Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
 
  

Näsan rinner, huvudet spränger och hostan rasslar i bröstet. Det är förkylt igen. Visst – inget biter på virus, men det går att få lindring. Här är 10 kurer som fungerar.
Så slipper du förkylningen

179 Hösten och vintern är förkylningstider. Men med hjälp av diverse
kurer kan du kanske inte slippa bli sjuk, men i alla fall lindra symtomen och förkorta sjuktiden.
Foto: LOTTE FERNWALL
Sedan urminnes tider har man försökt hitta bot mot förkylning som egentligen är hundratals olika virus och därmed omöjligt att bota. Vill man undvika att bli sjuk i mesta möjliga mån bör man aldrig stoppa ett finger i näsan eller i munnen, aldrig klia sina ögon och tvätta sina händer ofta ofta. Då blir man säkert mindre ofta förkyld. Dessutom kan man satsa på att mildra symtomen när förkylningen ändå kommer. Här är 10 kurer som ska fungera:

1. c-vitamin
Det finns de som tror på C-vitamin som förebyggande mot förkylning och de som tycker att det är nonsens. I en finsk undersökning för ett par år sedan studerades brittiska män vars C-vitaminintag var lågt. Det visade sig att de förebyggde förkylning genom att äta C-vitamin som kosttillskott.
  I tidningen Scandinavian journal of infectious diseases sammanfattades 1994 21 olika studier som påstod att vitamin C förkortade förkylningstiden med i genomsnitt 23 procent och dessutom lindrade symtomen. Förespråkare för C-vitaminer brukar ange en dos på 1 000 mg per dag för att förebygga eller behandla förkylning.
Pris: Ett rör med brustabletter kostar cirka 30 kronor.

2 zink
Det har visat sig att zink kan förkorta förkylningar. I en studie vid Cleveland Clinic Foundation lottades placebokapslar och zinkkapslar ut bland försökspersoner. Det visade sig att de som fick zink var förkylda i genomsnitt 4,4 dygn jämfört med 7,6 dygn för dem som fick sockerpiller.
  Man har också provat att ge zink i nässpray i en undersökning vid företaget Gel-Tech, the Woodland Hills, Kalifornien. De försökspersoner som fick zink via näsan blev friska från sin förkylning inom en och en halv dag, jämfört med tio dagar för dem som fick placebo.
Pris: Cirka 54 kronor för 120 tabletter på hälsokosten.

3 bikitt
Bikitt heter propolis på latin och är ett vax som bin kapar av växtdelar för att skydda bikupan mot intrång av kvalster och insekter. Det har länge använts som decinficerande medel för att läka sår och även för att döda bakterier på slemhinnorna. Finns som halsspray, näsdroppar och tabletter. Det finns inga vetenskapliga studier som styrker någon verkan.
Pris: Tuggtabletter kostar cirka 80 kronor för 7 500 milligram.

4 vitlök
Det har rapporterats att vitlök stärker immunförsvaret, men detta är inte visat i kliniska studier. Den har sedan länge använts av alla möjliga kulturer för flera syften, varav lindring av förkylningssymtom och förebyggande mot förkylningar och influensa tillhör de vanligare. Det anses vara ämnet allicin i vitlöken som är den verksamma beståndsdelen.
  Man kan äta vitlök färsk eller ta vitlökskapslar som finns att köpa på hälsokostbutiken.
Pris: 100 kapslar kostar 87 kronor.

5 echinacea
Pressad saft från blomman röd solhatt (rudbeckia) har faktiskt visat sig lindra och förkorta förkylningar.
  Rose-Marie Brinkeborn annonserade i tidningen efter friska frivilliga som ofta var förkylda, 560 ville vara med i studien och de delades upp i fyra grupper utan att veta vilken grupp de tillhörde; en grupp fick prova extra stark dos av Echinaforce, en grupp fick prova normal dos, en fick placebo och en fick prova ett annat preparat som innehöll roten från echinacea.
  Hälften blev förkylda och fick då senast andra dagen kontakta Rose-Marie för att genom en snabbsänka utesluta andra sjukdomar som till exempel influensa. De fick fylla i protokoll vid olika tillfällen där de skattade tolv olika symtom på förkylningen, till exempel rinnande näsa och feber.
  Resultatet visade att stark dos av Echinaforce med statistisk signifikans gav minst symtom, att normal dos gav bättre resultat än placebo och preparatet med roten, som gav samma resultat.
Pris: Varierar beroende på preparat. Echinagard kostar cirka 129 kronor för 40 sugtabletter, Kan Jang kostar cirka 179 kronor för 500 milliliter, Echinaforce kostar cirka 69 kronor för 50 ml.


6 nässköljning
Att regelbundet skölja nässlemhinnan med koksaltlösning är en metod som en del använder för att undvika virus och bakterieinfektioner. Man kan själv bereda sköljvattnet genom att blanda två kryddmått vanligt koksalt i 2,5 dl vatten. Det finns speciella kannor för ändamålet. Låt vattnet rinna in i ena näsborren och ut ur den andra. Det finns också saltvattenssprej att köpa på apoteket.
Pris: Nässprej med koksaltlösning kostar 34 kronor på Apoteket.

7 örtte
Inom naturmedicinen anser man flera örtteer vara febernedsättande. Dit hör romersk kamomill, ingefära, kryddnejlika, citron, gurkört, fläderblom och pepparmynta. Göra ditt eget örtte genom att låta örterna ligga och dra i uppkokt vatten. Proportionerna är 30 gram örter till 5 dl vatten, eller 1,2 teskedar ört till en tekopp. Låt det dra i tio minuter och sila sedan bort örterna. Dricks nybryggt.
Pris: Varierande.

8 vila
Att vara ordentligt utvilad under fökylningsäsongen kan inte skada. Stress minskar vitaminerna i kroppen och kanske blir man då mer mottaglig för förkylningar. Under förkylningen gör man klokast i att följa kroppens egna signaler, allmänttillståndet är en bra mätare på hur mycket kroppen faktiskt orkar när den är upptagen med att bekämpa virus.
Pris: Gratis.

9 relenza
Den nya influensamedicinen Relenza andas man in genom en astmainhalator.
  Medicinens aktiva substans zanamivir fungerar så att den hämmar ett enzym som kallas neuraminidas. Det är ett protein som spelar en viktig roll när influensavirus sprider sig i kroppen. För att medicinen ska ha någon effekt måste man få den snabbt, inom 48 timmar från det att första symtomet visat sig. Medicinen har blivit mycket omdiskuterad, dels eftersom den förkortar influensan rätt så lite, endast 1–2,5 dygn, dels för att den måste tas så snabbt.
Pris: 210 kronor för fem dygnsdoser (receptbelagt).

10 huskurer
Vi andas in pepparmyntsångor under en frottéhandduk eller tar oss en whisky med citronskivor och socker. Vi hackar vitlökssklyftor på knäckebröd, tar heta fotbad, öppnar fönster för frisk luft eller bäddar ner oss varmt – och det är logiskt för det enda man kan göra mot sin förkylning när den väl kommit är att försöka lindra symtomen – mildra värken i halsen, vidga den igentäppta näsan, få ned febern och få loss slemmet i luftrören.
Pris: Varierar.

Vad säger experterna

Svårt hitta bot Det är inte lätt att hitta en bot mot de hundratals virus som går under benämningen förkylning. Att lura viruset och förhindra det att få fäste i kroppen kanske kan vara en väg. Vid Medical University of South Carolina i Charlestown USA, lät barnläkaren dr Turner 177 personer bli smittade med förkylningsvirus. Sedan gav man hälften av dem en sprej som förenklat innehöll molekyler, så kallade BIRR-4, som lockade till sig viruset bort från nässlemhinnan. Då visade det sig att två av tre i kontrollgruppen blev förkylda, medan bara hälften i BIRR-4 gruppen insjuknade. Dessutom fick molekyl-gruppen färre symtom.
1998 köpte vi echinaceamedel för 190 miljoner kronor. De som säljer bäst är Kan Jang, Echinaforce, Esberitox och Echinagard.
Samma år köpte vi 19,4 receptfria dygnsdoser med hostmedel per 1 000 invånare och dag. 17 dygnsdoser näsdroppar per 1 000 invånare och dag och 66,3 dygnsdoser C-vitamin per invånare och dag.
Hostmedlen kostade oss 49 miljoner kronor. Näsdropparna 198 miljoner kronor och vitaminer i allmänhet 244,7 miljoner kronor.

Undvik nässpray
I en studie av läkaren Anders Åkerlund visade det sig att det kan vara så att man förkortar förkylningens förlopp om man låter bli avsvällande nässprej de första dagarna av förkylningen. Anledningen är att nästäppan både är symtom på förkylning och tecken på att immunkropparna arbetar på nässlemhinnans yta. Nässlemhinnan är ett så kallat erektilt organ, det vill säga den kan blåsa upp sig, svälla, vilket styrs av det nervsystem som viljan inte kan kontrollera.
När förkylningen orsakar att slemhinnan sväller på grund av ökad blodtillförsel ökar temperaturen från 30–33 grader till 37 grader vilket viruset inte tycker om. Använder man avsvällande kyls slemhinnan lättare av luften.