Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
 
  

Lär dig tackla konflikt-parasiten
- psykologens tips

Gräla rätt - och bli starkare

Det börjar med en sur kommentar och slutar med ett vredesutbrott.
  Konflikter går inte att sopa under mattan. Plötsligt en dag exploderar det.
  Men det gäller att ta reda på vad bråket egentligen handlar om.

  Psykologen och organisationskonsulten Lasse Brännlund hörde för länge sedan talas om en enorm ek som motstått stormar och blixtnedslag i århundraden. Men plötsligt en dag knäcktes trädet och föll till marken. Det visade sig att miljontals skalbaggar hade tuggat sönder rotsystemet så att det från början stabila trädet föll.
  - Precis så är det med relationer. Kritiserar man alla bagateller som man inte tycker om hos sin partner eller arbetskamrat är risken stor att det till slut blir för mycket. Plötslig en dag står man där lämnad ensam, utan att förstå varför. Det gäller alltså att se upp med skalbaggarna i tillvaron, säger Lasse Brännlund.
Det är oftast just den verkliga orsaken till irritationen som är svår att konfrontera andra med, oavsett om det handlar om personen man lever med eller någon på jobbet.
  - Konflikter består vanligen av 90 procent känslor och 10 procent sakfrågor. Men det är betydligt lättare att bli förbannad över att korken på tandkrämstuben inte är på, än att säga att man är besviken på att partnern inte bryr sig tillräckligt om relationen. Men trots att konflikter är jobbiga så är de ofrånkomliga.
  - Där det finns människor finns det konflikter. Det är nödvändigt att det blir urladdningar då och då. Blir man illa behandlad måste man ha rätt att säga ifrån. Att alltid vara snäll och foglig är att undertrycka sin personlighet. Det är inte mänskligt och ett hot mot det mentala välbefinnandet. Går det för långt finns det faktiskt risk för att man blir sjuk eller börjar bedöva sin sårade själ med alkohol eller droger, säger Lasse Brännlund.
  Sen finns det en del människor som söker sig till problemmiljöer för att dölja sina egna brister.
  - De är konfliktparasiter som ständigt söker nya värddjur, det vill säga nya konflikter, säger Lasse Brännlund, psykolog och organisationskonsult.
   Han arbetar med att reda ut konflikter på arbetsplatser. När problemet är löst är det ofta någon som byter jobb.
  Personen söker sig till en ny konfliktarbetsplats. De gamla arbetskamraterna förstår inte varför någon slutar när det äntligen blivit ett bra arbetsklimat.
Grunden för vårt självförtroende läggs redan som barn. De barn som inte får trygghet och gränser har i vuxen ålder ofta ett omättligt behov av att bli hörda, sedda och bekräftade.
  - Känner man sig värdelös är det lätt att man för att dölja det försöker hitta fel på andra, säger Lasse Brännlund.
Lasse Brännlund hävdar att konflikter annars är bra och ofta medför något positivt.
  - Konflikter föder kreativitet. Man tvingas ta tag i situationen. När grannen trakasserar med sitt ständiga tjat om trädgårdsskötseln eller chefen alltid kritiserar ens arbete får man till slut nog. En lösning kan vara att flytta eller byta jobb. Ofta leder förändringar till något nytt och spännande. Förhoppningvis tycker man också att man lärt sig något av konflikten.
Hur gör man för att lösa en konflikt?
- Om man med lösning menar att komma helt överens så går det inte. En konflikt handlar om olika åsikter. Lösningen är därför att kompromissa. Det är ett givande och tagande - i bland får man som man vill och i bland inte. Det gäller att kunna acceptera det.

Camilla Nilsson


Så klarar du av en konflikt-parasit
Försvara dig inte direkt. Fråga i stället vad personen själv har för förslag på lösning. Oftast har konfliktparasiten inga konstruktiva idéer att komma med och blir förvånad över att du lyssnar och frågar.
Var diplomatisk. Bekräfta att du förstår och respekterar personens åsikter. Förklara hur du ser på saken utan att hävda att du har rätt. Ge inte igen med något personligt angrepp.
Tänk på att kritiken egentligen inte handlar om dig. Utan det beror på att konfliktparasiten inte är nöjd med sig själv.
Låt det rinna av dig och var vänlig tillbaka i stället för att bli arg - det tjänar alla parter på.
Fundera på vad du själv har för beteende som kan reta upp din omgivning. En del människor måste starta gräl, andra kommer försent. Är man medveten om sina egna egenheter är det lättare att också acceptera andras.