"Vem har lagt en ved-kubbe mitt på vägen". Waggie tittar till men hon måste ändå gå förbi.
Foto: Roland Thunholm
Frågor till ridsportredaktionen

"Hon kan stanna mitt på vägen och vill inte gå"

Hejsan!
   Jag är medryttare till ett halvblodssto, hon är 16 år. När jag började rida henne för några månader sedan hade hon inte varit riden på ett år p.g.a. ägarinnan hade tröttnat. Det finns en paddock men jag rider för det mesta ut på grusvägar och i skogen. Hon är inte rädd för något speciellt, bara kor men det finns inga ute häromkring nu. Vi träffar på en del bussar, lastbilar och vanliga bilar när vi rider ut,även andra hästar ibland och hundar.
  Men hon har börjat att vägra gå helt plötsligt, det kan vara mitt på en raksträcka och det verkar som att hon skulle vara rädd för något men det finns inget att vara rädd för. Det är alltid på olika ställen och ibland får jag henne att gå men för det mesta dansar vi runt på vägen och hon småhoppar lite.
  Ägarinnan har sagt att jag får och ska driva på henne och använda spöt, vilket jag gör fast jag samtidigt inte vill skada henne. Ibland får jag ge mig efter en ganska lång stund vilket tar emot för jag vill inte ge upp. Jag har försökt att sitta av och leda henne framåt och då gick hon hur fint som helst, så därför tror jag inte att hon blev skrämd för något utan bara vill testa mig. Hon är en envis dam med egen vilja.
   Vad ska jag göra för att få henne att gå? Det är inte kul att gå ut och rida om man inte vet vart hon ska stanna och bestämma sig för att inte gå vidare. Gör jag något fel eller sitter det i hennes huvud?Svar:
  Hej Susanne,
  Bra kämpat är det första jag vill säga. Sedan är det viktigaste i alla situationer att du tänker på din egen säkerhet i första hand och inte utsätter dig för fara. Det jag blir orolig över är att om du sitter av hästen när hon är skärrad kan hon ska slänga sig så du får hästen på dig. Dessutom kan du tappa henne.
  Hon behöver bli tryggare både tillsammans med dig och överhuvudtaget. För att få en bra kontakt med henne där ni tar fram ditt naturliga ledarskap kan du göra "The Seven Games" som vi redan tipsat om i en annan fråga.
   På din berättelse så verkar du inte ha några andra ridkompisar att rida ut med. Det hade nog varit bra för hästens del och ur säkerhetssynpunkt. Du skriver att ni träffar på andra hästar ibland. Finns det någon runt i kring ni kan rida ut med?
   Du ska inte ge dig in i sitationer du på förhand vet att du kanske inte kan klara av. Om du misslyckas blir det en dålig erfarenhet istället. Ta mindre etapper i taget och bestämmer du dig för att göra en sak, då ska du göra det också. Men det räcker inte att vara bestämd bara ibland. Du måste vara bestämd i allt du gör med henne. Allt från att hon ska stå still när du ska tränsa till att hoppa ett cavaletti om du begär det. Men det du begär måste hon också kunna utföra.
   Hon behöver också miljöträning. Du kan hitta på olika saker att träna henne på: ställa upp en badpool, en tunna med presenning över eller vad det kan vara som ni ska gå förbi. Gärna utanför stallet så hon måste gå förbi det för att kunna komma in och få mat.
  Du frågar om hennes beteende "sitter i huvudet". Ja det gör det ju. Men i fallet med en sådan häst som inte får någon annan stimulans än att gå mellan stall och hage för att hon inte rids mer än när du kommer ut, så är hon ju understimulerad. Det tar sig i uttryck på något sätt. Ju mer du håller på, desto bättre är det ju och hon kommer att slappna av och bli bättre.
   Lycka till och jag tycker att de stunder du ger henne eftersom hennes riktiga ägare har tröttnat på henne, är mycket värdefulla för en sådan häst. Så fortsätt, ge inte upp!