Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
 
  

”Mitt liv blev ett helvete”



Anni Håkansson drabbades av folsyrebrist när hon väntade sitt tredje barn. Lilla Lovisa tog ingen skada av det
Foto: OLA ANDERSSON

Annie Håkansson , 35 i Nättraby är en aktiv och sund kvinna. Hon gympar och springer och är noga med att laga näringsriktig mat. Näringsbrist ingick inte i hennes föreställningsvärld.
  – Man tror att man ska få i sig all näring man behöver om man äter bra. Men så är det inte, säger hon.
  Annie drabbades av folsyrabrist när hon väntade sitt tredje barn, den snart ettåriga Lovisa . Men det tog lång tid att få dia-gnos, ingen läkare satte hennes många men diffusa symptom i samband med folsyra.
  – I början av graviditeten mådde jag väldigt dåligt, hårbotten var dålig, jag hade svullna körtlar på halsen och blödande tandkött. Och det kändes som om jag hade en mössa på huvudet.

Berodde på hårspray
  
Läkaren ansåg att trycket över huvudet berodde på hårspray och Annie fick kortison-kräm för problemen med hårbotten. Snart kom andra symptom, bland annat ont i nacken, kallsvett, hon kände sig svimfärdig och illamående. Hon blev också väldigt känslig för värme och kyla. I vecka 29 började hon blöda och fick åka till sjukhuset på ultraljudskontroll. Men allt såg bra ut och hon fick beskedet att det inte var något fel på henne.
  Annie skickades hem men så fort hon ansträngde sig började hon blöda. Lovisa föddes i vecka 38 och en månad efter förlossningen inleddes det helvete som skulle pågå åtskilliga månader. Det började med kramper i magen, illamående och yrsel. Hon åkte in och ut på akuten, prover togs, men man hittade inga fel.
En mardrömsnatt vaknade hon av att hjärtat slog enormt och ben och armar var nästan förlamade. Sedan tillstötte muskel- och nervryckningar, vibrationer som fortplantades från benen upp till armarna med mera. Hon tappade också håret på armar och ben.
  – Jag kunde inte heller läsa och mitt minne sviktade.
  Annie kände paniken komma.
  Så togs äntligen nya prover, denna gång även folsyra. Det visade sig att hennes värden var låga, 90 mikrogram per liter blod. Hon ordinerades ett folsyratillskott.
  – Det tog lång tid att höja värdena men trots att de är normala nu har inte alla symptomen försvunnit helt och hållet. Annie mår mycket bättre nu, men hon känner sig fortfarande inte helt frisk. Men livslusten har återvänt och hon är glad att hon åter orkar vara mamma till sina tre barn. Och oerhört tacksam för att hennes barn är friska. De skulle lika gärna kunnat få allvarliga handikapp.
  – Nu när jag vet hur bristsymptomen ser ut förstår jag att jag haft brist under alla graviditeterna och uppmanar alla fertila kvinnor att äta tillskott av folsyra, det räcker inte alltid att bara äta bra mat.