Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetEkonomi
MÅNDAG 12 APRIL 1999
  

Bilavdrag kan man inte kohandla om

Foto: AP
Ännu svårare i år att dra av resor till jobbet
För massor med svenskar med långt till jobbet betyder reseavdraget många sköna tusenlappar.
  Men kraven är hårda.
  Klarar du dem?
  Från och med i år ryker 7 000 kr av avdraget. Bilavdraget har visserligen höjts till 15 kr per mil. Men det betyder att du måste köra minst 467 mil om året för att kunna dra av för bilresan till jobbet.
  Precis som i fjol får man dra av resan till och från jobbet även om man kör tjänstebil. Men då är beloppen 8 kr per mil om man kör en bensindriven bil och 5 kr per mil för diesel.
  När man ska räkna ut hur lång tid jobbresan tar ska man mäta tiden från dörr till dörr, inklusive promenader och väntetider. Skattemyndigheterna räknar med att det tar en minut att gå 100 meter och tolv minuter att gå en kilometer.
  Den som kör en vanlig bensindriven tjänstebil måste alltså köra över fyra mil om dagen för att få dra av.
  De flesta som åker buss, tåg eller t-bana har ingen chans att nå upp till gränsen 7 000 kr.
  Skattemyndigheten har dessutom täppt till de flesta kryphål.
  Det går till exempel inte att åka hem för att äta lunch och därigenom få fyra resor om dagen. Inte heller kan man välja att åka från sommarstugan – resan till och från jobbet räknas bara från den ordinarie bostaden.
  Man får inte göra det dyrare för sig genom att köpa lösa biljetter eller åka tåg i stället för buss – bara det billigaste månadskortet gäller.
  Och det går inte ens att köpa ett årskort för nästa år i förväg och dra av för två år på en gång.
  Fortfarande finns avdragen kvar för moped (3,50 kr per mil) och cykel (250 kr per år). Men dessa avdrag kan bara bli aktuella om man har andra resekostnader över 7 000 kr. För att nå över gränsen på moped krävs det att man åker minst 10 mil om dagen. Vilket tar drygt tre timmar.
 Det finns ingen övre gräns för bilavdraget. Den som har tjugofem mil till jobbet har rätt att dra av för bilen. Det blir 750 kr om dagen. Eller 150 000 kr om året. Minus de 7 000 kr som alla måste räkna bort.
  Nytt sedan några år tillbaka är att man också får dra av för väg-,
bro- eller färjeavgifter under sin väg till jobbet.
Om du kör bil
Det måste vara minst två kilometer till jobbet om kollektivtrafik saknas.
Om det finns buss, tåg eller t-bana måste du tjäna två timmar per dag på att ta bilen. Räkna från dörr till dörr i båda fallen.
Variant: du använder bilen i tjänsten minst 160 dagar och kör minst 300 mil. Om du kör bil i tjänsten 60–160 dagar och kör minst 300 mil får du nöja dig med avdrag för resor till och från jobbet de dagar du verkligen använder bilen i tjänsten.
Undantag: du är handikappad och måste därför åka bil till jobbet. Då får du dra av de verkliga kostnaderna, som bensin, service och reparationer, om de är högre än 15 kr per mil.
Om du åker buss, tåg eller t-bana
Det måste vara minst två kilometer till jobbet.
Du får inte gå hela vägen.



Fick dra av för bilresor varje dag – trots att hon inte har något körkort
Du behöver inte ha bil för att få igenom ditt bilavdrag.
  Du behöver inte ens ha körkort.
  Och du kan få reseavdrag för egen båt.
  Det har domstolen slagit fast.
  Bilavdraget hör till det som ligger svenskarna närmast hjärtat. Det händer att arga bilister går till kammarrätten eller regeringsrätten med sitt fall. Och ibland får de till och med rätt.
  Vi har tittat igenom de senaste årens rättsfall. Kanske hittar du just det avdrag du vill göra.
  Fyra resor per dag. Kvinnan jobbade två pass på posten, 7–11 och 15–18. Kammarrätten godkände avdrag för fyra resor varje dag.
  Inget körkort. En kvinna utan körkort blev varje dag körd till och från jobbet av sin man. Regeringsrätten godkände fyra resor om dagen, alltså även makens resor med tom bil.
  Snabbt till jobbet. En brandman från Kristianstad fick dra av bilresorna, eftersom det krävdes att han skulle vara på jobbet inom åtta minuter.
  Jobba över. Affärsinnehavaren stängde butiken kl 18, men kunde aldrig lämna affären före 18.30. Då hade sista bussen gått. Bilavdraget gick igenom.
  Lånad bil. Mannen åkte till jobbet i en bil som han lånat. Han fick rätt till bilavdrag, eftersom han betalade ersättning till den han lånat bilen av.
  Dagisomväg. En Volvo-anställd hade fått löfte av arbetsgivaren att få börja sitt arbete en halvtimma senare för att kunna lämna barnet på dagis. Då tjänade hon mer än två timmar på att ta bilen. Men omvägen förbi dagis fick inte räknas in i vägsträckan.
  Läraren kom för sent. Tog läraren det senare tåget hann han precis till lektionerna. Men då hade han inte tid att förbereda sina lektioner. Rätten gick med på att han fick välja ett tidigare tåg. Det innebar att han klarade gränsen för bilavdrag.
  Längre väg. En bilförare menade att det gick snabbare att köra den 4 km längre ringleden runt stan i stället för genom centrum. Han fick dra av för den längre vägen.
  Inte alla dagar. Tidsvinsten ska vara ”regelmässig”. Men vad betyder det? En arbetare började ibland på morgonen, ibland mitt på dagen och jobbade även en del helger. Han uppfyllde kravet på tidsvinst 120 dagar av 230 och fick igenom bilavdraget för dessa dagar.
  Båt till jobbet. En man på en ö utanför Göteborg tjänade två timmar på att ta egen båt i stället för färja. Han fick dra av kostnad för båtresa och båtplats.

Men alla avdrag går inte igenom. Det visar detta fall.
  Flextid. En bankman jobbade flextid, och anpassade dagen så att han klarade två timmars tidsvinst. Men Regeringsrätten godkände inte hans avdrag. Om han åkt ”normal” tid hade resan inte tagit två timmar.


Tjänsteresa? Sov på saken!

Traktamente
Så här mycket får du dra av när du fått traktamente. Kronor per dag.

Fullt Efter 3 mån Halvt
Helt traktamente 180 126 90
Frukost betald 144 99 72
Lunch eller middag betald 117 82 59
Lunch + middag betald 54 38 28
Alla måltider betalda 18 13 10
Har du varit på tjänsteresa? Tyvärr, oftast kan du inte göra några avdrag.
  Men det finns några kryphål. Läs om dem här.
  Att du i de flesta fall inte kan dra av något beror på att din arbetsgivare har följt de statliga normerna för traktamenten. 180 kr per dag (när du sover över) är skattefritt. Då står det ett kryss i ruta 51 på kontrolluppgiften. Det betyder att traktamentet inte behöver deklareras.
  Men tänk på:
Om du inte sovit över:
  Då måste du ta upp hela ersättningen som lön – och du får inte dra av en enda krona.
Om du fått högre traktamente än de statliga nomerna:
  Allt över 180 kr per dag måste du ta upp som lön. Du får göra avdrag om dina kostnader varit högre.
Om du inte fått traktamente:
  Dra av 90 kr per dag – eller de faktiska kostnaderna om de är högre.
Om du har varit borta längre än tre månader:
  Då måste reglerna för dubbel bosättning eller tillfälligt arbete vara uppfyllda. Det skattefria beloppet minskar till 126 kr.
Om du har varit borta längre än två år:
  Har du fått traktamente får du dra av högst 90 kr per dag.
Om du har betalat logikostnader själv:
  Då får du dra av den faktiska kostnaden men du måste kunna styrka den. Kan du inte styrka den kan du numera ändå göra avdrag med 90 kr per dag.
Om du inte kan styrka logikostnaden och arbetsgivaren har betalat nattraktamente:
  Då får du dra av samma belopp som du har fått i nattraktamente, högst 90 kr per natt.