Mökkur blev min otroliga karriär
Ylva Hagander överst tillsammans med Mökkur. Under rider hon hingsten Vinur från Nedergården.
   Ylva Hagander, svensk landslagsryttare på islandshäst sedan tio år med otaliga medaljer i VM och NM. På egna gården Fors utanför Stockholm har hon byggt upp ett av Sveriges största islandshästcentra.

  Ylva Hagander är en eldsjäl inom svensk islandshästridning. På Fors gård i Västerhaninge utanför Stockholm har hon ett islandshästcenter med ett 55-tal hästar.
  - Här har vi ridskola med allt från knatteridning till vuxengrupper, turridning, kurser på olika nivåer, även med egen häst, prövapåkurser, övernattning för långväga människo- och hästgäster, kick-offer för företag med hästkamper, berättar Ylva.
  De har allt med andra ord. Ylva själv har ett gediget hästförflutet och har haft halvblodshästar, hennes man hade travhästar och barnen en ponny innan hon gick över till islandshästar. Ylva hade även B-tränarlicens för att träna travhästarna.
  - Jag gick in för islandshäst -86. En väninna köpte fem hästar från Island och startade upp Haninge Islandshästcenter.
  - Jag köpte första egna islandshästen -86 och köpte sedan en till -87. Det gick ju bra att göra så då vi hade egen gård som vi köpt -84. Så dog min man och jag skulle försöka driva den häst gården, Fors, själv.
  Ylvas man var byggmästare och var travhästtränare på sin fritid. Han gick hastigt bort i en hjärtattack 1989 och efterlämnade Ylva ensam med barnen, hästarna och gården.

Namn: Ylva Hagander
Ålder: 43
Familj: två döttrar
Yrke: ridinstruktör
Tjänar: ca 200 000/år

Började verksamheten
  - Flera personer kom och frågade om de fick rida på islandshästarna och till slut kom jag igång och började med ridskoleverksamheten på allvar -92. Vid det laget hade jag dragit på mig lite fler islandshästar och jag fick också låna några hästar.
  Ylva har gjort sig ett namn som internationell tävlingsryttare. Hon har varit med i NM två gånger och VM fyra. Hon har ingått i det svenska landslaget i tio år. Till meriterna hör Världsmästartiteln, hon har 1 guld och 1 silver i tölt T2, 1 silver i kombination (totalsegrare på hela tävlingen) och 1 silver i Freestyle (som dressyr på islandshäst).
  - Min tävlingskarriär började på den första islandshästen jag köpte, hingsten Hrimfax. Jag började tävla honom på små klubbtävlingar. Han var rätt lat och blev sedan inte ens godkänd hingst. Jag hade under tiden köpt ett fyraårigt sto med toppstam som jag tog hem från Island -87.
  Ylva började visa stoet som var en mycket kapabel häst. Stoet hette Aska frá Flugumyr och hon är 18 år idag, har fått ett antal föl och är nu dräktig på nytt.
  - Gick mycket kurser med henne och hon blev ett 1:a klass-sto. Hon är fortfarande mitt bästa sto. Jag vann en hel del med henne. På Aska kom jag med i landslaget -92. Hon var en ganska duktig passhäst, en femgångshäst.

Bara islandshästar
  Ylva hade vid det här laget fått ”blodad tand” och satsade helhjärtat på islandshäst.
  - Hittade en fyrgångshingst från Islands -90., Vorbodi, Vårutsprickning betyder det. Jag tävlade upp till SM-nivå med honom.
  Ylva lånade ut Vorbodi till en ryttare som blev uttagen reserv till VM med honom.
  - Samtidigt som detta skedde hade jag sett en saluvideo där en häst var i bakgrunden hela tiden av de hästar som visades. Jag ringde och pratade med Island men den hästen var inte till salu.

Mökkur
  Ylva hade då heller inte pengar till att köpa både Vorbodi och hästen hon sett på videon. Men genom att lösa detta finansiellt via ett annat bolag kontaktade hon Island igen för att få köpa hingsten från videon.
  Mökkur hette han. En femgångare som släpptes för rätt mycket pengar. Ylva fick vänta i två månader innan de meddelade att Ylva fick köpa honom. Detta därför att när lovande hingstar skall säljas har avelsföreningarna på Island förköpsrätt. Han blev under den tiden 3:e bästa hingst 5-årshingst på Landsmót, Islands största meeting som gick vart fjärde år, från och med 2000 går den vartannat år.
  - Mökkur har varit min otroliga karriär. Han har tävlat i alla grenar på VM och blivit uttagen på alla VM sedan han var sex år. Vartannat år har han tävlats i VM och NM, vartannat år har han gått i aveln. Han blev Sveriges högst bedömda hingst -92. Han har visat sig vara en superförvärvare, den främsta hingsten på att lämna god exteriör i världen. Han har dessutom det absolut bästa lynnet jag träffat på, säger Ylva.

Snäll på marken
  Mökkur går i avel just nu. Han har sin egen hage han går i om dagarna. Ylva berättar att det kommer folk dit ibland, går in till Mökkur, för han är ju så snäll. Sedan frågar de Ylva var den stora svarta hingsten är. - Det är ju honom ni står och hänger på! - svarar Ylva. För han är sådan, jättesnäll och lugn. Men när man kommer upp i sadeln och han vet vad det gäller blåser han upp sig och får allas blickas på sig.
  - Nästa år satsar jag till VM med Mökkur, jag har även två stycken andra hästar som jag börjat tävla med. Ett femgångssto samt en fyrgångshingst. Vi får väl se hur långt dom räcker. Jag har även några egna uppfödningar som jag "väntar" på, berättar Ylva.ridsport@aftonbladet.se