Cicci, Katta, Ylva och Marie.
Foto: EVA ETERNELL HAGEN
Broknäsflickorna gör comeback

Helena Lundbäck: "Jag är uppväxt med Broknäsflickorna"

Kommer du ihåg Broknäsflickorna? Serien vi alla hästtokiga tjejer följde i ungdomstidningen Min Häst under 70- och 80-talet? Nu är den tillbaka. Aftonbladet träffade Broknäsflickorna, som snarare har blivit ”Broknästanterna”.
   - Det var ingen som trodde på min idé från början. Det här att ha vanliga tjejer som rider vanliga hästar och inte vinner en massa pokaler och så. - Men det slog ju enormt!, säger manusförfattaren Ylva Ericson.
   För oss 60- och 70-talister blir det som en nostalgitripp när man tänker tillbaka på Broknäsflickorna. Det som var så bra med Broknäsflickorna var att det var som en dokusåpa, fast i serieformat. Man fick följa riktiga hästtjejer på riktiga äventyr.
   - Det mesta var sanning men en del var påhittat, avslöjar Ylva.
   Serien gick i ungdomstidningen Min Häst från 1974-1985. Nu ska tidningen ta upp serien igen på prov i tre avsnitt. Första serieavsnittet kommer i nummer 24, ute i handeln den 31/10. Blir det god respons från läsarna kommer det att ges ut ett minnesalbum med Broknäsflickorna.
   Broknäsflickorna är fyra tjejer, födda på 50-talet allihop och därför kanske borde kallas ”Broknästanterna” idag. Det är Ylva Ericson, som i början av serien kallades Sylvia, Marie Annerbäck, Cecilia Österman och Katarina Schneider.
   Ylva är manusförfattare till serien och det var Ylvas pappa Ola Ericson som tecknade.
   - Första gången jag skrev en serie var jag 18 år. Det var för en tidning som hette ”Vi i sadeln”. Det var en redaktör där som behövde en tecknad hästserie till tidningen och min pappa tecknade redan för dem. Då frågade de mig om jag kunde hitta på en hästserie.
   Det blev ”Flickorna på Broknäs”. Då i början var det bara Ylva och Marie.
   - Jag red på Vaxholms Ridklubb där jag hittade hästen som blev Bisse, döpt till Jetingot. Hästen köpte jag för 2.000 kr med sadel och träns, en slakthäst. Marie hade Orient på foder för att ha sällskap till Bisse i stallet, berättar Ylva.
   - Orient var med i serien från början. Han var jättefin. Han hade travarpåbrå och en speciell fuxfärg. Jag hade Orient ett par år och bytte sedan foderhäsr, säger Marie.
   Nästa tjej i gänget blev Cicci.
   - Cicci kom ned till vårt stall på sin fjordhäst Lorry, barbacka, minns Ylva.
   - Men Lorry bodde aldrig där. Det gjorde min nästa häst Torgiana däremot, säger Cicci.
   - Ylva och jag bodde grannar i Vaxholm. Jag kom dit med Nicklas, en häst som min mamma fick. En liten saga, det var en utsliten galoppör som vi fick ta hand om. Sedan köpte jag connemaraponnyn Ando. Han är född -73 och han lever fortfarande, berättar Katta.
   Efter åtta nummer i ”Vi i sadeln” lades tidningen ner. Britta Bergström på Min Häst ville ha serien dit.
   - Där väcktes intresset för serien rätt fort, berättar Ylva.
   Helt plötsligt blev tjejerna kändisar ute i hästsvängen.
   - Det kom massor av brev och när vi var på Scandinavium -79 fick vi helt plötsligt skriva autografer. Det kändes konstigt, tycker Katta.
   - Jag fick alltid ha flätor när vi var ute på grejer eftersom jag har det i serien, fortsätter hon.
   Tillsammans med redaktören Britta Bergström åkte de runt och marknadsförde serien. Britta gick bort i cancer -86. Britta var Ylvas bästa vän och arbetskompis. Ylva har jobbat med andra tidningar efter det och även skrivit boken ”Du och jag Bisse”.
   Cicci har Broknäs idag. En stor gård där det lilla stallet från serien, originalstallet, hyrs ut till islandshästar numera. Själv kände jag igen Cicci direkt när jag såg henne, fast jag bara sett henne i serien för sådär 20 år sedan. De andra gick också att känna igen när de kom och det kändes underligt att träffa dessa ”seriefigurer”, på riktigt.Vad gör Broknäsflickorna idag?
Ylva: är journalist och författare. Rider ibland, vill börja igen.
Marie: är egen företagare och driver en bensinstation i Vaxholm. Rider dressyr på Stockholms Ridhus en gång i veckan.
Cicci: driver jordbruk och har inackorderingsstall, Broknäs, där hon även arrangerar hästkurser. Har två egna hästar som hon har fött upp själv. Rider dressyr och barockridning.
Katta: jobbar som säljare på Föräldranätet. Rider på sommaren, hennes mamma har hästar och hon rider där.

Så minns vi Broknäsflickorna:
Helena Lundbäck, VM-stjärna ,26 år:
   - För mig är Broknäsflickorna favoritserien. Den har jag läst så länge jag minns. Jag är uppväxt med Broknäsflickorna och Mulle.
   - Den var riktig jordnära och sund, den var mysig. Det är som det händer, som en liveshow. Lite avbrott från de andra sagoserierna, tycker Helena.


ridsport@aftonbladet.se