Drömmen om
en egen häst

Egen häst är drömmen för många hästälskare. Men det är ju inte bara att gå till affären och handla en precis. Det är många praktiska saker som måste ordnas först såsom stallplats och dylikt. De tre viktigaste frågorna som du skall ställa till dig själv är: Har jag råd? Har jag tid? Har jag kunskap och/eller tillräckligt med kompetenta personer till hjälp?
  Att ha egen häst är mycket dyrt! Visst kan man komma undan med billigare foder och stallplats hos någon bonde eller om man har egen gård, men det är ändå en fråga om tusenlappar varje månad med stallplats, foder, hovslagare, försäkring, veterinär, avmaskning, utrustning, instruktör och kanske tävlingar. För att lätta på kostnaderna kan det vara bra med en pålitlig medryttare som mot del i stallhyran tar hand om hästen ett par dagar i veckan. Men häng inte upp på att hela ekonomin skall gå runt tack vare att denna person skall inkomma med sin del varje månad då medryttaren kanske köper sig en egen häst en vacker dag, flyttar, blir sjuk eller inte kan fortsätta av någon annan anledning. Att dela häst med någon kan vara ett annat bra alternativ i så fall. Då är man aldrig ensam om ansvaret.
  Hästen tar mycket tid också. Även om du har hästen uppställd i ett stall med full skötsel (fodring, in- och utsläpp, mockning) är det inte realistiskt att räkna med mindre än cirka tre timmar per dag. Du skall räkna in restid fram och tillbaka, motionerna hästen och ta hand om den före och efter arbetet.
  Det är ett stort ansvar att ha egen häst! Det finns ett ordspråk som säger att "Människans okunskap är hästen värsta fiende", och det är så sant som det är sagt! Även om man skött och ridit eller kört hästar i flera år skall man alltid ha kunniga personer att fråga till råds. Man brukar också säga att ju mindre erfaren ryttare, desto mera erfaren häst. Köp aldrig en unghäst som första häst! Pengarna lockar då en tre- fyraåring är mycket billigare än en åtta- nioåring, men snål spar och fan tar som det heter. En unghäst kan fördärvas för livet om den blir felbehandlad eller felriden.
  När du skall köpa din häst skall du åka runt och titta på flera hästar innan du bestämmer dig. Provrid eller provkör alltid. Ta med dig en hästkunnig person som kan hjälpa dig med att kontrollera hästens exteriör, se när du rider eller kör och som du kan fråga till råds.
  När du har hittat hästen du söker så försök att få säljaren att låna ut hästen på foder ett litet tag först så att ni kan se om ni verkligen passar varandra. Att ha hästen på prov först är också ett bra sätt att upptäcka dolda fel på. Med dolt fel menas fel som inte syns utanpå och som kanske inte märks med en gång. Ett vanligt dolt fel är bland annat olater.
  Hästen måste alltid veterinärbesiktigas innan köpet så att den inte har några sjukdomar eller andra fel. Detta är även viktigt ur juridisk synpunkt. Skriv alltid riktiga köpehandlingar. Det finns färdigtryckta att köpa. Glöm inte heller att försäkra hästen innan du transporterar hem den. Försäkringen av hästen är mycket viktig. Kontakta flera olika försäkringsbolag och jämför deras försäkringsvillkor och avgifter.
  När hästen tillslut kommer till dig och sitt nya hem så ha allting ordning i förväg. Led runt hästen och låt den hälsa på de andra hästarna. Hör med den person som du köpt hästen utav vilken foderstat hästen står på och ta gärna med dig lite av dennes foder och byt successivt ut detta mot ditt eget för att undvika störningar i tarmfloran.
  Det är viktigt när det kommer en ny häst till stallet att hästarna inte bara släpps ut ihop utan att de får träffas under uppsikt av ägare eller skötare. En ny häst skall komma in i gemenskapen och hitta sin plats i rangordningen. Det kan bli riktiga strider om den saken om den nya hästen försöker ta någon annans hästs plats i rangordningen. Var observant på detta och släpp alltså inte ut en ny häst med alla de andra på en gång, utan låt den gå med några i taget i början om det blir komplikationer.
  Men det viktigaste av allt är att du och din häst upprättar ett ömsesidigt förtroende och respekt för varandra. Ge dig tid med din häst så att ni lär känna varandra, men visa också vem det är som bestämmer. Då kommer din häst att bli en vän för livet!
Eva Eternell Hagen