Det är härligt när det är så varmt och fint väderatt man kan stå ute och sköta hästen. Här står jag och ryktar Trinity.
Foto: LISA JOHANSSON
Hästens
dagliga
skötsel


Hovarna
  Daglig rengöring av hovarna är en viktig förebyggande åtgärd för hovarnas hälsa och välbefinnande. Hovarna skall kratsas ur varje dag före arbetspasset och innan hästen släpps ut i hagen. Men när hästen kommer in igen bör man däremot inte kratsa ur hovarna utan bara kontrollera att inga stenar eller andra vassa föremål har fastnat i hoven. Det är bara bra för hovarna om de är fulla av lera, jord och sand, för det bevarar hovens fuktighet och skyddar hoven mot frätande urin och träck. Utsätts hovarna förmycket för dessa skadliga ämnen så finns det risk för att hästen kan få strålröta.
  Kratsa alltid hovarna i riktning nedåt som pilarna på bilden visar. Använd en hovkrats men man kan också borsta bort spån och damm med en hovborste.
  Då lera, sand och jord är bra för hovarnas insida, så är inte detta fallet med hovarnas utsida. Skölj därför eller torka rent hovarnas utsida när hästen tas in för att inte torka ut hovhornet.
Det är viktigt att hovarna kratsas ur varje dag. Här kratsar jag ur hovarna på Trinity innan vi skall ut och rida.
Foto: LISA JOHANSSON
  Smörj inte in hovarna med hovfett eller hovolja i tid och otid för då förstör du hovarnas eget skydd och följden blir att du måste smörja in hovarna varje dag. Men inför en tävling eller annat kan det ju vara på sin plats att tillfälligt blanka till dem för att de skall se fina ut. Om hovarna skulle vara alltför torra utav någon anledning kan man smörja in dem för att tillföra hoven fukt under en längre tid i hoven. Detta görs då när hoven är fuktig efter det att hästen har varit ute på vått underlag en längre tid eller stått i en spolspilta med vatten runt hovarna en längre stund. Smörjmedel appliceras sedan på hela hoven runt om och under för att stänga inne fukten.
  Hovar som är allt för fuktiga, vilket inte är särskilt vanligt men kan hända om hästen varit ute en hel dag i en dyblöt hage, får porösare hovhorn och detta får då lättare skador i samband med exempelvis slag. Alltför fuktiga hovar kan tjäras in.

Borsta av hästen
  Innan varje arbetspass måste hästen borstas av. Borsta igenom hela hästen med en mankborste eller mankamborste (mellanhård borste). Börja på hästens vänstra sida bakom öronen och borsta igenom hela hästen ända ned till bakhovarna. Glöm inte att borsta under magen, emellan benen och benens insidor. Var särskilt noga där sadeln eller selen skall ligga. Borsta alltid i hårens riktning!
  Är hästen lerig måste du tvätta bort den eller allra helst vänta tills leran har torkat och sedan borsta bort den med en rotborste eller skrapa bort den med en ryktsten, gummiskrapa eller piggborste, skrapa aldrig med ryktskrapan! Damm i hårremmen borstas lättast bort med en mjukborste.
  Man, pannlugg och svans borstas igenom med rotborsten. Manen kan även kammas igenom med en mankam eller piggborste, men aldrig svansen för då blir den sliten. Plocka istället svansen strå för strå med fingrarna.
  Fäller hästen mycket hår, till exempel på våren, kan man skrapa av hårremmen först med en fällskrapa (gummiskrapa). Men var fösiktig och skrapa inte för hårt för hästen måste få fälla sina vinterhår i sin egen takt. Hårfällningen går inte fortare för att man försöker skrapa av håren fortare, utan det kan istället leda till fökylningssjukdomar och hästen kan även "håra efter" och sedan förbli långhårig under hela sommaren.
  Huvudet borstas med en mjuk, liten borste, lämpligtvis en huvudborste. Efter ett arbetspass torkar man dessutom ur ögon och näsborrar med en fuktig svamp eller trasa. Se till att du har en speciell svamp eller trasa för detta ändamål då det inte är särskilt hygieniskt med samma svamp som till exempelvis under svansen.

Rykten
  Rykten stimulerar blodomloppet i huden. Blodet för ju runt all näring och syre och det är viktigt för uppbyggandet av hästens kondition. Rykten stärker också musklerna och är viktiga för musklernas utveckling.
  När man ryktar för man bort torra hudrester, intorkat svett och hjälper huden att hålla porerna öppna. (Hästens hud andas genom porerna och kroppen gör sig av med onyttiga ämnen genom dem.) Rykten masserar samtidigt fettkörtlarna i huden så att de producerar mer fett vilket gör hårremmen glansig och huden blir mjuk och smidig.
  En häst som står i stall och rids eller körs måste ryktas varje dag efter arbetspasset. Men hästar som går på bete eller som inte arbetar utan bara går ute i hagen om dagarna skall inte ryktas. Då ryktar du nämligen hästens naturliga skydd mot kyla och regn, dessa hästar skall bara borstas ordentligt varje dag.
  Börja rykta på hästens vänstra sida bakom öronen och rykta i hårets riktning med långa tag. Skrapa av ryktborsten mot ryktskrapan efter varje rykttag. Håll alltid ryktborsten i handen närmast ponnyns huvud, det är fel att alltid rykta med höger hand som många gör, rykten blir då inte lika på båda sidorna och för din del så får du mer muskelträning av bara den egna armen. Använd inte så stor muskelkraft i rykttagen för då blir du snart trött i armarna, utan luta dig med i tagen så din egen kroppsvikt får göra grovjobbet.
  Ryktar du rätt så skall skrapan fyllas med vitt stöv. Slå av skrapan med jämna mellanrum mot golvet. Precis som när du borstar så skall du vara noga med att rykta även under magen och på insidan av benen. Rykta helst en timme varje dag eller åtminstone i 30 minuter.
  Efter rykten torkas hela hästen av med en trasa. Har du ryktat rätt blir trasan inte smutsig. En riktigt skött häst skall man kunna klappa överallt med en vit handske på handen utan att den blir smutsig.

Här svampar jag av Trinity efter ett ridpass.
Foto: LISA JOHANSSON
Svampa av   Efter arbetets varma dagar brukar man svampa av hästen. Du tar ljummet, inte varmt, vatten i en hink samt en svamp och torkar hästens ben och i sadelgjordsstaden så att svetten går bort. När man svampar av är det inte meningen att blöta ner hela hästen, för då kan den bli förkyld eller få ont i musklerna.

Spola benen   Efter ett arbetspass är det mycket bra att spola hästens ben, dels för att få dem rena, men framförallt för att kyla ner dem och förhindra eventuella svullnader. Spola med kallt vatten från framknänana respektive hasorna och nedåt i cirka fyra-fem minuter per ben, ännu längre på eventuella svullnader. Se till att karlederna blir rena på samma gång.

Ryktdonen
  En komplett ryktsats innehåller:
  1. Rotborste
  2. Mankborste
  3. Piggborste
  4. Hovkrats
  5. Några svampar
  6. Ryktborste
  7. Fällskrapa och eller ryktsten
  8. Några trasor eller handdukar
  9. Mankam
  10. Svettskrapa
  11. Hovpensel
Eva Eternell Hagen