Varför ger Du din häst havre?
Foto: Eva Eternell
Behöver hästen kraftfoder?

  Hur mycket kraftfoder ger du din häst i förhållande till den motion hästen får? Alltför ofta ges kraftfoder till hästar helt i onödan.
   Det viktiga i en hästs foderstat är ett bra grovfoder. Det är grunden och så kompletterar man med mineraler och vitaminer för att hästen ska få i sig den näring som den behöver. Ett proteinfattigt hö kan kompletteras med lusern eller olika andra alternativ.
   Kraftfoder behöver hästen i första hand för att få energi till att orka med sitt arbete. En ridskolehäst som arbetar flera timmar per dag behöver ha tillräckligt med kraftfoder för att orka med sitt jobb. Likaså tävlingshästar. Med tävlingshäst avses inte en häst som åker och tävlar på någon lokal tävling då och då, utan en som står i träning på galoppen eller tävlas aktivt i de högre klasserna.
   Men vanliga privathästar för motionsridning då? Ja där är det i alltför många fall alldeles för höga kraftfodergivor till hästar som gör alldeles för lite. Har du en häst som du motionsrider fyra dagar i veckan, högst, så ska den inte ha en foderstat som en OS-häst.
   Hästen ska inte vara så understimulerad av för lite motion och för mycket havre så att folk inte kan leda den utan problem i en vanlig grimma och grimskaft. En tyvärr alltför vanlig företeelse.
   Denna företeelse i sig beror dock inte enbart på för mycket havre och ingen ridning, det är ju en uppfostringsfråga också så klart. Men även normalt uppfostrade hästar blir besvärliga, det som man förr kallade stallmodiga, av att få för lite motion.
   Så beror det också på av vilken ras hästen är och dess individuella temperament. Kraftfodergivan måste anpassas efter varje individ. Det kan inte bestämmas enbart efter kroppsvikt och tabeller. Jag har själv två hästar i tävlingskondition och när det gäller araben så går han i princip enbart på hö och vatten, förutom att han får mineraltillskott i betfor. Han rids 1,5 timme per dag och han har hur mycket energi som helst. Mitt 17-åriga halvblod behöver däremot lite kraftfoder när vi ska på hoppträningar eller kurser.
   För några år sedan (år 2002) skrev jag en ledare: ”Hästar är arbetsamma djur, de behöver mycket stimulans” som blev mycket uppmärksammad och många kände sig träffade. Den tål att läsas igen!