Söta Eva Röse på ridtur med Pijano.
Foto: EVA ETERNELL HAGEN
"Jag hängde i stallet jämt"

Eva Röse var en typisk hästtjej

- Har man inte tid och lust att åka på SPA kan jag varmt rekommendera favoritplatsen i en hästbox under krubban i det varma mörkret. Att sitta där och lyssna på när dom äter är det mest rofyllda man kan göra, råder skådespelaren Eva Röse.
   Eva Röse började rida som åttaåring. Hon har varit intresserad av hästar i hela sitt liv.
   - Jag hängde i stallet jämt och red på ridskola under uppväxten samt var skötare i fjärde hand på Zirocco. I praktiken innebar det att om första, andra eller tredjeskötaren mot förmodan var sjuka fick jag tillåtelse att rykta på nåder...
   För Eva var allt hästar under hennes uppväxt.
   - Jag ”galopperade” till skolan. Cykeln var en häst, jag läste bara hästböcker, tillverkade hästtäcken på slöjden, samlade det nyklippta gräset från grannarnas trädgårdar och cyklade en mil till stallet med det.
   - Önskade mig en häst VARJE jul och ridlektioner i födelsedagspresent. Det vill säga jag var en typisk hästtjej och ränderna går aldrig ur...
   När Eva var elva år hjälpte hon en familj att ta hand om en helvild shetlandsponny. Sådana ponnyer kan vara mycket envisa, men det var Eva med.
   - Vi hade riktiga fighter som oftast slutade med att hon skenade hem ända in i stallet med mig, berättar Eva.
   Samma år fick Eva sitt första filmgage från TV-filmen Isas fläta.
   - Jag åkte på ridläger för pengarna.
   Såklart, när man är hästtjej. På landstället byggde Evas pappa trähästar som stod i boxar. Trähästarna hade stamtavlor, sadlar och allt.
   - Där tillbringade jag timmar, veckor och månader i väntan på den riktiga hästen som aldrig kom.
   Idag har Eva fullt upp med sin skådespelarkarriär. Hon är nu aktuell som en av de drabbade i SVT’s dramaserie ”De drabbade” samt har en huvudroll på stadsteatern i Katt på hett plåttak. Allt visas till hösten. På grund av jobbet kan hon därför inte ha en egen häst.
   - Det skulle aldrig gå med de oregelbundna tiderna och att jag måste vara borta så mycket. En häst måste skötas om varje dag.
   - Men jag rider så fort jag har en möjlighet. Gärna turridning med vänner.


ridsport@aftonbladet.se