Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetEkonomi
ONSDAG 11 OKTOBER 2000
 
  

Boxman gick i konkurs i dag
Den krisdrabbade e-handelsbranschen har skördat ännu ett offer.
  Boxman, Sveriges fjärde största e-handelsföretag, gick i konkurs i dag.
  Företaget har inte fått loss det kapital som var nödvändigt för en fortsättning.

Nytt offer för krisen inom e-handeln

TIDIGARE ARTIKLAR
Shoppingsajter förlorar miljarder Förlust: 2 000 000 000 kronor – Jätteökning av konkurser bland e-handelsbolagen (8 oktober)


   Redan på tisdagen började ryktena gå om Boxmans konkurs. Företagets sajter i alla länder stängdes ner utan förklaring.
På onsdagen bekräftades konkursen.
Företaget har inte lyckats med sin nyemission och lämnar därför in sin konkursansökan inom ett par veckor.

Stora förluster
  Företaget Boxman, som blivit fjärde största e-handelsföretag i Sverige genom att sälja cd-skivor på nätet har gjort stora förluster.
  Det var sedan tidigare känt att skivsäljaren var på väg att duka under om inte ägarna sköt till till 400 nya, friska miljoner i en nyemission. Inom branschen talades det om dagar.
  I dag väntas företaget kasta in handduken.

  I en intervju i den brittiska tidningen Financial Times i dag framhåller företagets vd Anthony Salter att investerarrnas inställning till e-handel är mycket negativ.
  - Det är för närvarande en flockmentalitet och flocken rusar i fel riktning. Det går inte plötsligt att göra en helomvändning och säga att man inte gillar verksamheten längre så bli lönsamma nästa vecka, säger han till tidningen.

Grundaren chockad
  Ola Ahlvarsson, 30, en av grundarna till Boxman som hoppade av förra året blir chockad över uppgifterna:
  – Jag visste att de hade en kapilanskaffningsrunda som skulle bli klar i dagarna men sedan har jag hört rykten om allt ifrån att de inte lyckats till att de lyckats hitta finansiering till att de fick loss pengar, säger han.
  Men företagsledningen tycks trots kraftiga ansträngningar inte ha fått loss det kapital som krävdes. Något Ola Ahlvarsson beklagar djupt.
  – När jag lämnade företaget i juni 1999 gick Boxman väsentligt bättre än alla andra Europeiska e-handelsföretag och i dag är det värt 0 kronor, det är klart att det är tråkigt, säger han.

”Dåliga rådgivare”
  Han har tidigare förklarat Boxmans fiasko med inkompetens, dåliga rådgivare och alltför kortsiktiga investerare.
  – Många trodde att det går att gå direkt från studentrummen till att bli internationella företagsledare. Det går inte har det visat sig. Dessutom, rådgivarna som berättade hur e-handel fungerar hade ingen operativ erfarenhet. Och de tog rejält betalt, sa han till Aftonbladet i helgen.