Foto: Stefan Uppström
Förbered unghästen inför testet
   Har du en trevlig unghäst och funderar på att visa upp den på tre- eller fyraårstest? Börja träna i tid för både hästens och resultatets skull.
   Det är inte så bra som en del gör att det blir första gången unghästen åker iväg på något i samband med testet. Bara att åka transport till en annan plats är i sig ett äventyr för den unga hästen. Träna lastning och åk iväg till olika ridhus och platser bara för att vänja hästen vid det. Då blir det inte så stor sak av att plötsligt hamna på en plats som Strömsholm mitt under en tävling.
   På kvalitetstävling för fyraåringar ska man visa hästen på två olika veterinärbesiktningar, hästen ska visas exteriört för hand, ridas för dressyrdomare och hoppa antingen uppsuttet eller i löshoppning.
   Vid kvalitetsbedömningen av 4-åriga ridhästar görs alltså ett allsidigt test som innefattar:
Ortopediskt och medicinsk hälsoundersökning
Exteriör med gångarter för hand; mankhöjd
Gångarter och ridbarhet under egen ryttare
Hoppförmåga (löshoppn. el. hoppn. under ryttare)
   Innan dess har vi 3-årstesterna som är ett förenklat 4-årstest.
I 3-årstesterna bedöms:
Exteriör
Gångarter vid hand och i frihet
Löshoppning
Stimulering för tidig unghästhantering
   3-årstesterna är ett tidigt unghästtest för avelsurval och som en talangjakt för tävlingsämnen.
   Träna med att leda och springa med hästen samt ställa upp den för hand hemma. Hästen ska ha träns på sig och du som förare ska ha hjälm, bra skor och handskar. Ett dressyrspö har man för att kunna driva på hästen men även för att kunna hjälpa till och svänga.
   När man leder hästen i skritt har man tygeln i båda händerna. Det vill säga man går på hästens vänstra sida med höger hand på tygeln en bit under bettet och tygeländen i vänster hand. Spöet alltid i vänster hand. När du vänder hästen vänder man alltid åt höger, bort från dig själv. Genom att hålla mitt på spöet kan du använda den ena änden med att driva på hästen bakifrån och den andra änden framåt som en ”vägg” när du ska vända hästen.
   Innan du ska börja trava med hästen ska du ta hela tygeln i höger hand och ha lite längd. Tänk på att ge hästen så mycket frihet och utrymme som möjligt. I stort sett alltid så är det uppvisaren som begränsar hur mycket hästen kan visa så det gäller att kuta på. Enda sättet att undvika att hästen slår om till galopp och inte vill visa upp sig är att ha tränat på detta innan så hästen är så förberedd och lydig som möjligt.
   Rid hästen under flera månader innan med förberedelse för det den ska göra på testet. Det är inte rättvist mot hästen att inte träna alls för att sedan blåträna sista veckan. Ta hjälp av tränare om du inte är proffs själv. Det finns också särskilda löshoppnings- och unghästträningar på till exempel Strömsholm man kan åka på.
   Hoppningen består för fyraåringar av tre hinder på 90 cm som ska ridas som en bana. Du väljer själv om du vill rida hästen eller löshoppa den. Hästen får inte sämre omdömen för att du valt det ena eller det andra.


ridsport@aftonbladet.se