Travhästar avlas fram för sina egenskaper att kunna trava fort.
Foto: AB arkiv
Frågor till ridsportredaktionen

Hur får jag travhästen att lära sig galoppera?

Hej!
  Jag har börjat att rida en travare nu som inte gått på 3 år. Vi har kommit till de stadiet att vi ska börja förbereda för galoppen och galoppskänkeln. MEN de är inte de lättaste. Vad finns det för bra övningar för att få henne att galoppera över huvud taget? Jag har fått fram galoppen några gånger men så fort jag gett henne "belöning" (eftergiften) så blir de någon passaktigt och sedan trav, i värsta fall ökad trav; så har du några bra övningar man kan göra?Svar:
Hej!
   Det är inte det lättaste att lära ett varmblod att galoppera, men det brukar gå till slut. Kan ta upp till ett år innan den galopperar någorlunda, så det behövs mycket tålamod.
   Det är svårt att göra några speciella övningar för att träna galoppen, det kommer senare, när hästen blivit stark nog att hålla galoppen. Du kan istället jobba med traven; försöka få hästen att spåra, gå i eftergift och ta halvhalter. Det underlättar också för galoppen.
   Du behöver gott om plats när du galopperar. En vanlig 20x40 bana är trång för en travare, den behöver mera plats. Det bästa är att träna galoppen på en riktigt stor volt. En del travare blir ju väldigt stressade av att galoppera, jag vet inte hur din är.
   Det är bättre att galoppera korta bitar, sedan sakta av till trav, skritt och fatta ny galopp. De första sprången efter traven brukar bli bäst. Fattning och avsaktning i sig är bra träning som gör hästen starkare.
   Försök använda ytterhjälperna; tygel och skänkel, för att hålla kvar hästen på volten. Ha lika mycket häst i både händerna, inte mest i innerhanden. Stå i lätt sits.
   Det gäller också att rida regelbundet; fyra till fem pass i veckan. Galoppera varje pass, ibland mera, ibland mindre.
   Så småningom märker du att din häst blir starkare, galoppen bättre. Men det finns tyvärr inga genvägar. Det är tålamod och envishet som gäller. Lycka till!