Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetEkonomi
Lördag 13 juni
 

Han spelar hem
G-U-L-D
åt sin klubb

Kommunala bidrag och publikintäkter är inget att räkna med längre för idrottsföreningarna. I bordtennisklubben Ängby utanför Stockholm har man satsat på aktiesparande. Och Nils-Erik Sandberg är i dag ordförande för en stenrik sportklubb.
Foto: RICHARD KILSTRÖM

Ängby SK blev rik på aktieklipp

Ängby Sportklubb säljer bara bingolotter för syns skull. Lotteriintäkterna behövs inte alls för ekonomin.
  Ängby klarar sig gott och väl på sina aktieplaceringar.

3 aktietips

1. Nokia.
Vet du inte vad du ska göra på börsen så kan du alltid köpa Nokia.
2. Lign Multiwood.
Företag som omvandlar skräpvirke till kvalitetsträ. Handlas via Aragon fondkommission. Hamnar på någon av börslistorna inom kort.
3. Asia Pacific. Ett av Asiens största skogsföretag. Det sköts av svenskar. Producerar papper betydligt billigare än svenska skogsbolag. Handlas på New York-börsen. Kan köpas via svenska banker.

  Ängby i västra Stockholm är mest känt för att ha fostrat bordtennisstjärnor som Jan-Ove Waldner och Mikael Appelgren.
  Mindre känt är att klubben är stenrik – tack vare sina aktieaffärer.
  Klubbens ungdomar reser över hela världen. Största delen av resekostnaderna står klubben för.
– Det finns alldeles för många skuldtynda klubbar i landet. Aktier är ett sätt att få ordning på ekonomin, säger Nils-Erik Sandberg.
  – Pappor och mammor kan mycket mer än att bara skjutsa till matcherna. Och de ställer säkert gärna upp. Någon är jurist, en annan jobbar på bank, en annan på Ericsson och så vidare. Tillsammans är det en massa värdefull kunskap som kan utnyttjas.
  Ängby startade sin aktieportfölj, numera döpt till Jordanfonden efter hedersordföranden kung Hussein av Jordanien, redan 1968. Ledarna skänkte då sina arvoden tillbaka till klubben och av pengarna bildade man en aktieklubb.
  – Starta i liten skala och pröva er fram. Går det bra kan klubben sedan utnyttja stordriftsfördelarna i aktiehandeln.
  Ängby SK befinner sig nu i den ekonomiska elitserien. Man handlar nu mest med optioner och köper och säljer aktier över hela världen.
  Mycket handlar om råvaror, som olja och skog.
  Själv har Nils-Erik Sandberg ett förflutet som vd för Sands Petroleum, numera Lundin Oil. Redan som liten var han skolkompis med ägaren, Adolf Lundin.
  – Kontakter är alltid värdefullt, säger han.


Nils-Erik Sandbergs 3 råd till sportklubbar

1. Slipp reavinstskatt.
Tänk på att ideella föreningar inte behöver betala reavinstskatt. Det gör kapitalplaceringar extra förmånliga. Bara om klubben köper aktier till enskilda klubbmedlemmar måste den betala skatt.
2. Skaffa er bra affärskontakter.
Utnyttja sportkontakterna till att få bra affärskontakter. Det vimlar av sportintresserade affärsmän. Inte minst i andra länder är den kontakten bra att ha. Passa på att prata om annat än sport.
3. Granska bolagen.
Ta gärna risker, men satsa inte på bolag som ni bara hört talas om eller läst om men som ni inte riktigt vet vad de sysslar med. Ta tid att lära er om bolagen.
Kristina Kamp, redaktör: VM kan bli en bra affär
Var tredje fond en förlustaffär - kolla om du ska sälja eller ha kvar
Aktieexperten: Börsen fortsatt stark hela 1998
Fondexperten: Minska risken - spara säkert