Tennessee Walking Horse

Historia
  Av de södra plantageägarna, speciellt de lite äldre, var det inte alla som deltog i hårda fysiska övningar under den delvis tropiska solen. Vad dessa ville ha var en superhack som kunde bära dem smidigt och bekvämt när de red omkring och inspekterade rad efter rad utav skörden under många och långa timmar. De behövde inga snabba hästar utan deras inspektionsrundor gjordes i noggrant och i lugn och ro. Det var mycket viktigare att hästarna var lugna och bekväma.
  Genom selektiv avel från morgan, quarterhäst och amerikansk travare samt inblandning av arab och fullblod lyckade de med stort tålamod och noggrant hästmannaskap få fram en häst som mot svarade deras behov. Rasen blev bokförd så sent som år 1935 och kallades först för "Turu Row horses" eftersom deras arbete var att bära plantageägaren fram och tillbaka längs med rader (rows) av bomulls- och tobaksplantor. Numera kallas rasen för Tennessee Walking Horse eller bara Tennessee Walkern.
  Som stamfader till rasen räknas den amerikanska travarhingsten Black Allan. Denne var totalt misslyckad på banan på grund av benägenhet för orena gångarter, någon blandning av trav och skritt. Dagens Tennessee Walking Horse har tre gångarter av vilken den tredje är speciell för rasen. Det är en extraordinär springande fyrtaktig skritt som är lugn med höga knärörelser och under vilken hästen kan bära sin ryttare bekvämt i en hastighet av nio mil i timmen med ett minimum av trötthet för sig själv och ryttaren. Rasens andra två gångarter är en vanlig skritt och en lätt praktfull trestegsgalopp.

Exteriör
  Tennessee Walking Horse år omkring 152 till 162 cm i mankhöjd. Förekommande färger är svart, brun, fux, brunskimmel och avblekbar skimmel. Huvudet är relativt stort med rak profil, spetsiga öron, vänliga ögon, samt stora näsborrar. Halsen har böjd bas, är böjd och muskulös.
  Manken är iögonfallande men inte väl markerad, ryggen rak stark och ganska kort, kraftiga länder, ganska rakt och muskulöst kors, väl ansatt svans. Bröstkorgen är stor och muskulös, bogarna är långa muskulösa och sluttande. Helhetsintrycket ger en starkt och solitt byggd häst. Benen är solida och muskulösa. välutvecklad benbyggnad, goda leder, tydliga senor, starka och välproportionerade hovar.

Användningsområden
  Tennessee Walking Horse är troligtvis denna enda hästras som har ett eget ordspråk som låter som en reklamtext: "Rid en idag och du kommer äga en imorgon". Rasen har ett lugnt och godlynt temperament som passar för nybörjare och äldre. Få raser har gjort så bra reklam för ridsporten i USA för avvogt inställda människor eller lockat fler proselyter till hästvärlden. För nervösa nybörjare som kanske har haft obehagliga upplevelser vid tidigare ridningsförsok samt för äldre ryttare som fått sluta rida på grund av skador eller krämpor, kan återgå till ridandet igen om de får rida en Tennessee Walking Horse. Detta inte endast för rasens goda lynne, utan också för att den har så angenäma rörelser och den "stöter" inte i stegen.
Eva Eternell Hagen