Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetVal -98
INFÖR 20 SEPTEMBER 1998
 

– Jag är trött på att behöva be om ursäkt


Foto: EVA TEDESJÖ


Puls Malin Hendriksen möter ungdoms-
förbunden inför valet

5: Ung vänsters ordförande Jenny Lindahl om kommunism, utbildning och sosseförakt

Städare, restaurangbiträde, lagerarbetare, arbetslös.
  Och ordförande i Ung vänster.
  Jenny Lindahl har haft många titlar.
  – Jag tyckte jag kunde lära mig det mesta på egen hand. Därför gick jag inte på gymnasiet.
   Man skulle kunna tro att kommunismen är på väg att dö ut.
  Vänsterpartiet slängde sitt k för flera år sen, i Östeuropa har kommunistregim efter kommunistregim fallit och till och med Kina har börjat röra sig mot marknadsekonomi.
  Men Jenny Lindahl, ordförande i Ung vänster, håller inte med.
  – Det finns väldigt mycket positivt med kommunismen, det är inte alls så mörkt som en del vill låta påskina. Till exempel har ju alltid kommuniströrelsen i Sverige stått för demokratiska reformer. Och mycket av ideologin tycker jag att jag kan stå för. Däremot är jag trött på att behöva be om ursäkt för något jag aldrig gjort.
   Från att ha varit ett parti som varje val kämpade för att klara fyraprocents-spärren till riksdagen har vänsterpartiet blivit stort. I de senaste opinionsundersökningarna är de till och med tredje största parti.

”Vänsterpolitik behövs”
  – Jag tror att det finns ett behov av vänsterpolitik. Klyftorna i samhället ökar mer och mer. I dag har inte alla möjlighet att få ett arbete, eller leva liv med värdighet. Vi tror att lösningen är att anställa fler i offentliga sektorn. Där har 80 000 människor fått sparken och sjukvården och skolan har blivit lidande.
  Samtidigt som vänstern ökat har socialdemokraterna minskat. Något som borde glädja Jenny Lindahl. För hon har väldigt lite gott att säga om socialdemokraterna. Socialdemokraterna har svikit sina ideal, de är inte tydliga i sin politik, de är inte längre ett arbetarparti.
  – Det är väl inte så konstigt. Just nu är det socialdemokraterna som har makten och bestämmer hur det ska se ut i Sverige. Och det ser inte bra ut, med större klyftor och allt fler arbetslösa. Men ideologiskt är våra värsta motståndare så klart moderaterna.
  Vänsterpartiets profil som arbetarparti är inte heller så stark. Alla har väl någon gång hört uttrycken rödvinsvänster eller akademikervänster. Och det är också socialdemokraternas fel. I alla fall enligt Jenny.
  – Vi har blivit utestängda från arbetarrörelsen av LO. Socialdemokraterna har via dem tagit sig ensamrätt på fackföreningsrörelsen och förföljt människor som inte varit med i partiet. Och sedan så anklagar de oss för att stå utanför. Det finns mycket obehagligt i socialdemokraternas historia, som till exempel åsiktsregistreringen.

Valde jobb före skolan
  Själv tillhör Jenny de i vänsterpartiet som inte har någon högskoleutbildning. Hon har inte ens gått på gymnasiet.
  – Skolan gav mig väldigt lite. Det var mycket input och väldigt lite output. Jag tyckte att jag lärde mig bättre på egen hand. Och det är inget jag ångrar i dag. Om jag vill läsa på universitet kan det bli lite krångligt eftersom jag måste läsa in gymnasiet först.
  Istället för att plugga matte, engelska och historia så arbetade hon. Dels som städerska och lagerarbetare, dels i Kommunistisk ungdom, som senare blev Ung vänster.
  – Jag kommer alltid att ha ett politiskt engagemang. Men jag vill inte satsa på en politisk karriär. Och jag kommer inte att vara ordförande i ungdomsförbundet mer än några år till. Sen vet jag inte vad som ska hända. Det ordnar sig alltid.


arkiv Jenny Lindahl
Namn: Jenny Lindahl. Ålder: 25 år. Bor: I Högdalen i Stockholm. Intressen: Det vanliga, läsa böcker, kolla på tv, gå på krogen. Röker: Ja. Dricker: Ja. Familj: Mamma Eva, syskonen Hanna och Felix. Inkomst: 12 400 kronor i månaden.


18-årsgräns på Systemet: NEJ.
EU: NEJ.
EMU:
NEJ.
Kärnkraft:
NEJ.
Abortlagstiftningen idag:
JA.
Hårdare straff för våldsbrott:
NEJ.
Vårdnadsbidrag:
NEJ.
Lägre skatter:
NEJ.
Öppnare flyktingpolitik:
JA.
Rösträtt från 16 år:
NEJ.
Avskaffa värnplikten:
NEJ.
Legalisering av marijuana:
NEJ.
Adoption för homosexuella:
JA.
Personval:
NEJ.
Viktigaste valfrågan:
”Rätten till arbete och makten över sitt arbete”

arkiv Ung vänster

Medlemmar: 12 500 personer.
Grundades: 1903 som dåvarande socialdemokratiska ungdomsförbundet. Hela förbundet bröt sig sedan ut ur socialdemokratin och bildade Sveriges socialistiska ungdomsförbund. När de kopplades till Vänsterpartiet kommunisterna kallade de sig Kommunistisk ungdom. När vänstern för några år sen tog bort k:et, så ändrades namnet till Ung vänster.
Hemsida: www.ungvanster.se