Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetTv
ONSDAG 23 AUGUSTI 2000
 
  

Penningcirkusen kring de stora OS-stjärnorna

139 Sprinterdrottningen och längdhopperskan Marion Jones är ute efter fem guldmedaljer vid OS i Sydney i september. Men toppidrott i dag är inte bara resultat, det är också stor showbusiness. Stjärnorna är reklampelare för de stora företagen och tjänar miljoner på de reklamkontrakt deras agenter förhandlar fram.
Foto: GENI
DOKUMENTÄR SVT 2 20.00
En hänsynslös värld, fylld av fusk, misstänksamhet och girighet. Säger journalisten Johan Åsard, som tillsammans med Folke Rydén i två och ett halvt år granskat den internationella friidrotten. ”Dokument inifrån: Guldruschen” i tre delar följer Marion Jones, Michael Johnson och andra stjärnor i jakten på OS- och annat guld...
  Det fanns en tid då man kunde säga till barnen att ”det viktigaste är inte att vinna, utan att kämpa väl”. Detta är i dagens internationella toppidrott rent nys. Det är vinna som gäller. Segrarna får guldmedaljer, guldtackor, sponsorguld, guldkantade reklamkontrakt. De andra kan gå hem. Och det där med att kämpa väl? #Bästa pillret vinner...
   ”Dokument inifrån: Guldruschen” är 3x50 minuter av frilansande tv-producenterna Johan Åsard och Folke Rydén som går bakom kulisserna till den internationella friidrotten och som följer dess elit, världens snabbaste män och kvinnor, i deras uppladdning inför OS i Sydney och en
hel del annat.
   Det är en rejäl satsning också från SVT:s sida. Produktionen är ett samarbete mellan SVT och sex andra europeiska tv-bolag inom EBU och beskrivs som SVT:s mest påkostade sportdokumentär någonsin. Två och ett halvt års jobb har gått åt, och spelat in har man gjort på 43 platser i 18 länder. Den kommer också att sändas i minst 21 länder före OS.
   Tre delar ”Dokument inifrån: Guldruschen” alltså. Första delen, underrubrik ”Snabba pengar”, granskar penningcirkusen vid sidan av banan kring elitidrottarna, där idrottsmännen är handelsvaror, avlönade av sponsorer, där sportskoföretagen slåss om marknadsandelar värda miljarder, där tv och media gör image lika viktigt som prestation.
   Del två nästa onsdag, ”Gyllene frestelser”, granskar dopingen inom friidrotten. Bland annat avslöjas hur man framställer designade steroider som dopinglaboratorierna inte kan spåra. Här redovisas också en undersökning av idrottsforskaren Bob Goldmann, som frågat elitidrottare om de skulle ta ett mirakelpiller som gav garanterad vinst i fem år, men ledde till döden. Över hälften, 52 procent, svarade ja.
   Onsdag 6 september sänds tredje delen, ”Den olympiska mardrömmen”, som frågar hur framtidens OS, och framtidens friidrottare, kommer att se ut. Här funderar man kring framtidens dopingmetoder, som genetisk doping, som inte går att spåra och som får muskler att växa utan någon som helst fysisk träning...

Bengt HörnemarkIntervju med Orup
SÄSONGSTART SVT 1 22.30
”Musikbyrån” från SVT Växjö med Petra Wangler och Magnus Bengtsson som programledare drar igång sin mix av reportage, konserter, musikvideor, pop- och rockdokumentärer med mera igen i en 17 onsdagstimmar lång säsong hösten 2000. Sist visas runt 40 minuter med amerikanska Foo Fighters, hobbybandet som visade sig vara på riktigt, med ex-Nirvana-trummisen Dave Grohl, gitarr/sång, Nate Mendel, bas och Taylor Hawkins, trummor, aktuella med plattan ”There is nothing left to loose”. De 40 minuterna (start cirka 22.50) är bandade under Big day out 2000-turnén i Nya Zeeland tidigare i år. Med på ett hörn lär också gitarristen Chris Shiflett vara.
   De första 20 minuterna i ”Musikbyrån” viks för en utredning tillsammans med Orup av detta: varför anses det fult att som 40-åring till sig själv köpa ”ung” musik, säg just Foo Fighters, eller rent av... Backstreet Boys? Eller... fasa... Britney Spears?

Gänget i ”Beverly Hills” drar iväg till Hawaii
SÄSONGSTART TV 4 16.55
Slut nu på ökenvandringen för ”Beverly Hills”-fansen. TV 4 kör igång repriserandet igen med avsnittet ”Aloha Beverly Hills”, första avsnittet i säsong åtta (premiärsänt i USA den 10 september 1997), 30 avsnitt lång. I TV 4 blir det 32, eftersom man visar de långa avsnitten ett och 30 (The Wedding) i två delar.
   Säsong sju slutade ju med examen i high school och en fest där svenska Cardigans spelade. Nu börjar allvaret. Dags för pojkarna och flickorna att växa upp. Men först drar Brandon (Jason Priestley) och gänget till Hawaii, där Donna (Tori Spelling) fått jobb som fotoasistent. Kelly (Jennie Garth) hade tänkt stanna hemma men följer med när hon får veta att Brandons ex finns på Hawaii ...


Två norrmän som lever ett annorlunda liv
DOKUMENTÄR SVT 1 20.00
Sigfred, 81, och Ragnar, 86, bor på Storøy och Husøy vid Sognefjordens möte med havet, nästan så långt västerut man kan komma i Norge. Det liv de lever är också nästan så långt man kan komma från det som de flesta nordbor lever i dag.
  
”Sigfred och Ragnar och de sju strömmarna” är 25 minuter dokumentär av filmaren Helge Haukeland om dessa två män: Sigfred, som tagit på sig uppgiften att skydda ejderfåglarna mot örn, mink och räv; Ragnar, som fortfarande brukar sin jord och vallar sina får. De lever nära naturen och de tar sin fisk ur det hav där tidvattenströmmarna kan komma upp i 20 knop (nästan 40 km/tim) och där det gäller att veta vad man gör.
   Sigfred och Ragnar lever i en annan tid. När de är borta har Norge förlorat ännu en del av den kultur som är på utdöende på öarna längs den norska kusten.

The Corrs på video
SÄSONGSTART SVT 1 19.00
Inte bara ”Musikby-rån” utan också ”Voxpop” med Josefine Sundström säsongstartar och kör 17 direktsända onsdagstimmar i höst med musiknyheter och videor, intervjuer och tittarframröstad topplista. Videorna som gäller visas i måndagens ”Voxtopp” i SVT 1 19.45, bland dem The Corrs ”Breathless”, Thomas Rusiaks ”Hiphopper”, Britney Spears ”Lucky”, Soniques ”I turn to you” och Eminems ”The Real Slim Shady”. ”Voxpop” intervjuar också Jon Bon Jovi och Kylie Minogue. Och kör N’Syncs nya.

Frispråkiga damer
SÄSONGSTART TV 3 21.00
Frispråkiga, relativt sett, amerikanska serien ”Sex and the city” med Sarah Jessica Parker & co är tillbaka i TV 3 med nya, friska avsnitt. Och gamla. I TV 3 21.00 körs först färskvaran, det första av 18 avsnitt i säsong två (”Take me out to the ball game”, visat i USA den 6 juni 1999). I TV 3 22.35 sänds seriens första säsong i repris från i våras, tolv avsnitt, med start från ruta ett.