Aftonbladet

Sista chansen att panta vin- och spritflaskor

STOCKHOLM.
FAKTA: RETURGLAS
1 januari 1998 upphörde Vin & Sprit med sina returglas på vin- och spritflaskor.
  1990 var 75 procent av alla vin- och spritflaskor returglas, närmare bestämt 122,5 miljoner flaskor. Av dessa gick 78 procent i retur till Systembolaget.
  1997, som var sista året för returglassystemet, var 54 miljoner av dem returglas och 89 procent gick i retur till Systembolaget.
  Några siffror för 1998 finns inte.
  Returglassystemet finns kvar på öl- och ciderflaskor om 50 respektive 33 centiliter, där man får1 krona respektive 60 öre i pant.
  Allt annat glas ska återvinnas via de 7500 återvinningsstationer som finns i landet och som hamnar hos Svensk Glasåtervinnings (SGÅ) anläggning i Hammar utanför Askersund.
  1998 krossades 134000 ton glas i SGÅ:s glaskross, vilket motsvarar en återvinning på 76-78 procent av allt engångsglas - en god bit över riksdagens insamlingsmål på 70 procent.

Det är alltså hög tid att damma av alla gamla flaskor som står och skräpar i källaren, garaget, på vinden eller bortglömda i någon garderob. Kanske finns en liten förmögenhet att hämta om flaskorna har den lilla r-symbolen med en ring runt på ryggetiketten, som visar att de kan pantas.
  Om inte - släng dem i närmaste glasigloo.
  Visserligen slutade Vin&Sprit med returglas på vin- och spritflaskor redan 1 januari i fjol, men Systembolaget lämnade en tidsfrist till slutet av februari i år för pantning av gamla flaskor. Till på fredag alltså, sedan är flaskorna värdelösa.
  Orsaken till att returglassystemet upphörde går tillbaka till Sveriges EU-inträde då Vin&Sprits monopol på import av vin och sprit skrotades. Det blev ett dråpslag mot returflaskan och 1997 beslutade Vin&Sprit att helt upphöra med returflaskorna. De utländska leverantörerna använde enbart engångsglas och utformningen av flaskan blev allt viktigare för att locka kunder.
  - Många konsumenter säger att de tycker det är bra med returglas. Men när de handlar väljer de tjusiga flaskor. Förpackningen har i dag visat sig lika viktig som innehållet och därför finns heller inget intresse för returglas hos leverantörerna, säger Systembolagets informationschef Björn Rydberg till TT.
  Han beklagar att returglassystemet på vin- och spritflaskor upphörde.
  - Det var ekonomiskt och miljömässigt och är ett system som fungerar på bryggerisidan.
Publicerad: 1999-02-21

© Aftonbladet Nya Medier
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: 71000@aftonbladet.se
Ring: 08 - 411 11 11