Ansa hästen på rätt sätt
Med att ansa menas egentligen att man friserar hästen. Manen, pannluggen och svansen kan man ge olika frisyrer.
  Manen i nacken, där tränsets och grimmans nackrem skall ligga, skall klippas ned helt till hårrötterna. På arabiska fullblod skall man klippa ännu längre; ett par decimeter, för att framhäva mitbahvinkeln (böjen i nacken).

Pannluggen
  Pannluggen skall man helst inte röra alls. Men om den är mycket tunn och spretig kan du korta av den lite. Kamma ihop hela luggen och håll upp den mellan två fingrar, klipp av med saxen.

Ansa manen
  Manen skall aldrig klippas med sax utan den skall ryckas till önskad längd. Till detta använder du en mankam, helst i stål, eller en trimkniv.
  Kamma igenom manen. Börja längst upp vid nacken och ta tag i en slinga med fingrarna. Sätt kammen i slingan och kamma stråna uppåt till det ställe där du tycker den är lagom lång.
  Vira de långa manstråna runt fingret och ryck. Fortsätt på samma sätt hela vägen ned mot manken. Kamma igen efter varje tag och se efter att manen blir jämn.

Ståndman
  En ståndman måste hållas efter så att den inte börjar hänga på sidorna. Använd en sax eller en elektrisk klippmaskin. Ståndmanen skall helst inte vara lika lång över hela mankammen, utan vara klippt som ett "spinnrockshjul" som det kallas.

Rakad man och pannlugg
  Ibland kan det bli nödvändigt att raka av hela manen om hästen exempelvis besväras av hudirritationer. För detta ändamål behöver du en elektrisk klippmaskin och någon som kan hjälpa dig att hålla i hästens huvud, för det är mycket viktigt att hästen står still så att det inte händer någon olycka. Har du inte använt klippmaskin förut så läs bruksanvisningen noga och se till att hålla sladden borta från hästen!
  Den som håller i hästen skall hålla hästens huvud lågt med halsen utsträckt. Börja vid manken och för klippmaskinen uppåt. Akta så att du inte klipper i hårremmen.
  Klipp på båda sidorna om mankammen så att det blir jämnt överallt. Runda av framme vid pannluggen.

Trimma svansen
  För att korta av eller jämna till svanslängen används en sax. Lägg svansen över armen för att få tagelstråna i rätt klippvinkel.
  Dra med den andra handen längs med svansen ned till där du tycker den skall kapas av.
  Ta tag ordentligt i svanstoppen så att stråna inte ändras och vänd upp den och klipp av den. Klipp runt om hela toppen så att änden ser naturligt avskuren ut.

Ansa svansen
  Med att ansa svansen menas att man rycker eller klipper bort tagelstråna på sidorna av svanstroten för att få den att se prydlig och smalare ut (och därmed hästens bak att se större ut). Rycker gör du på samma sätt som med manen, man kan också klippa med sax, men då är det lätt att resultatet blir lite "kantigt".
  Klipp inte stråna mitt på svanstroten utan frisera till dem bara om de sticker ut. Att ansa svansen är i stort sett brukligt på halvsblodshästar, men många gör det på ponnyer också vilket passar bäst på större ponnyer. Arabiska fullblod och kallblod skall man inte ansa svansen på, det är en stygd!

Borttagning av känselhår
  Vissa hästägare klipper eller rakar bort känselhåren på hästens huvud. Detta är jag emot då dessa hår faktiskt har ett syfte. De hjälper hästen att känna sig fram när det är mörkt. Låt hästen få vara naturlig!

Hovskägget
  Borttagning av hovskägg kan många gånger vara till hästens fördel. Utan en massa hovskägg är det lättare att gåra rent och hålla torrt i karlederna. Men se då till att göra det också, för hovskägget skyddar karlederna från att utsättas från smuts och väta, så tar du bort dem så måste du följa upp det och hålla dem rena och torra. Ett bra hjälpmedel efter urtvättning av karlederna är att föna dem med en vanlig hårfön, den river inte i den känsliga huden som en handduk gör och det blir ordentligt torrt runtomkring.
Eva Eternell Hagen