Rökförbud krossar krogarna!
Fredrik Virtanen
Fredrik Virtanen
Gunnar Ågren vill förbjuda rökning på krogen, alternativt trycka in rökarna i ett barfritt rökrum.
  Han vill säkert väl.
  Ändå är han beredd att krossa krognäringen och barkulturen.

  Gunnar Ågren är Folkhälsoinstitutets generaldirektör.
  Han verkar ha insett att krogen inte är en nyttig plats.
  Jag kan meddela Gunnar Ågren att det dricks sprit där också. Det är sannerligen inte nyttigt. Det är egentligen lika bra att slå igen varenda bar. Det kanske är nästa steg?
Att förbjuda rökning är oförenligt med all form av internationell och europeisk bar- och kafékultur.
  
Enda – enda – undantaget är USA:s västkust, där det ofta är totalt rökförbud inomhus, och vissa delar av östkusten, där man endast får röka i barer.
  På USA:s västkust – där hälsotrenden är extremt utbredd – har krögarna fått ett elände med att få ekonomin att gå ihop.
TVINGAS FIMPA? Straffa inte rökarna för krögarnas slarv. Att förbjuda rökning är oförenligt med all form av internationell barkultur. Krögare måste istället se till att skaffa bra ventilation och följa lagen, skriver Aftonbladets Fredrik Virtanen.
Foto: ANDREAS LUNDBERG

Sällskap med rökare började kvällarna med middag hemma istället för på restaurang. De ville inte tvingas ut på gatan mellan måltiderna.
  I Los Angeles har problemet delvis lösts med hyfsat trivsamma uteverandor där rökarna kan sitta.
  
I Sverige ger väderleken oss inte den möjligheten. I resten av världen röks det överallt. Från Argentina till Kina, från Japan till Spanien.
  I Sverige skulle krogar gå omkull om rökning förbjöds.
  Samtidigt får krögarna skylla sig själva.
  I tobakslagen 1993 står tydligt att det måste finnas rökförbjudna avdelningar på restauranger med mer än 50 sittplatser.
  Det talades också mycket om ventilering och god miljö.
  Där har krögarna misslyckats – och nu kommer Gunnar Ågren med ett lagförslag som vill diskriminera rökarna för att krögarna varit lata.
Krögarna får skylla sig själva. Men rökarna ska inte straffas (lungcancer är straff nog). Och de som vill slippa rök ska kunna göra det.
  
Bara krögarna kan se till att skaffa ordentlig ventilation och att följa lagen.
  Annars kommer de att drabbas allra hårdast om regeringen ser positivt på Gunnar Ågrens och Nationella folkhälsoinstitutets lagförslag.
  Hur man än ser på det är ett rökförbud inte vägen till en bra krogmiljö.

Två tänkbara lösningar: Totalförbud eller rökruta
Om en månad överlämnar Nationella folkhälsokommittén sitt slutbetänkande till regeringen. Två tänkbara lösningar diskuteras: Totalförbud på restauranger och kaféer, alternativt tillåten rökning i en begränsad och väl avskild del av restaurangen. En slags rökruta.
I tobakslagen från 1993 står att det måste finnas rökfria avdelningar på pubar och restauranger med mer än 50 sittplatser. På dansställen (där offentliga tillställningar anordnas) råder egentligen totalt rökförbud. Det gäller även för kaféer som finns i allmänna utrymmen i gallerior. Dessutom gäller totalt rökförbud på skolgårdar, dagis, sjukhus och kollektivtrafik.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00