Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetDebatt
FREDAG 15 DECEMBER 2000
 
  

Fredrik Malm/Erik Jennische: Stöder Runö diktaturen på Kuba?


Sverige tar krafttag mot rasismen
427 SKRÄMMANDE Mot bakgrund av den ökande rasismen och nazismen i Sverige har regeringen författat ett program för Stockholms internationella forum mot främslingsfientligheten, som presenteras i dag.
Foto: PETER EILERTSEN
I dag lägger regeringen fram programmet för den konferens som ska följa på det uppmärksammade Stockholms-mötet för snart ett år sedan om förintelsen. Målet är att ta fram en internationell handlingsplan för att sprida kunskap om och motverka rasism och nazism ute i lokala miljöer, skriver Lena Hjelm-Wallén .
Det är i vardagen, med konkreta åtgärder, som främlingsfientliga och rasistiska tendenser måste bekämpas. Kampen mot intolerans måste föras varje dag i skolan, i media, i organisationer, myndigheter och i kontakten människor emellan. Som ett led i detta arbete presenterar regeringen i dag programmet för Stockholms internationella forum – i kamp mot intolerans.
  Regeringskonferensen, som hålls den 29–30 januari, kommer att arbeta praktiskt och konkret med hur vi kan öka kunskapen och motverka rasistiska och antisemitiska uttryck i vardagen. Den berör fyra centrala teman: utbildning, lagstiftning, lokalsamhällets agerande och mediernas roll. Ett av målen är att ta fram en internationell aktionsplan.
  Många viktiga frågor kommer att ställas. Hur kan skolundervisningen bidra till att öka kunskapen om folkgrupper och minoriteter och begränsa de förenklade bilder och den negativa propaganda som sprids av främlingsfientliga grupper? Vilka möjligheter och begränsningar har lagstiftningen när det gäller att motverka intolerans och rasism, exempelvis på områden som spridningen av vit makt-musik och historieförnekelse? Med vilka strategier kan lokalsamhället motarbeta de problem som det utsätts för när främlingsfientliga grupper bosätter sig i små samhällen och lokalbefolkningen drabbas? Hur kan massmedia bidra till eller motverka intolerans och ökad främlingsfientlighet?
  Stockholms internationella forum är en naturlig uppföljning av årets framgångsrika konferens om förintelsen. Den har också blivit mer aktuell än vi befarade när vi beslöt oss för att anordna konferensen. I etablerade europeiska demokratier har främlingsfientliga partier nått allt större framgångar. Vi behöver bara gå till våra grannländer Norge och Danmark för att möta extrema partier på högerkanten som fått stöd av en betydande andel väljare. På sina håll i Europa finns städer, kommuner och delstater som till och med styrs av sådana partier.
  I takt med dessa framgångar blir de främlingsfientliga och rasistiska tendenserna allt öppnare och tydligare. Vi hör återkommande rapporter om fasansfulla våldsbrott med rasistiska och nynazistiska förtecken. Diskriminering och förföljelse av etniska minoriteter, exempelvis romer, rapporteras, inte minst från många länder i Östeuropa. En otäck våg av antisemitism har stegrats de senaste månaderna. Vi har även sett tendenser av extrem intolerans i Sverige där homosexuella är en särskilt utsatt grupp.

Vi kan inte acceptera att detta fortsätter. Alla har vi ett gemensamt ansvar för att stå upp för alla människors lika värde och förhindra att historien upprepar sig. Vi måste med kraft agera, inte vänta på att någon annan ska reagera utan själv agera i vår egen vardag.
   För en tid sedan medverkade jag på en konferens i Höör som handlade om arbetet i kommunerna mot nynazism och andra odemokratiska krafter. Jag upplevde där ett oerhört starkt och positivt engagemang. Enskilda, organisationer och kommuner träffades för att byta erfarenheter om det växande problemet med främlingsfientlighet och rasism. Ansatsen är helt rätt. Det grundläggande arbetet måste ske lokalt – nära människor som fastnat i högerextrema grupperingar, nära dem som utsätts för hot eller dem som arbetar aktivt mot rasism. Erfarenhetsutbyte är därför avgörande. Den internationella konferensen i januari kommer att bidra med ytterligare steg i denna riktning.

   Främlingsfientlighet, nynazism och rasism kommer till uttryck på alla plan – internationellt, nationellt och lokalt – och så måste vi också möta dessa yttringar. Regeringen ser som en utomordentligt viktig uppgift att kraftsamla för att mota de mörka krafterna och värna människovärdet. Somligt har gjorts men fortfarande återstår mycket. Den internationella konferensen är ett sätt. Efter årsskiftet kommer regeringen också att presentera en nationell handlingsplan mot rasism. För att lyckas i det arbetet behöver alla goda krafter samverka.

Lena Hjelm-Wallén
vice statsminister
VAD TYCKER DU?
Är det rätt av regeringen att ta krafttag mot nynazism och rasism i Sverige?


Stöder Runö diktaturen på Kuba?
Sedan den 12 oktober i år sitter fackföreningsmannen Pedro Pablo Alvarez Ramos fängslad i Valle Grande-fängelset i Havanna på Kuba. Alvarez Ramos är generalsekreterare för Consejo Unitario de Trabajadores Cubanos (CUTC), en av de största oberoende fackföreningarna på Kuba. Syftet med fängslandet var att omöjliggöra för CUTC att den 20–21 oktober genomföra sin första kongress.
  Möjligheten att gå samman i en fackförening är en mänsklig rättighet och en av arbetarrörelsens grundbultar. På Kuba gäller denna rättighet bara medlemmar i regeringstrogna fackföreningen CTC. De som trotsar förbudet kan räkna med att fängslas, trakasseras eller förlora arbetet. Även de två socialdemokratiska partierna på Kuba är förbjudna och ordföranden i det ena, Vladimiro Roca, sitter sedan mer än 1 100 dagar i isoleringscell för sina åsikter.
  Den svenska arbetarrörelsen borde gå i taket och agera för de fängslades frihet! Men samtidigt som Kubas regering går klappjakt på fackföreningsaktivister upplåter en fackföreningsdriven folkhögskola i Sverige sina lokaler till propagandamöten för den kubanska diktaturen.
   Förra helgen hölls på Runö folkhögskola i Stockholm ett seminarium arrangerat av Svensk-kubanska föreningen. Bland deltagarna: Kubas ambassadör i Sverige, Marianela Feriol Echeverria. Svensk-kubanska föreningen är känd för sina okritiska hyllningar till regeringen i Havanna och det kommunistiska systemet på Kuba.
  På Runö folkhögskolas hemsida står: ”Skolan drivs av LO i samarbete med ABF. Alla folkhögskolor, som drivs av en folkrörelse har enligt riksdagsbeslut en skyldighet att låta huvudmannens ideologi prägla skolan. Vi är alltså en arbetarrörelseskola!”
  Hur kan skolan, om den nu utgår från arbetarrörelsens grundläggande ideal, upplåta sina lokaler till hyllningsmöten för regimer som förbjuder oberoende fackföreningar, demokratiska partier och arbetare att strejka?

Fredrik Malm
2:e vice ordförande
Liberala ungdomsförbundet, LUF
Erik Jennische
Svenskt internationellt
liberalt centrum, SILC


epost: debatt@aftonbladet.se
tips: 08-725 2000
fax: 08-562 528 99
växeln: 08-725 20 00

   

 
  FLER DEBATTARTIKLAR