– Vi har minskat en hel person i vikt ihop

FÖRE Katinka drack mellan 10 och 15 burkar Coca-Cola om dagen. Det slank också ner en del godis och snabbmat som varmkorv.

FÖRE Dan slarvade med måltidsordningen och därför blev han sugen på både fett och socker.

EFTER Katinka har valt att äta mer långsamma kolhydrater än tidigare, hon äter också mer kyckling och fisk. Coca-Colan har hon bytt ut mot vatten. Även Dan har valt att börja äta mer långsamma kolhydrater som fullkornsprodukter och grönsaker.
Foto: PER BJÖRN

Lina fick ofta äta upp resterna av Katinkas och Dans middagar, nu får hon mer grönsaker.
Foto: PER BJÖRN


Namn: Katinka Löfquist
Ålder: 38 år
Bor: Stockholm
Yrke: Inom data/it, just nu sjukskriven
Längd: 170 cm
Vikt före: 90 kg
Vikt nu: 64 kg
Målvikt: 64 kg

Namn: Dan Löfquist
Ålder: 38 år
Bor: Stockholm
Yrke: Datakonsult
Längd: 186 cm
Vikt före: 117 kg
Vikt nu: 91 kg
Målvikt: 91 kg

Namn: Rottweilertiken Lina
Ålder: 7 år
Bor: Stockholm
Vikt före: 52 kg
Vikt nu: 36 kgKatinka och Dan fick ordning på sina matvanor och gick ner i vikt
Stillasittande arbete och sjukskrivning gjorde familjen Löfquist allt tyngre.
Viktklubben gav inspiration till en ny livsstil.
– Vi har minskat en hel person i vikt, säger Katinka Löfquist, 38.

– Jag blev sjukskriven för några år sedan, satt hemma, åt godis och deppade. Vändpunkten kom när jag läste om Viktklubben. Jag vägde mig och blev jätteförbannad. Tänkte att det måste vara fel på vågen eftersom jag vägde så mycket, säger Katinka Löfquist.
Hon gick med i Viktklubben i april i fjol och sedan dess har 26 kilo försvunnit. Katinkas man Dan Löfquist blev peppad och har tappat lika mycket.
– Jag tänkte att det är väl enklare om man är två. Men man kan inte säga att vi har bantat, utan vi har förändrat hela vår kosthållning. Då behöver man inte få panik om man går ut på krogen en kväll, säger Dan.
Han har provat andra metoder tidigare, men inte lyckats hålla vikten.

Äter regelbundet
Katinka och Dan har lärt sig mer om näringsinnehåll i kosten och i princip slutat med snabba kolhydrater som vitt mjöl och socker. Inspiration har Katinka även fått från andra dieter, vilka har gått bra att kombinera med Viktklubben. Numera är paret noga med att äta regelbundet. Båda understryker hur förvånade de är över hur lätt det har gått och hur mycket bättre de mår.
– När jag slutade äta snabba kolhydrater försvann sockersuget och jag får inga blodsockerfall längre. Magen och hyn är också mycket bättre. Jag äter när jag är hungrig och därför har jag inte upplevt det som att jag bantat. Jag har lagt om till en livsstil som gett viktnedgång på köpet, säger Katinka.
Även familjens hund Lina har gått på dietkur och har till veterinärens förundran gått ner 16 kilo.
– Lina har nog upplevt det här som jobbigast eftersom hon har rottweilerns enorma aptit. Men hon har vant sig. Hon har blivit en helt ny hund och är mycket piggare, säger Katinka.
I oktober i höstas började Katinka och Dan träna på gym. Två gånger i veckan tränar de styrketräning och tre gånger kondition. Till det kommer dagliga promenader.
– Träningen har gjort sitt till. Jag känner att krafterna börjar komma tillbaka och mår bättre rent mentalt, säger Katinka.

Tänker annorlunda
Med målvikten i hamn blir tänkesättet ett annat, menar Katinka, särskilt sedan träningen blivit regelbunden.
– Jag har fortfarande fett jag vill bli av med, men nu vill jag forma om kroppen. Ökar musklerna så räknar jag med att gå upp i vikt, men det är helt okej.
Hela familjen har fått en nytändning och tänker fortsätta med sin nya livsstil.
– Det är milsvid skillnad, jag är mycket piggare och mer alert. Alla tre har varit soffliggare, nu är det raka motsatsen. Hela familjen känns som ny.
  


Familjen Löfquists bästa tips:
Sätt upp ett slutmål, viktmässigt eller måttmässigt, och små delmål som exempelvis ett viktmål i veckan. Ett mål kan vara att komma i gamla kläder.
Ät regelbundet så att du inte blir hungrig. Det ska inte vara jobbigt att gå ner i vikt.
Gå ut och ha trevligt, även om det gör att viktminskningen tar lite längre tid. Att sitta hemma och späka sig är tråkigt.
Tappar du sugen – titta på fotografier och se hur du såg ut innan du lade om kost och motion. Då kanske motivationen kommer tillbaka.