Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
 
  

Massera dig slank


Med enkel massage kan du få igång lymfsystemet. Benen och armarna blir smalare och celluliterna försvinner.
Foto: MÅRTEN SVEMARK

Hur har du det med cirkulationen, egentligen? Känns kroppen tung och svullen kan lymfsystemet behöva en kick.
  Med enkel massage varje dag blir kroppen friskare och slankare. Dessutom gör det underverk mot celluliter.

Lymfbanorna är kroppens avloppssystem. De ”städar bort” vätska och slaggprodukter och hjälper kroppen att hålla ett jämnt näringsflöde.
  Alla celler i vår kropp behöver näring för att fungera och bilda nya celler. Näringen till cellerna transporteras med blodet. I de minsta blodkärlen, kapillärerna, filtreras en näringsrik vätska ut till cellerna. På vägen tillbaka från cellerna tar vätskan två vägar – dels genom venerna (80 procent), dels genom lymfsystemet (20 procent).
  Uppdelningen beror på att de stora slaggprodukterna, som döda celler och överbliven näring i form av proteiner och fett, inte klarar av att ta sig in i de tunna kapillärerna utan måste ha ett eget transportsystem till blodomloppet: lymfsystemet.
  Har man ett dåligt lymfsystem med för lite lymfkärl klarar inte lymfsystemet av att transportera runt vätskan och den blir i stället stående för länge i vävnaderna och omvandlas så småningom för att lagras upp som fett och bindväv. Slaggprodukterna visar sig då i celluliter, och kroppen blir svullen.

Därför märks inte träningen
   – Många förstår inte varför de aldrig blir smalare trots att de tränar hårt. I stället blir benen bara mer och mer svullna, säger Helena Janlöv Remnerud, som är lymfterapeut och har en egen klinik i Stockholm.
  Faktum är att hård träning inte alls är lämpligt för människor med störningar i lymfsystemet. I stället rekommenderar Helena promenader och lättare träning.
  – Har man oproportioneligt tjocka ben jämfört med resten av kroppen kan man misstänka att det beror på lymfsystemet.
  Men med regelbundet lymfdränage kan benen eller armarna faktiskt bli smalare och celluliterna reduceras betydligt.
  Lymfdränaget stimulerar motoriken i lymfbanorna så att de pumpar fram lymfvätskan snabbare samt löser upp lymfstockningar i vävnaderna, vilket ger en friskare och smidigare vävnad.
  Djupandning och lätt rörelseträning ökar också lymfsystemets funktion.
  Lymfdränage kan även hjälpa dem som genomgått operationer, till exempel cancer eller plastikoperationer och som därför har svullnat. Däremot ska man undvika lymfdränaget helt om man har ett svagt hjärta eller om man har en infektion.
  Helena har sedan något år tillbaka kurser där hon lär deltagarna att göra massage på sig själva.
Hälsa har fått nio enkla rörelser som ingår i kursen. Testa hemma och gör övningarna i tio minuter varje kväll. Cirkulationsövningarna passar dessutom bra inför en längre flygresa, då flödet kan hämmas av flera timmars stillasittande.

[email protected]


Så gör du massagen
Använd jojoba, mandelolja, eller en hudkräm som sjunker in lätt och som du tycker om.

1. Andas rätt
  
Andas djupt – fokusera andningen i bröstkorgen. Gör stora änglavingar. Upprepa fem gånger.

2. Höft och mage
  Andas genom magen. Massera från höftbenet och inåt magen.

3. Lår och ljumske
  Stryk låret från knät mot ljumsken. Varva med stora rörelser bakifrån och framåt. Börja på halva låret och massera bakifrån och mot ljumsken. Börja sedan vid knät.

4. Underbenet
  Stryk underbenet från foten till knävecket. Varva med stora rörelser bakifrån och framåt närmast knävecket. Börja på halva vaden och massera bakifrån och framåt mot knät. Massera från fotleden mot knät.

5. Vätskan försvinner
När du stryker upp mot ljumsken – titta på groparna runt knäskålen – se hur de blir djupare och slappare för varje tag. Det betyder att vätskan försvinner!

6. Armen
  
Gör strykningar över hela armen.

7. Axeln
  Massera trapezius-muskeln, axelmuskeln.

8. Lyft muskeln
  Gör stora lyft i deltoideus-muskelns bakre del – hudvecket under armen.

9. Armbågen och upp
  ”Vandra” med fingarna från armbågen upp mot armvecket bak.