Aftonbladet

Affischer ska piska upp hatstämning i Göteborg

GÖTEBORG.
Polisen har satt in extra spaning efter den eller de som sprider affischerna. De finns uppklistrade både i förorter som Angered, i centrala stan och på spårvagnar.
  "60 invandrarungdomar har dött, nu ska 60 svenskar dö" står det på ett av flygbladen. "Ungdomarna på diskoteksbranden brändes av rasister, vars ledare måste ställas inför rätta för folkmord", kan man läsa på ett annat.
  Göteborgspolisen hade på torsdagen ingen aning om vem eller vilka som ligger bakom det hela.
  - Det kan vara en enda person som vill underblåsa sådana här motsättningar för att få någon reaktion från samhället, säger polisens spaningschef Hans Carlsson.
  Vem vill då göra detta till en rasfråga? Hans Carlsson fick frågan vid polisens presskonferens på torsdagen.
  - Vi vet inte. Det kan komma från olika håll. Men vi har inte utkristalliserat något ännu i alla fall.

Tidsödande arbete
  De kriminaltekniker som arbetar på brandplatsen hade ännu på torsdagen inte funnit orsaken till branden. Man vet inte heller om branden var anlagd.
  - En brandorsaksundersökning är bland det svåraste man kan ta sig för. Och här handlar det om en totalbrand där i stort sett allt är förintat, säger Rolf Johansson, chef för polisens tekniska rotel.
  - Vi måste gå mycket försiktigt och långsamt fram för att hitta smådetaljer i askan. Det handlar om att frilägga golvet, vilket är ett stort företag när både väggar, taket och ventilationstrummorna rasat ner.
  Enligt Rolf Johansson är de tekniker som arbetar med trapphuset snart klara med undersökningen av golven och trappstegen. Sannolikt var det i trapphuset som branden startade.

Möter invandrare
  Också på torsdagen träffade polis och åklagare representanter för ett antal olika invandrargrupper med anknytning till de anhöriga.
  - Jag upplevde att det var en fantastiskt fin samstämmighet mellan grupperna och oss, säger chefsåklagare Ulf Norén.
  Socialarbetare är fortfarande på plats dygnet runt vid platsen för brandkatastrofen, men antalet unga sörjande som vakar på platsen börjar minska. En strid ström av människor rör sig ändå utmed raden av blommor och ljus som bara blir bredare.
  Backa teater har sedan i onsdags en öppen värmestuga i sin foajé.
Publicerad: 1998-11-05

© Aftonbladet Nya Medier
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: 71000@aftonbladet.se
Ring: 08 - 411 11 11