Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetBokbanken
LÖRDAG 1 JUNI 2000
 
  

Vinn ”Harry Potter och de vises sten”
Vill du vinna Joanna K Rowlings ”Harry Potter och de vises sten”.
Aftonbladet lottar ut fem ex. Skriv ner din adress, och mejla till tavling.kvinna@aftonbladet.se senast den 8 juli. Märk mejlet med ”Harry Potter och de vises sten”.



Harry Potter har gjort henne till miljonär

Foto: AP

FAKTA/ Joanna K Rowling

Namn: Joanna K Rowling. Ålder: 34 år. Bor: I villa i Edinburgh. Yrke: Barnboksförfattare. Familj: Frånskild, en dotter. Utbildning: Akademisk examen. Inkomst: Mångmiljonär. Aktuell: Fjärde boken om Harry Potter utkommer den 8 juli. Då kommer den bara att finnas på engelska.Till jul kommer den att finnas översatt till andra språk, skriver USA Today. De tre första böckerna om Harry Potter har översatts till nära 40 språk och har sålts i över 100 länder. Böckerna säljer bäst i USA, där hälften av all försäljning har skett.


Om en vecka kommer Joanna K Rowlings fjärde bok om pojken med de magiska krafterna

Joanna K Rowling satt på ett tåg mellan London och Manchester i början på 1990-talet när hon fick en idé.
  Hon fantiserade ihop tio böcker om Harry Potter under resans gång.
  Därefter satte hon sig på ett café och skrev första delen.
  Resten är historia, som man brukar säga.

  Den 8 juli kommer fjärde boken om Harry Potter. Och den beräknas bli den bäst säljande i världen i år.
  Bara i USA trycks en första upplaga på 3,8 miljoner.
   Internetbokhandeln Amazon har redan fått över 170 000 förhandsbeställningar. Och 60 000 barn har anmält sig till uttagningarna för att få spela i den kommande filmatiseringen av den allra första boken i serien ”Harry Potter och de vises sten”.
  Kampanjen för den senaste boken liknar lanseringen av en ny bil och förlagen håller stenhårt på sekretessen. Ingen information om innehållet har läckt ut och författarinnan ger inga intervjuer.
  På utgivningsdagen kommer den kompakta tystnaden att brytas och presentationen ska äga rum på en järnvägsstation i London. En av perrongerna förvandlas till spår 9, den plats där Harry Potter reser mellan den verkliga och den magiska världen. Joanne K Rowling ska därefter ge sig ut på en fyra dagars turné med Englands äldsta ångloksdragna tåg, signera böcker vid olika stationer och uttala sig för pressen.
  Bakom evenemanget står utgivaren Bloomsbury Publishing, som betalade cirka 30 000 kronor för det första manuset. De sålde de tre första delarna i 35 miljoner exemplar och har sedan sett sin börskurs fyrfaldigas. Varken det stora Penguin eller sex andra förlag vågade ta risken att satsa på en okänd debutant, vilket för tankarna till vår egen Astrid Lindgren som blev refuserad av Bonniers.


De tre första delarna har sålt i 35 miljoner exemplar
  Natten till den 8 juli kommer många bokhandlare att öppna vid midnatt för att vara först med att sälja boken. Man räknar med folkfest och långa köer.

I Sverige kom den första boken ”Harry Potter och de Vises Sten” ut 1999 på Tidens förlag. Den har hittills tryckts i 115 000 exemplar och man räknar med att trycks till ytterligare. Den andra boken ”Harry Potter och hemlighetens kammare” är en den svenska bokårets storsäljare. Förstaupplagan på 100 000 exemplar är snart slutsåld och ytterligare 50 000 exemplar är under tryckning.
  Warner Bros har köpt filmrättigheterna och 2001 ska första filmen börja spelas in. Samma leksakstillverkare som gör Barbie ska tillverka Harry Potter-leksaker. Försälningen väntas inbringa runt 8 miljarder kronor.
  Joanne K Rowling var 31, ensamstående, fattig småbarnsmamma när skrev sin första bok om Harry Potter. Förra året tjänade hon 196 miljoner kronor. Hennes böcker har sålts i 200 länder, översatts till 40 språk i hundra länder och belönats med en rad prestigefyllda priser.

I en av sina sällsynta intervjuer har hon sagt att en förklaring till Harrys popularitet är att barn är maktlösa. Tanken att ett illa behandlat barn har magiska krafter appellerar till dem.
  Men alla är inte lika entusiastiska. I USA finns det bokhandlare och bibliotekarier som tycker att böckerna inte bör läsas av barn under 10 år med motiveringen att de kan bli rädda. En del föräldrar är också upprörda över att berättelserna innehåller ingredienser som häxkraft och olydnad.
  En av de protesterande bibliotikarierna, Dianne Monnier i Montgomery fick frågan om inte Bröderna Grimms sagor är lika skräckinjagande. Hon svarade:
  – Amerikanska barn är inte uppvuxna med riktigt mörka, farliga historier. Våra historier är Disneyfierade, sanerade och rentvättade.

Ingalill Mosander





epost: kvinna@aftonbladet.se
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805