Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetTv
MÅNDAG 23 NOVEMBER 1998
 

Hugo cyklar för miljön

Hugo Hassel, 82, har konstruerat en elcykel som gör 20 kilometer i timmen. Sedan 30-talet har han kämpat för miljön.
Foto: SVT

 Dagens bästa filmtips

SVT 2 20.30
Annifrid Lyngstad- Reuss, mycket engagerad för miljön, delar ut sitt miljöpris till skolelever i kvällens ”E-fekt”.
   En ännu äldre miljövän, Hugo Hassel, 82, får vi också träffa där. Han har kämpat för miljön ända sedan 30-talet. Nu på gamla dar har han konstruerat en elcykel som gör 20 kilometer i timmen - och därför inte kan klassas som moppe...
   Reportern Anna Norberg granskar i ett reportage bildäck, som lämnar efter sig fler spår än man ser. I däckens slitbanor finns cancer-ogena oljor som hamnar på vägarna och sen rätt ut i naturen.
   - Det har påståtts att det är omöjligt att göra däck utan dessa giftiga oljor, säger Anna Norberg. Men Gislaveds svenska vinterdäck, som fått toppbetyg, har inget sådant i sina däck. Däremot har stora Michelin hittills vägrat att byta ut gifterna.

Han var från början hon
SVT 2 21.30

I kvällens ”Taxi” träffar vi James Green som föddes som kvinna, men som i dag lever som man med flickvännen Petra Östergren, författarinna och debattör.
   Redan som liten var James övertygad om att han var man - inuti. Han var bara ett och ett halvt år när han vägrade att ha klänning på sig. - Jag visste att jag inte var som de andra flickorna, men jag visste också att jag inte var som pojkarna, säger han.
   Under de många år som följde kände hon sig som fånge i sin kropp. Det tog henne 40 år att bli befriad. Genom ett operativt ingrepp och hormonbehandling blev hon äntligen man och bytte namn.
   I Sverige har bortåt 300 personer bytt kön. Tre procent ångrar sig.

Konstruerad fotosyntes
SVT 2 20.00
Nova” tar i kväll upp tre ämnen - konstgjord fotosyntes, ny förklaring till de märkliga sten- formationerna i engelska Stonehenge och ungdomsfilmer som blir vetenskap.
   Ett forskarlag från Lund, Stockholm och Uppsala försöker ta energi ur vatten på samma sätt som växterna. I stället för växternas klorofyll används metallen rutenium i denna konstgjorda fotosyntes. Tanken är att systemet lämnar från sig elektroner när det utsätts för ljus.
   Forskaren Bengt Bengtsson har gett sig på pionjärarbetet att studera ungdomsfilmer från 50- och 60-talen. De drabbades hårt både av kritik och censur på sin tid. Anledningen var att de inte stödde samhällets värderingar. Därför svartlistades i praktiken den samhällskritiske regissören Arne Ragneborn.

Hans yrke är att tortera människor
TV 4 22.45
Hur står man ut med att ha tortyr som yrke och hur tränar man en människa till att tortera andra människor utan att blinka?
   Några svar kan vi räkna med att få i den franska dokumentären ”Tortyr som yrke”, som TV 4 sänder i kväll.
   Tortyr används för närvarande i 150 länder och metoderna är ofta mycket utstuderade. I dokumentären möter vi personer som har eller har haft tortyr som yrke. Vi får höra hur deras dagliga rutiner kunde se ut och hur det de gjorde nästan blev en banal handling.
   I Israel torteras årligen cirka 1 000 palestinier. En soldat berättar hur tortyr blev en daglig rutin. En palestinier visar den plats där han hölls fången och genomlevde ett helvete.

Serierna viktiga som propagandaspridare under kriget
SVT 2 23.10
Visste ni att Kalle Anka och andra tecknade figurer mycket framgångsrikt slogs för de allierade under andra världskriget? De hörde till de populäraste och mest framgångsrika patrioterna i kampen mot nazisterna och japanerna.
   I den holländska dokumentären ”Kalle Ankas kompani” blir det en rad klipp ur dessa amerikanska propagandafilmer, som visades för hemmapubliken och de egna soldaterna.
   Övertramp var inte ovanliga. De tecknade tyskarna var klumpiga och blint orderlydande; japanerna små, närsynta med gigantiska överbett. Syftet med dessa filmer var förutom att höja hemmamoralen att sälja ”war bonds”, krigsaktier, och att förlöjliga Hitler och de övriga herrarna i axelmakterna.

DAGENS TV-VAL: Lars-Olof Berglund