Elin rider sin häst som den är - utan vare sig sadel eller träns!
Om det är någonting som imponerar på mig så är det när man träffar personer som verkligen kan konsten att kommunicera med hästar.
  När hästen och människan är ett tillsammans i största förtroende och harmoni.
  Plötsligt en dag kom de bara skrittandes över stallbacken - en ung tjej på sin ponny. Hon red på ponnyn precis som den var utan ens en grimma!

Elin rider en volt. Barataz trampar på bra och är ställd böjd efter voltspåret.

Trav över cavaletti.

Hoppning.

Tacka...

...och pussas.

  Att någon rider omkring på sin häst så där utan minsta lilla snöre var något som då jag aldrig sett förut. Åtminste brukar man ju ha en halsring eller en grimma med grimskaft så att man har något litet att styra och bromsa upp med. Jag kunde inte låta bli att gå fram till dem och fråga om jag möjligen kunde få träffa dem och få veta mer om dem och deras lite annorlunda ridstil.
  Det fick jag och vi träffades på nytt. Tjejen visade sig heta Elin Mattsson hennes ponny hette Barataz, en 12-årig D-ponny, korsning arab-russ-halvblod. Vid detta andra möte hade Barataz inte blivit riden på några dagar och då han tyckte det var så kul att få komma ut och ridas igen ville Elin ha en halsring på honom, för säkerhets skull. Men när hon rider ut annars har hon ingenting på honom, precis som första gången jag såg dem.
   Varför rider du utan sadel och träns?
- Han blir mer avslappnad och lugn och han tycker det är roligare. I och med att han blir mer avslappnad får han ett längre och mer avslappnat steg, svarar Elin.
- Det är häftigt att rida så här utan sadel och träns. Det gäller att man litar på varandra, fortsätter Elin.
   Vad kan du rida på detta sätt?
- Rida ut -även galoppera- det är det som är det roliga! Fort kan man rida också! Man kan hoppa hinder, rida dressyr och trava över bommar. Men mest rider jag ut, för det ger mest, berättar Elin.
   Hur blir reaktionerna när du kommer ridande på det här viset?
- Folk tycker det är lite roligt. Många säger att det där skulle de aldrig våga göra.
   Vad heter denna form av ridning?
- Vet inte, men allt som har med det att göra kommer från TTEAM-metoden. TTEAM-metoden går ut på att göra hästen lugn och avslappnad och att man ska bli kompis med sin häst. Mycket går också ut på att man ska få hästen att tänka själv, precis som i westernridning.
   Var har du lärt dig det här?
- På ett ridläger som heter Valla Säteri för fem, sex år sedan. Det var på min förra ponny Zack. När jag red på honom kunde han vara helvild och skena iväg med mig, men när jag red honom med bara ring var han kolugn.
   Hur lär man en häst det här ridsättet?
-Först hade jag träns och sadel med ringen, och sen red jag barbacka, sen tog jag av tränset och provade.
   Hur regaerade han då?
-Han tyckte det var jätteroligt! Han busade lite. När man rider ut tycker han om att leka.
   Hur styr du?
- Med vikt- och skänkelhjälper och tryck med ringen mot halsen om jag rider med den på. Annars rider man precis som vanligt. Det är inte så stor skillnad, det är bara det att man inte har bett i munnen.
   Hur stannar du?
- Tar i ringen. Lyssnar inte hästen tar man ringen högre upp på halsen.   
   Har du några goda råd till den som vill börja träna det här själv?
  - Det anordnas lite kurser, men för den som inte har tillgång till att gå på en sådan måste man först och främst ha en ring. Ringen kan beställas genom en del ridsportsaffärer. Man måste också ha en häst som lyssnar ganska mycket för skänkeln.
  När vi kommer tillbaka till stallplanen visar Elin att Barataz är lika snäll att sköta som att rida. Hon har honom lös på stallplanen och han står helt lugnt utan att ta ett steg medans hon håller på med honom. Men detta är tydligen inte allt, för plötsligt säger Elin:
- Han kan konster också! Jag har lärt honom att pussas med mulen och han bockar och tackar med frambenet när han fått godis.
  Barataz visar villigt upp sin tricks och jag går därifrån lika imponerad som jag var när jag först såg dem.
Eva Eternell Hagen