Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetVal -98
INFÖR 20 SEPTEMBER 1998
 

Publicerat kl 11:01 31/8

Sex småpartier siktar på riksdagen
STOCKHOLM. Sex småpartier har beställt mer än en miljon valsedlar var med sikte på att komma in i riksdagen efter höstens val.
   Ambitionerna är högt ställda. Opinionsinstituten Temo och Sifo visar dock att ”övriga partier” i dagsläget tillsammans når 0,6-1 procent. Fyra procent krävs för en riksdagsplats.
   I förra valet, 1994, krävdes runt 220 000 röster för ett riksdagsmandat. Närmast kom ny demokrati med 1,2 procent, medan övriga delade på en enda procent.
   Sedan dess har sönderfallet inom ny demokrati fortsatt och först i helgen lämnade partiet in sin riksdagslista. Den toppas av den nye partiledaren 24-årige Per Anders Gustafsson, Särö. Kvar från tiden då partiet satt i riksdagen finns bara ett par personer - Ulf Eriksson, Lund och Max Montalvo, Båstad.
   Av de små utanför riksdagen är det bara ny demokrati som får sina valsedlar gratis. Alla partier, som fått mer än en procent i något av de två senaste valen, får gratis drygt nitton miljoner valsedlar, tre gånger antalet röstberättigade. Kostnad 630 000 kronor.
   Övriga partier får själva betala för sina valsedlar.
  
Inget drag än
   De fem partierna har beställt över en miljon valsedlar. De är Det nya partiet (d), Sveriges pensionärers intresseparti (SPI), Sverigedemokraterna, Rättvisepartiet Socialisterna och Ny framtid.
   Störst uppmärksamhet har Ian Wachtmeisters d-parti och SPI fått, men enligt den senaste Temomätningen har detta knappt gett mätbar effekt.
   Ian Wachtmeister turnerar flitigt runt i landet, men något drag under galoscherna har det inte blivit.
   Pensionärernas missnöje och planerna på att gå samman inför valet skakade de etablerade partierna för något år sedan. Arne Thorén skulle bli det samlande namnet men grupperna kunde inte enas. Thorén tröttnade och gick till folkpartiet.
   Förre överåklagaren och bisittaren i TV 3-programmet Efterlyst Brynolf Wendt rekryterades och fungerar nu som dragplåster för SPI. Konkurrerande pensionärspartiet finns kvar och har hittills betalat för 400 000 valsedlar och beställt fler.
  
Valfinal med SS-officer
   Högerextrema Sverigedemokraterna, som hittills knappast märkts i opinionsmätningarna, svarade för en fjärdedel av den enda procenten i Temos mätning.
   I förra valet fick partiet som vill se ”ett svenskt Sverige” 14 000 röster. Årets valfond uppgår, enligt partiets hemsida, till nästan 350 000 kronor och i partiets valfinal 12 september har partiet inbjudit förre SS-officeren och högerextremisten Franz Schönhuber från Tyska folkunionen (DVU) och Yvan Blot från Le Pens Front National.
   Ny framtid, med profilfrågan Nej till EU, har funnits registrerat sedan 1993. I förra valet fick partiet 4 960 röster.
   Rättvisepartiet Socialisterna har funnits cirka ett år, men har rötter i tidigare Arbetareförbundet offensiv, som irriterat socialdemokraterna sedan 1970-talet.
  
Många små
   Övriga partier som finns med på Riksskatteverkets valsedelslista, där gränsen dragits vid 100 000 beställda valsedlar är:
   Allianspartiet, med rötter i ny demokrati.
   Centrum-Demokraterna, vars partiledare Harry Franzén åter står inför rätta för att han har sålt vin i sin affär i Röstånga.
   Enhet med koppling till New age-rörelsen
   Partiet för Naturens lag som grundar sig på yoga.
   Sveriges kommunistiska parti med partiledaren Rolf Hagel, tidigare Arbetarpartiet kommunisterna.
   Utöver detta finns en flora av småpartier, alltifrån Blankpartiet till Sverigeentusiasterna.
  

Lillemor Idling/TT