Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetInfo
2000
 

Här är fjärde lektionen i vår journalistskola. Denna gång handlar det om hur du redigerar din tidning.

Säger läsaren å fan
- då har du lyckats!

Orden i tidningen är viktiga. Liksom bilderna. Men det är sidornas utseende, förpackningen, som ska locka till läsning.
- Här på Aftonbladet säger vi att redigeringen, layouten, ska ta ett järngrepp på läsarna. Den ska tvinga in dem på sidan och se till att de stannar där tills varje rad är läst. För oss är en oläst sida ett misslyckande, säger Göran Winbergh, Aftonbladets layoutchef.

Göran tar bland annat emot de nya redigerarna och lär dem hur Aftonbladets sidor ska se ut.
Så här brukar han säga:
- Det finns tre nyckelord för Aftonbladets layout: redigera med känsla, redigera med kontraster (stora bilder mot små bilder, långa artiklar mot korta artiklar, stora rubriker mot små rubriker) och redigera tätt, utan stora vita utrymmen på sidorna.

Målet är åfanismen
Målet är att nå det som all tidningsredigering handlar om: åfanismen.
- Varje ny sida ska överraska. man ska kunna säga Å fy fan (upprörd), Å fan? (förvånad), Jahaha...fan! (road), Fan också! (besviken) eller Fy faaan! (förbannad).

Här ger Göran fem tips för dig som jobbar med en egen tidning:

1. Redigeringen, layouten, har en enda funktion: att få läsarna att stanna upp och läsa texten. Därför: gör det så enkelt du kan. Planera sidorna ordentligt på en skiss. Placera in artiklarna och bilderna på de sidor de ska vara.

2. Lägg den viktigaste artikeln i topp på sidan - med en stor rubrik över. Lägg mindre artiklar nertill - med mindre rubriker.

3. Använd endast en enda familj av rubrikstilar, till exempel Helvetica. Blanda däremot feta, halvfeta och magra rubriker.

4. Bilder och teckningar lockar in läsarna i texten. Tänk på att det går att förstora och förminska - och att man kan ta bort onödiga saker i dem (beskära bilden). Skriv alltid bildtexter, där det till exempel står vilka personer som finns med på bilden.

5. Det finns olika knep för att underlätta läsandet av en artikel. Börja med en ingress, en sammanfattning eller en spännande början i en större stil. Gör också mellanrubriker för att texten inte ska bli för kompakt. Glöm inte: man får stryka i texter som är för långa. Och lägga till om något fattas.

Nästa lektion: Så blir din text mer lättläst