Den franske hästpsykologen Guillaume Assire Becar är expert på problemhästar.
Foto: Eva Eternell
Frågor till ridsportredaktionen

Hästen är dominant mot människor

Hejsan aftonbladet!
Jag är ganska ny häst ägare. För ett år sedan så köpte vi en gård och fick hästen på gården med på köpet.
   Hästen är en nordsvensk bruks vallack på 10år, och han har i stort sätt bara gått i en hage i större delen av sitt liv. Han var dock inriden, sa dom men han var nog inte riden så mycket eftersom han förstod inte mycket till en början. Men jag började om från början med honom, köpte en sadel och började sakta rida honom. Och nu är han en jätte fin ridhäst och är jätte snäll när man rider honom.
  Problemet jag har ligger i hanteringen från marken. I stallet är han rastlös och vill inte stå still, han bits och han vägrar att bli tränsad – men det ligger nog i att han har vargtänder och jag har haft en veterinär ute och han ska ta bort dem, men eftersom jag upptäckte detta så sent och har tränsat honom ändå så har han fått en vana att sparka med frambenen när man försöker att tränsa honom. Och jag är rädd för att han inte kommer sluta med detta beteende efter att vi tagit bort vargtänderna.
   Det stora problemet ligger i att han är så dominant mot människor, jag kan knappt ta en grimma och gå med honom ute för rätt som det är så börjar han protestera genom att skutta, bocka och rusa och han stannar inte oavsett hur stor man gör sig, om man inte flyttar sig för honom så springer han över en. Och detta är ju lite skrämmande eftersom han är en sådan kraftig och stor häst.
  Jag tränar min andra häst som är en kallblodstravare på 4år genom att ge signaler och därefter öka och ge starkare signaler till han förstår vad man vill att han ska göra och berömma och ge belöning när han gör rätt och igonera felen och detta går ju jätte bra eftersom denna hästen är väldigt lugn och lyhörd och verkligen vill göra rätt för sig. Jag skulle verkligen vilja kunna göra på samma sätt med min andra häst men detta är ju omöjligt med honom när han inte alls har lust att lyssna. Han har liksom levt sitt liv helt ensam och varit kung över hagen, han har fått gjort som han har velat och bara latat sig och nu förstår han inte varför vi ska komma där och bestämma över honom helt plötsligt.
  Finns det något jag kan göra för att få honom lugnare och mer lyhörd, att vilja lyssna och göra rätt eller i alla fall få honom åt rätt håll. Det känns som om jag försökt allt. Och det känns så tråkigt eftersom han är så fin att rida men jag blir rädd för honom när han beter sig som han gör, han är så stor och jag är så liten. Och dom säger ju att om det inte fungerar på marken så ska man inte bege sig upp i sadeln. Vad ska jag göra?Svar:
  Vi föreslår att du prövar att träna enligt Pat Parellis Seven Games. Det är jättebra för människor som inte har så stor erfarenhet av hästar att ha ett program att gå efter. Om man tränar enligt hans Seven Games och hästen till slut gör dessa övningar bra så har man en häst som är välhanterad. Sedan kan du bygga på med egna ledarskapsövningar om du vill. Bara fantasin sätter stopp.
   När dessa övningar fungerar kan du träna hästen att den inte får äta maten ur krubban förrän du har sagt var så god. Hästen får inte gå ur boxen utan var så god och så vidare. Det är ett problem om du blivit rädd för hästen, så efter att ha tränat Seven Games så kanske du behöver professionell hjälp.
   Men se då till att denne person har goda rekommendationer när det gäller problemhästar, för det är något man ska se upp med, att det finns en del problemhästtränare som misshandlar hästarna.
  Du kan läsa om Seven Games på
LanguageofHorses

Eva Eternell Hagen och Marita Rasmusson
Publicerad: 2007-01-18