Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetTv
ONSDAG 26 APRIL 2000
 
  

147 Jenny Lindahl, orförande i Ung vänster, och partiordföranden Gudrun Schyman framför den röda fanan. I kväll intervjuas de om var den svenska vänstern står i dag.
Foto: MATS STRAND
Svenska vänstern då och nu
DOKUMENTÄR SVT 2 22.10
Thomas Gür, kolumnist på ledarsidan, på Svenska Dagbladet, har varit det. SVT:s nya programdirektör Mikael Olsson har varit det. För att bara nämna två namn i högen av före dettingar. Däremot aldrig Gudrun Schyman, den som väl borde ha varit det. Kommunist, alltså.
  Och, nej, någon kommunistisk revolution blev det aldrig då, 1968. Trots att sådana som revolutionärerna i den maoistiska rebellrörelsen övade för det på Gärdet i Stockholm.
  ”Revolution tur och retur” är underrubriken på Björn Linnells tredje och sista ”Dokument inifrån: Svenska kommunister”.
  Här får vi historien från 1960-talet, då vänstern tog steget från arbetsplatserna in på universiteten, om 1968, ockupationen av kårhuset, FNL-rörelsen, rebellrörelsen, om studenter som blev ”proletärer”, fram till Schyman och dagens vänsterparti och Jenny Lindahl, ordförande i Ung vänster, som inte backar för att kalla sig kommunist och anser att här finns en tradition att ta vara på.
  Bland de intervjuade är Schyman, Lindahl, Anders Carlberg och C H Hermansson.

Isabel Allende talar om sin flykt från Chile
SAMTAL TV 4 21.30
Hon debuterade 1982 med ”Andarnas hus”. Förra året var Isabel Allende, 57 (född 2 augusti 1942 i Lima, Peru, där hennes chilenske far, kusin till Chiles vid militärkuppen 1973 störtade president Salvador Allende, var diplomat) med sin bok ”Ödets dotter” världens näst mest säljande författare, efter John Grisham och hans ”Testamentet”. Åtminstone om man får tro amerikanska tidningen Publishing Trends.
  För sitt fjärde ”Malou möter” reste Malou von Sivers till San Francisco, där Isabel Allende numera bor, för att prata om bland annat flykten från Chile, om livet i San Francisco, och om hur hon överlevde 29-åriga dottern Paulas död 1992.

Väljer en date – och berättar direkt för tittarna
SERIESTART Kanal 5 23.00
Tröttnat på singla fram i livet?
  Det har de som medverkar i Kanal 5:s nya ”Lovesearch”, ett datingprogram där deltagarna hoppas hitta en partner som passar deras önskemål.
  Dominika Peczynski och Camilla Thulin leder de här sena onsdagshalvtimmarna, där i varje program en kille och en tjej väljer bland tre i förväg utvalda ”matchar”, går på bättre restaurang med honom/henne, och mitt i middagen berättar, exklusivt för tittarna, om sina första intryck av middagspartnern...

Nya medaljer i sikte
SPORT SVT 1 13.00
Otroooligt spännande var det. Men Jörgen Persson avgjorde med 21–18 i skiljeset i finalen mot Kinas Liu Guoliang i pingisens lag-VM i Putra Stadium i Kuala Lumpur, Malaysia, i slutet av februari. Lag-VM-guld till Sverige. För tredje gången.
  Sverige lagvärldsmästare, alltså. Då blir väl lag-EM-guldet lätt som en plätt? Det visar sig den 21 april–1 maj, när Europamästerskapen i pingis går i tyska Bremen.
  SVT direktsänder ”EM i bordtennis – lagfinal” (oavsett om Sverige går till final eller inte) denna onsdag, och singelfinalerna måndag 1 maj. Staffan Lindeborg kommenterar.
  I laget ingår lagvärldsmästarna Jörgen Persson, Peter Karlsson, J-O Waldner, och Fredrik Håkansson, samt Peter Nilsson och Magnus Molin.

Äventyrsritt på Island
SERIE SVT 1 18.30
Tältat har man väl gjort, men töltat? ”Hippos” Lotta Jankell hade inte gjort det, förrän hon och hoppryttarinnan Helena Lundbäck reste till Island och satt upp på en islandshäst för att följda av trettio lösa islandshästar äventyrsrida bland vattenfall, gejsrar och blå laguner.
  ”Hippo” tar också en titt på spanska cowboys, vaqueros, och hur de arbetar till häst med tjurarna, en slottsritt i polsk bokskog och rider ”tinkerhästar” på Hallandsåsen.

DAGENS TV-VAL: Bengt Hörnemark