider 1 1/2 dl vatten 4 msk strösocker 3 st konserverade persikor 1/2 paket djupfrysta hallon 1 stor vindruvsklase 2 dl cider Koka vatten och socker i 3-4 minuter. Låt svalna. Skiva persikor och vindruvor, blanda med hallonen och fördela frukten i 4 vackra glas. Blanda sockerlag och cider. Häll det över frukten. Låt frukten stå kallt ända till den ska serveras. En portion ger 145 kalorier. Färskost med punch och vanilj 1/2 l vaniljyoghurt 1 tsk vaniljsocker 1 msk punsch 2 kiwi 200 g jordgubbar 1/2 honungsmelon kanderade blommor Häll yoghurten genom ett kaffefilter. Låt stå i kylen i några timmar. Blanda med vaniljsocker och punsch. Dela kiwin i klyftor, jordgubbarna i halvor och melonen i tärningar. Strö över lite kanderade blommor. En portion ger 200 kalorier. |