Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetInfo
2000
 

Så blir du en ny stjärnreporter
Här är andra lektionen i vår journalistskola
Att lära sig skriva journalistik är ungefär som att lära sig spela ett instrument. Det är bra om man kan all grammatik, liksom alla skalor utantill.
Men det är inget måste. Nödvändigt är däremot övning och känsla. Känslan får du stå för själv, men i den här artikeln får du lite tips om hur du kan öva på att bli en bra skribent.

De flesta som drömmer om journalistjobbet tänker bli en ny Hemingway. Möjligen kan man nöja sig med att bli en ny Jan Guillou eller Stina Dabrowski. Strunta i om folk skrattar åt den drömmen. Den är nämligen den bästa starten.

1.
Sök förebilder och lusläs dem. Här finns massor att upptäcka som du aldrig kommer att få lära dig på svenska-lektionerna.. Hitta skribenter i tidningarna som du tycker är bra och följ dem.
En journalist ska kunna lite om det mesta och gärna mycket om något. Så fram med papper och penna, här kommer tips 2:

2.
Läs mycket, läs allt. Böcker, kvällstidningar, morgontidningar, magasin och din lokaltidning. Dyrt? Det finns ju bibliotek. Följ med nyhetsflödet. Jämför hur olika tidningar skriver om samma nyhet.
Vem som helst kan lära sig att skriva en rak nyhetsartikel. Så brukar gamla ärrade reportrar säga. Och det är nog nästan sant.

Med en rak nyhetsartikel menas då en artikel som utan krusiduller talar om var, när och hur något har hänt.

Typ: "Två personbilar frontalkrockade natten till julafton på E4:an norr om Tjockhult. En 23-årig kvinna skadades allvarligt."
Inte så kul, men informativt.

Det går att göra läsvärda texter av alla händelser. Här är ett försök på samma bilkrock:

"Julklapparna ligger utspridda kring de båda bilvraken på E4:an. Två unga kvinnor kom aldrig fram till sina familjer i Tjockhult i natt. En 23-årig kvinna skadades allvarligt i kollisionen."

Inget Nobelpris kanske, men en annan ton. Här har reportern gjort en egen iakttagelse och rapar inte bara upp fakta. Okej, tips 3:

3.
Anteckna detaljer och iakttagelser när du intervjuar och samlar material till en artikel. En spilld kaffekopp, en person som ler eller en doft kan bli detaljer som gör din text levande.

Början på en artikel kallas ingress. Det är den där tjocka texten i början. Den ska locka till läsning och gärna svara på frågorna när, var och hur? Så här kan du öva på att börja, tips 4:

4.
Klipp bort ingressen på en artikel utan att läsa den. Läs resten och skriv en egen ingress. Jämför sedan med hur reportern valt att börja artikeln.
Det viktigaste av allt för att hitta just din stil är att skriva mycket. Skriv brev, dikter och dagbok. Allt du tycker är kul att skriva är bra träning.
Att starta en skoltidning är ett lysande sätt att komma igång med skrivandet.

Nästa lektion: Så gör du en intervju