Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetTv
 
  

Gunilla bestämmer vem som får vara med

279 Gunilla Nilars
Foto: RIKARD LAVING

Inför årets ”Expedition: Robinson” anmälde hela 19 000 tävlingssugna sitt intresse. Det är rekord och en av orsakerna tros vara att man ändrat regelverket till det ursprungliga.
  Det innebär att man röstar ut tävlande ur det egna laget.
  
– Vi har kritiserats för att de duktiga deltagarna åkte ut i ett tidigt skede så vi insåg att det var bäst att ha det som tidigare, säger Gunilla Nilars, projektledare på SVT.
  Inför årets tävling anmälde sig alltså rekordmånga 19 000 personer. Detta kan jämföras med 1997, första året programmet sändes, då 6 000 sökte. Gunilla Nilars tror att det stora intresset delvis beror på att man gjort om regelverket.
  Gallringen för att få fram de rätta deltagarna var mycket grundlig.
I den första vevan var det ganska lätt att sålla bland ansökningarna och efter den var det 600 kvar. Dessa kallades till intervjuer på olika platser i landet för att träffa representanter från Strix och SVT, samt för att fylla i frågeformulär.
  60 gick vidare och fick åka till Bosön.
  – Där fick de utföra en massa olika tester, de fick simma och göra konditionstest. De fick också frågor av läkare om sin hälsa och om de använder någon särskild medicin, säger Gunilla Nilars.
  I år har det varit extra viktigt, efter den skarpa kritiken från i fjol, att hitta tävlande som verkligen vill vinna.
  – Vi som produktionsteam ska känna att vi verkligen står för de vi valt ut. Man kommer inte med om man bara tycker att det är en kul grej och vill resa bort ett tag. Vi har tagit bort en del av maten för att de ska aktivera sig och visa hur man överlever.
Vad är viktigt att tänka på när man väljer deltagare?
  – Att tittarna ska kunna identifiera sig och att man har en bredd bland de tävlande. Som vanligt har man gjort ett snitturval baserat på olika åldrar, kön och människor från olika delar av landet. Det är viktigt med bredd.
  Bland årets deltagare finns en färgad kille – Buba – och en kille med invandrarbakgrund – Adnan – med.
  – Det är inegt medvetet val, men det är bra att kunna spegla Sverige som ett mångkulturellt samhälle, säger Gunilla Nilars.
  Tävlingarna är som vanligt ganska tuffa och utspelar sig över ett brett register. De är allt från fysiskt krävande till kluriga. Årets deltagare är mycket tävlingsinriktade.
  Nytt för i år är att projektgruppen har talat ordentligt med de tävlande om hur media fungerar så att de ska vara medvetna om att veckorna på ön är något som, under en tid, kommer att förändra deras liv – helt och hållet.

Cecilia Rindbäck
Mer om Expedition Robinson
Lag Syd
Lag Nord
Miljonerna rullar in hos Bråkenhielm
USA har de tuffaste tävlingarna
Robinson åter på Tengah-