Tempelriddare Guillou och den vita arabhingsten Chamsin (Pijano).
Foto: EVA ETERNELL HAGEN
”Jag har intervjuat massor av hästar”
Jan Guillou skriver om hästens historia
Vägen till Jerusalem, Tempelriddaren och Riket vid vägens slut. I böckerna är den vita arabiska fullblodshingsten Chamsin en av huvudpersonerna .
   - Historien hade ju inte varit möjlig utan hästen, säger författaren Jan Guillou.
   Nu ska det bli storfilm av de populära böckerna i klass med ”Sagan om ringen”.

  Det krävdes massor av efterforskningsarbete för att skriva böckerna. Men det som imponerar är inte bra den historiska biten, utan att Jan har lyckats få fram känslan mellan en man och hans häst:
   - En sorts känsla för häst har jag genom att jag åkt mycket häst. Jag vill envisas med att kalla det åka, för jag anser mig inte vara en riktig ryttare. Hästen har varit ett transportmedel för mig i tio år. De människor jag har sett är en del av hästen. Så jag vet hur det ser ut med människor som rider lika självklart som jag kör bil, berättar Jan Guillou.
   - Det är den ena utgångspunkten. Den andra är den arabiska hästen.
   - Jag vet att den arabiska hästen kom att spela en väldigt stor roll i handlingen. Och på flera plan. Därför kom den arabiska hästen att symbolisera flera saker. Jag har bott mycket i arabvärlden och än idag har hästen en mycket stor roll i poesi bland annat där den symboliserar frihet, oberoende och natur.

Har intervjuat massor av hästar
  För att få kunskap om den arabiska hästen så både läste han om dess historia och intervjuade arabhästägare och deras hästar.
   - Jag har intervjuat massor av hästar. Lekt med dem, talat med dem, sett dem röra sig, klappat dem och suttit på dem. Allt sådant.
  Hästägarna har också spelat en stor roll.
   - Det här är de verktyg jag verkligen behöver. Det här är människor som tar hand om sina hästar som sina egna barn, pysslar med dem och blir lika ledsen som om en nära släkting går bort när hästen dör.
   - För mig, genom Arn Magnusson, blir kärleken till hästen att han blir mer tolerant som få kristna var vid den här tiden och han får en annan känsla även för det nya. I själva verket blir det då så att hästen Chamsin blir en av huvudrollerna i berättelsen.
Guillou har sin egen folkkungamantel. - Varje mantel har den gemensamma folkkungasymbolen samt ett personligt märke. Mitt är en röd skrivfjäder.
Foto: EVA ETERNELL HAGEN

Filmplaner
  Nu arbetar man på att göra film av böckerna.
   - Vi håller på med att ordna med finansieringen. Flera länder är inblandade för detta handlar ju om Europas historia.
   - En del skådespelare måste vara fransmän, andra araber. Den som spelar Arn måste förutom svenska även prata franska och arabiska.
  Sådär 300 miljoner kronor beräknas filmen kosta att spela in.
   - Försiktigt räknat. Slaget vid Hattins Horn , Tiberias, 1187, Saladins seger över de kristna, det blir ingen billig scen. Nu för tiden går det med teknik att klona så att 100 statister ser ut som 10.000. Men även 100 statister med hästar, släp och husvagnar kostar, avslutar Jan Guillou.

Fakta om böckerna:
   Vägen till Jerusalem; Den första boken om Arn Magnusson. Arn växer upp hos cisterciensermunkarna vid Vadhems kloster. Där får han all utbildning om filosofi, läkekonst, språk och vapenhantering. Han förbereds att bli en Kristi Stridsman och trons försvarare i det Heliga Landet medan hans brud Cecilia skickas i kloster.
   Tempelriddaren: Den vuxne mannen Arn de Gothia, som han numera kallas, är en ärrad veteran bland korsfararna i det Heliga Landet. Han frälser fiendens store ledare Saladin, mannen som svurit att befria Jerusalem från de kristna ockupanterna, ur dödens käftar.
   Riket vid vägens slut: Efter tjugo år som tempelriddare återvänder Arn till Västra Götaland. Med sig tar han kunskap som blir förutsättningen för en helt ny tid i hela Europa. Av det lilla bondelaget Västra Götaland skapas det nya konungariket Sverige.
   Arvet efter Arn: Handlar om Arns barnbarn Birger Jarl, som grundade Stockholm, tiden efter Arn.
  Böckerna kommer ut på tio olika språk. Bara i Sverige har böckerna om Arn sålt i 1,7 miljoner exemplar.


ridsport@aftonbladet.se