Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetVal -98
INFÖR 20 SEPTEMBER 1998
 

– Jag tycker att det är naturligt att fela

Thomas Idergard
arkiv Tomas Idergard
Namn: Thomas Idergard Ålder: 29 år. Bor: På Lidingö. Familj: Mamma, pappa, syster med man och barn och flickvän. Intressen: Träffa vänner, bio, gärna Hollywoodaction, läsa, gå på restaurang. Dricker: Gärna cocacola eller vin. Inkomst: 367 800 år 1996. Bilden av mig själv: ”Jag valde att bli fotograferad framför Stadsmissionens kontor. Jag tycker att det här är det bästa exemplet på att det går att göra saker för andra människor utan att staten ska vara med och bestämma. Sverige behöver mer av den sortens initiativ.”
Bilden togs utanför Stadsmissionens kontor i Gamla stan i Stockholm.
Foto: EVA TEDESJÖ
Puls Malin Hendriksen möter ungdomsförbunden inför valet
6: Muf:s ordförande Thomas Idergard om pengar, skatter och ursäkter
Han engagerade sig för betygens skull.
  Men det är de höga skatterna som är hans hjärtefråga.
  – Människor måste kunna leva på sin inkomst, säger Thomas Idergard, ordförande i Muf.

Thomas Idergard samtalar inte. Han talar. Med riktigt stora bokstäver. Och allt han säger har ett politiskt budskap.
  Moderaterna ska rädda Sverige.
  Genom att sänka skatterna.
  Om bara skatterna sänks kommer vi svenskar att ta mer egna initiativ, vi kommer att vara snällare mot varandra och jobba mer. Så det så.
  – I min framtidsvision så ska staten och politiken inte spela någon roll i människors vardagsliv. Politikerna ska istället ge människor möjlighet att göra alla sin val själv. Nu begränsas människor av att staten tar hand om så mycket åt dem.
  När Thomas engagerade sig var det faktiskt inte skattesänkningar som var den viktigaste orsaken. Utan betygen. I början av 80-talet kom sossarna med ett förslag om blockbetyg på högstadiet. De ville slå ihop betygen i alla NO-ämnen och alla SO-ämnen till ett SO-betyg och ett NO-betyg.
  – Jag tyckte att det var orättvist. Om man var jättebra i biologi, så skulle betygets dras ner av att man inte var bra i fysik. Så blir det när det är en massa gubbar där uppe som sitter och bestämmer hur det ska bli för alla. Moderaternas idé var att eleverna själva skulle få styra hur systemet skulle se ut.
  Men efter betygen blev det skatterna igen.
  – Alla måste kunna klara sig på sin lön, även låginkomsttagare. Som det är i dag är 1/3 av din hyra skatt, samma sak med maten, kläderna. Det finns jättemånga familjer som lever på marginalen, som efter att ha betalt alla skatter inte ens har råd att åka till Kolmården på semester.
Om vi ska betala mindre i skatt kommer vi inte att ha råd att behålla välfärden som den ser ut i dag. Kommer inte det att drabba dem som har det allra sämst, som inte har någon inkomst alls?
  – Jag tycker inte staten ska ha rollen av ställföreträdande medmänniska. Som det är nu tar staten hand om allt så att vi slipper. Jag tror inte att människor i grunden är egoistiska. Om man sänkte skatterna och människor fick mer pengar över skulle de bli mer villiga att ge själva.
USA har det systemet som du vill ha i Sverige. Men de har också enormt mycket sociala problem.
  – I USA har det på ett annat sätt än i Sverige handlat om att satsa på sig själv. Men det finns också mycket bra i USA. Visste du att det där finns statliga sjukhus som tar emot människor utan sjukförsäkring? På de sjukhusen jobbar många läkare gratis en eller två dagar i veckan, fast de i vanliga fall har tjänster på privatkliniker. I Sverige i dag så avlönar vi politiker som ska vara medmänskliga mellan nio och fem istället för att vara det själva.
  Muf är det ungdomsförbund som det stormat mest kring. Vem minns inte riksdagskandidaten Anna Kinbergs uttalande ”stockholmare är smartare än lantisar”? Eller när minderåriga bjöds på sprit i lokalen i Gamla stan? Eller de förfalskade socialdemokrat-valaffischerna som Muf i Skåne låg bakom?
  Varenda gång har Thomas Idergard fått gå ut och be om ursäkt.
  – Jag tycker att det är naturligt att fela ibland. Och som i Annas fall så har hon ju faktiskt också själv bett om ursäkt för vad hon sagt.
Ni har haft problem med främlingsfientlighet också?
  – Nja, det är klart att en och annan förvirrad själ har sökt sig till oss, men de har snabbt försvunnit när de inser att vi är för helt öppna gränser och fri invandring.
Inom EU.
  – Ja, inom EU.
Malin Hendriksen


18-årsgräns på systemet: JA.
EU: JA.
EMU: JA.
Abortlagstiftningen i dag: JA.
Vårdnadsbidrag. NEJ.
Lägre skatt: JA.
Öppnare flyktingpolitik: JA.
Rösträtt från 16 år: NEJ.
Avskaffa värnplikten: JA.
Legalisera marijuana: NEJ.
Adoption för homosexuella: JA.
Personval: JA.
Viktigaste valfrågan: ”Att politiken ska göra det lättare för människor och företag att ordna jobb.”
Moderata Ungdomsförbundet
Medlemmar: 10 500.
Bildades: År 1934.
Bakgrund: Högerpartiet hade i början av trettiotalet inget officiellt ungdomsförbund, men de hade en inofficiell koppling till Sveriges nationella ungdomsförbund. Det nationella ungdomsförbundet började dras mer och mer åt fascismen och till slut startade högerpartiet sin egen ungdomskår.
Hemsida: www.muf.se

Läs Malin Hendriksens intervjuer med ungdomsförbundens ordföranden:
- Jag är trött på att behöva be om ursäkt. Ung vänsters ordförande Jenny Lindahl om kommunism, utbildning och sosseförakt (28 augusti)
- Det handlar helt enkelt om humanism. Luf:s ordförande Erik Ullenhag om humanism, nazisthot och ung politik (21 augusti)
- Det oroar mig att EU får allt större makt. Grön ungdoms ordförande Paulo Silva om miljön, EU och ung politik (14 augusti)
- Bussen fick mig engagerad i politiken. Cuf:s ordförande Magdalena Fransson om feminism, miljö och homosexualitet (7 augusti)
En av mina absolut bästa vänner började knarka. Magnus Jacobsson berättar hur han engagerade sig i kristdemokraterna (4 augusti)