Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetHälsa
LÖRDAG 8 APRIL 2000
 
  


Foto: KALLE ASSBRING
Nya rön visar att snus inte ger cancer

Snusfakta: Förra året såldes 151 miljoner dosor snus till Sveriges omkring en miljon snusare, vilket är en ökning med nära nio procent jämfört med 1998.
I rena siffor köper vi snus för 3,2 miljarder kronor. Än så länge dominerar männen, men kvinnorna börjar snusa i kapp. I åldersgruppen 16-75 år snusar 24 procent av männen och tre procent av kvinnorna. 53 procent av dessa är före detta rökare. Medelåldern bland snusare är 40 år och de flesta börjar snusa i 30-årsåldern.
Snusare har i förhållande till totalbefolkningen en högre utbildningsnivå och en högre genomsnittsinkomst.
Källor: Temo, Nielsen och Swedish Match

Snusa lugnt, karlar
Låt prillan ligga kvar under läppen.
  Nya rön visar att snus inte alls är så farligt som man tidigare trott.
  Rökning däremot, är livsfarligt.
  En miljon personer i Sverige kan dra en lättnadens suck. Snus är inte farligt. I alla fall inte om man ska tro de nya forskarrönen som tar död på de gamla larmen som förknippade snus med hjärtinfarkt och cancer.
  Ett forskarlag lett av doktor Fritz Huhtasaari vid medicinavdelningen på Luleå-Boden sjukhus, har studerat samtliga förstagångsfall av hjärtinfarkt och plötslig hjärtdöd hos män i åldern 25-64 år, i Norrbottens och Västerbottens län. Rök- och snusvanorna hos den studerade gruppen har därefter jämförts med en kontrollgrupp som inte har haft hjärtinfarkt. Studien ingår i Världhälsoorganisationen WHO:s MONICA-projekt som är ett internationellt projekt som ska följa och dokumentera faktorer som har betydelse för hjärt- kärlsjukdomar.
  Anledningen till att just Norrland valdes för studien är att Norrland har 50 procent fler hjärtinfarkter än övriga landet, och området har också en hög andel snusare.
  Av totalt 879 registrerade patienter med hjärtinfarkt och plötslig hjärtdöd ingår 687 i studien. Uppgiften om dem har jämförts med 687 matchade manliga kontrollpersoner, vilket betyder att de är födda i samma län och om möjligt även på samma dag, som patienterna. Genom en statistisk analys skattades den relativa risken för rökare och snusare i jämförelse med personer som inte använde tobak. Studien visade att risken för hjärtinfarkt och kärlkramp inte ökar för personer som snusar dagligen, risken är lika stor bland de som inte snusar. Däremot är risken för en infarkt mer än tre gånger så stor för de som röker dagligen.
  De tidigare larmrapporterna om sambandet mellan snusning och cancer, förkastas också i tre nya svenska rapporter.
  I studien från avdelningen för medicinsk epidemiologi vid Karolinska nstitutet i Stockholm, ledd av doktor Jesper Lagergren, har man undersökt samtliga fall i landet av cancer i matstrupen och magmunnen, och kommit fram till att snus inte alls orsakar den här typen av cancer. Det gör däremot rökning. Hög konsumtion av starksprit gör också att risken för skivepitelcancer i matstrupen ökar kraftigt. Samma positiva resultat för snusarna kom Freddi Lewin, läkare vid Onkologiska centret på Karolinska sjukhuset, fram till. Han undersökte sambandet mellan tobak och alkohol och cancer i munhåla, svalg, struphuvud och matstrupe hos män i åldrarna 40-79 år i Stockholmsområdet och i södra Sverige. Undersökningen visade att tobaksrökning och alkoholintag medför en väsentligt ökad risk för cancer, - men det gör däremot inte snus.
Även den tredje studien, från Elsy-Britt Schildt, läkare vid onkologen vid Universitetssjukhuset i Umeå, visar att det inte finns några samband mellan snus och cancer i munhålan, men precis som de två andra rapporterna visade det sig att alkohol och rökning medför en klart ökad cancerrisk.
  Tidigare har det kommit larmrapporter om att långvarig snusning kraftigt försämrar blodcirkulationen vilket skadar svällkropparna i penis med impotens som följd. Än så länge har ingen rapport kommit in som bevisar motsatsen.

Petra Holm