Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
 
  
Ta hand om din stukade fot direkt!

Av: Åsa Fagerström, medicinjournalist

Tar du hand om din fotledsstukning omedelbart, kan du bli smärtfri på någon vecka. 
Linkar du iväg till jobbet utan att bry dig om din onda fot kan samma skada ta 7-8 
veckor att läka. Ändå känner få människor till hur viktigt det är med snabb behandling. 

Detta berättar svenska fotbollförbundets sjukgymnast Inger Jacobson.

- Stukar du foten gäller det att stoppa blödningen, helst inom någon minut. Det är själva blödningen som fördröjer ledbandets läkning, säger hon. 


Platåsula ger värre stukning

Varje år skadas drygt 30 000 ungdomar mellan 13 och 19 år i samband med idrott. I regel rör det sig om lättare skador som fotledsstukning. De moderna platåsulorna gör också att dessa stukningar blir värre än annars. 

- Det är ju längre ned till marken och kraften som sliter i ledbanden blir större. 


Tryck och högläge - snabbt

Tryck och högläge är de första, enkla åtgärderna. Lägg på ett tryck, helst med elastisk binda. Har du inget annat till hands - använd en halsduk eller liknande. Oftast är det ledbandet under den yttre fotknölen som drabbas och då är det bra med ett lokalt tryck just nedanför, framför och bakom denna knöl. 

- Har du ingenting alls till hands, eller medan du väntar på att någon ska ordna fram ett förband, så tryck med tummen på det smärtande stället. Vill man vara riktigt väl förberedd kan man ha små u- formade bitar av skumplast redo i väskan. Sådana går att klippa till av exempelvis ett sittunderlag. 

Högläge ordnar du genom att lägga upp foten mot en vägg, på en pall eller en stubbe. 

Tryck och högläge är viktigast de första 15-20 minuterna då du lindar den elastiska bindan så hårt det går. Därefter kan du lätta lite på trycket.

- Börjar det dunka och bulta i foten så kan du linda om lite lösare, men ta inte bort förbandet helt!


Avlasta första dagen

Foten bör få vila från belastning resten av olycksdagen. 

- Har du en krycka hemma så använd den någon dag. Unvik att tynga på foten. 

Behåll foten i högläge den första natten efter olyckan. En kudde som placeras under madrassen sparkar man inte undan i sömnen. 

- Nästa morgon kan du förmodligen klara dig utan något stöd. Börja då gå på foten. Du kan även träna den direkt genom att stå på ett ben och balansera. Blunda för att göra träningen lite svårare. Efter någon vecka är du i bästa fall helt smärtfri. 


Värktablett och is

Att vricka eller stuka en fotled gör ont, och det kan vara bra att ta något smärtstillande med en gång. Då går det också lättare att lägga tryck på skadan. 

- Det kan hjälpa att lägga på lite is, men i max tio minuter så att det inte blir några kylskador på huden. 

Om det fortfarande gör mycket ont att stå på foten ett par timmar efter skadan bör du låta en läkare titta på den. Om det trots allt skulle röra sig om en spricka eller fraktur har du ändå nytta av att du har varit så snabb med att förebygga svullnad.

September, 2000

 

Så lindar du foten:


1. Oftast är det ledbanden 
under den yttre fotknölen som skadas. Lägg ett tryck över
blödningsstället, med tummen om du inte hittar något annat. Högläge är viktigast under de första 15-20 minuterna. 


2. En hästskoformad mjuk 
bit av exempelvis skumplast under den elastiska bindan ger extra tryck över rätt ställe. 3. Börja linda strax ovanför tårna, Linda nedåt på fotens insida och uppåt på fotens utsida så att fotbladet om möjligt vinklas något utåt. 

(Om det är ledbandet nedanför den inre fotknölen som skadats lindar du åt andra hållet.)4. Bindan ska vara hårt lindad de första 15-20 minuterna. Sedan kan du linda om en aning lösare.

oktober 2000